Πως το Άγχος μπορεί να γίνει Ωφέλιμο - Purpose Συμβουλευτική

Πως το Άγχος μπορεί να γίνει Ωφέλιμο

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Όταν σκέφτεσαι το άγχος πιθανότατα να εστιάζεις σε όλες τις αρνητικές πτυχές του, όπως για παράδειγμα την συνεχή ανησυχία που νιώθεις. Παρόλα αυτά, ορισμένες φορές το άγχος μπορεί να γίνει ωφέλιμο και δημιουργικό.

Τι είναι το άγχος;

Το άγχος εκδηλώνεται με συναισθήματα νευρικότητας, ανησυχίας ή φόβου για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον, συνήθως με άγνωστο αποτέλεσμα. Είναι φυσιολογικό και χρήσιμο να νιώθεις άγχος, όταν αντιμετωπίζεις μια επικίνδυνη κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια περιόδων μεγάλων αλλαγών και αγχωτικών γεγονότων της ζωής, είναι κοινό για τους περισσότερους ανθρώπους να βιώνουν κάποια μορφή άγχους. Το άγχος μπορεί να γίνει αισθητό τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα άγχους είναι το σφίξιμο στο στήθος, η δυσκολία στην αναπνοή, οι ιδρωμένες παλάμες, οι απαισιόδοξες σκέψεις και τα συναισθήματα φόβου.

Αν και το επίμονο άγχος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα σου να λειτουργείς αποτελεσματικά, μερικές φορές το άγχος μπορεί να γίνει ωφέλιμο. Παρακάτω υπάρχουν 5 οφέλη του άγχους μπορεί συχνά να παραβλέπεις.

#1 Το άγχος μπορεί να γίνει ωφέλιμο διότι σε κρατάει ασφαλή

Ένα από τα οφέλη του άγχους είναι ότι μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις ασφαλής. Όταν αισθάνεσαι άγχος, οι αμυγδαλές του εγκεφάλου σου μπαίνουν στην διαδικασία να αξιολογήσουν αν μια κατάσταση είναι επικίνδυνη.

Αυτή είναι η ενστικτώδης αντίδραση πάλης, φυγής ή παγώματος που αναλαμβάνει να σε κρατήσει ασφαλή, όταν έχεις το αίσθημα του φόβου. Αντιδρώντας με έναν από αυτούς τους τρόπους, έχεις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσεις.

Εάν δώσεις προσοχή σε αυτόν τον φόβο ή το άγχος που σε προειδοποιούν για τον κίνδυνο και αναλάβεις δράση θα μπορέσεις να κρατήσεις τον εαυτό σου ασφαλή.

#2 Το άγχος σε ειδοποιεί για πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσεις

Το άγχος μπορεί να σε προειδοποιήσει για πράγματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσεις και να τα αλλάξεις για δικό σου όφελος. Αν σου δημιουργεί άγχος η δουλειά σου ή η σχέση σου και δεν μπορείς να σταματήσεις να ανησυχείς, τότε θα πρέπει να κάνεις όσες αλλαγές χρειάζεται για να το αλλάξεις αυτό.

Το άγχος μπορεί να γίνει ωφέλιμο, γιατί μπορεί να σε βοηθήσει να παρατηρήσεις προβλήματα σε πολλούς τομείς της ζωής σου. Επομένως, θα πρέπει να κάνεις κάτι για να υποχωρήσουν τα συναισθήματα που σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε μια ευεργετική αλλαγή που θα σε βοηθήσει να ζήσεις μια πιο ικανοποιητική ζωή.

Αν για παράδειγμα, είσαι πάντα αγχωμένος για τα οικονομικά σου, το άγχος μπορεί να σε παρακινήσει να δημιουργήσεις έναν καλύτερο προϋπολογισμό και να εξοικονομήσεις περισσότερα χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να γίνεις πιο υπεύθυνος με τα οικονομικά σου, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις την ανησυχία και το άγχος σου. Μελαγχολία: 4 πράγματα που σε φέρνουν σε απόγνωση άγχος μπορεί να γίνει ωφέλιμο

#3 Το άγχος μπορεί να γίνει ωφέλιμο και κίνητρο

Το κίνητρο είναι ένα ακόμα όφελος του άγχους. Αν αισθάνεσαι άγχος για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, τότε έχεις περισσότερα κίνητρα για να προετοιμαστείς καλύτερα. Χωρίς λίγο φόβο είναι απίθανο να καταβάλλεις την προσπάθεια που απαιτείται για να πετύχεις.

Για παράδειγμα, αν αγχώνεσαι για μια παρουσίαση που έχεις να κάνεις στη δουλειά, τότε σίγουρα θα αφιερώσεις περισσότερο χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστείς καλύτερα. Όσοι δεν βιώνουν άγχος μπορεί να μην έχουν το ίδιο κίνητρο να προετοιμαστούν για το οτιδήποτε.

Το άγχος μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να εστιάσεις περισσότερο στην δουλειά σου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σου. Επιπλέον, μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τις προτεραιότητες σου και να αφοσιωθείς στα πράγματα που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου.

#4 Το άγχος μπορεί να σε βοηθήσει να εξετάσεις όλες τις επιλογές που έχεις

Αν αντιμετωπίζεις άγχος, πιθανότατα μπορείς να φανταστείς μια ποικιλία διαφορετικών αποτελεσμάτων με βάση τα βήματα που αποφάσισες να κάνεις. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να διαμορφώσεις ένα πολύ λεπτομερές αρχικό σχέδιο, καθώς και μια σειρά από εφεδρικά σχέδια που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου.

Επομένως, το άγχος μπορεί να γίνει ωφέλιμο από την στιγμή που μπορείς να προβλέψεις μια ποικιλία διαφορετικών αποτελεσμάτων για κάθε δεδομένη κατάσταση. Έτσι, δεν γίνεται να συμβεί κάτι το οποίο δεν περίμενες και να σε ξαφνιάσει, καθώς είσαι σε θέση να εξετάζεις πιθανά εμπόδια και να γνωρίζεις  τι πρέπει να κάνεις για να τα ξεπεράσεις.

Αυτό θα βοηθήσει και τους άλλους να βασίζονται στην κρίση σου και να εμπιστεύονται τις ικανότητες σου.

Θες να μπορείς να διαχειρίζεσαι το άγχος σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#5 Το άγχος μπορεί να βελτιώσει την ενσυναίσθηση

Αν αντιμετωπίζεις άγχος, καταλαβαίνεις καλύτερα από όλους τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ψυχική υγεία κάθε ατόμου. Επομένως, θα είναι πιο εύκολο για εσένα να δείξεις συμπόνια και ενσυναίσθηση στους φίλους και τα μέλη της οικογένειας σου, που αντιμετωπίζουν προσωπικές δυσκολίες λόγω του άγχους.

Αυτή η ενσυναίσθηση μπορεί να ενισχύσει τις διαπροσωπικές σου σχέσεις και την ικανότητα σου να συνδέεσαι με άλλους ανθρώπους σε βαθύτερο επίπεδο.

Όταν παρατηρείς τον εαυτό σου να αγχώνεται, προσπάθησε να θυμάσαι αυτά τα πέντε οφέλη του άγχους. Κάνοντας αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις λιγότερο στην ανησυχία και το φόβο που σχετίζονται με το άγχος. Παρόλα αυτά, αν το άγχος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σου, το να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικό θα σε βοηθήσει πολύ.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!