Η δύναμη του Eθελοντισμού - Purpose Συμβουλευτική

Η δύναμη του Eθελοντισμού

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

H πραγματική δύναμη του να προσφέρεις.

Ο Αϊνστάιν είπε κάποτε ότι μία ζωή αξίζει να την ζεις όταν την ζεις για άλλους.

Ο Μοχάμεντ Αλί είπε ότι η προσφορά σου στους άλλους είναι το ενοίκιο που πληρώνεις για τον χώρο που απασχολείς στον πλανήτη.

Ο Μαχάτμα Γκάντι είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για να βρεις τον εαυτό σου είναι να χαθείς στην προσφορά σου προς τους άλλους.

Τέλος ό Όσκαρ Ουάιλντ είπε ότι ακόμα και η μικρότερη πράξη καλής θέλησης αξίζει πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε  πρόθεση.

Υπάρχει μία περίεργη νοοτροπία σε αυτή την χώρα ή τουλάχιστον υπήρχε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια. Όσο θυμάμαι τα παιδικά εφηβικά και φοιτητικά μου χρόνια, θυμάμαι να γίνονται διάφορες εθελοντικές ενέργειες και ενώ είχα πάντα μία θετική προδιάθεση, δεν αφιέρωνα τον απαραίτητο χρόνο για να συμμετάσχω.

Όποτε εξέφραζα την πρόθεση μου έπαιρνα απαντήσεις του τύπου: «Μα καλά, θα πας να δουλέψεις τσάμπα;» ή «Αυτοί ψάχνουν κορόιδα σαν εσένα. Άστο καλύτερα» και όσο το σκεφτόμουν έλεγα «μωρέ λες να έχουν δίκιο; Λες να είμαι ευκολόπιστος και να με πιάσουν κορόιδο;»

Τα τελευταία χρόνια και ασχολούμενος συστηματικά με events και σεμινάρια, αποφάσισα να κάνω την κίνηση που από μικρός ήθελα και δήλωσα συμμετοχή σε ένα, πραγματικά, τεράστιο γεγονός.

Αποφάσισα να πάω σε μία ξένη χώρα και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε ανθρώπους που δεν είχα δει ποτέ μου και που ίσως να μην ξαναδώ ποτέ. Πρέπει να ομολογήσω ότι στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα και κάτι ιδιοτελές. Ήθελα να δω πως διοργανώνονται τέτοια μεγάλα events. Να μάθω την δομή και τις λεπτομέρειες για να δω πως μπορώ να κάνω κάτι αντίστοιχο.

Έτσι, μπήκα σε ένα αεροπλάνο και έφτασα στο Λονδίνο. Θα έπαιρνα μέρος, σαν πλήρωμα, σε ένα σεμινάριο 11.500 ατόμων. Δεν ήξερα τι θα έκανα ούτε για πόσες ώρες θα το έκανα. Καθώς είχα παρακολουθήσει αυτό το σεμινάριο παλαιότερα, ήξερα περίπου τι να περιμένω αλλά και πάλι ήμουν σε σχετικό σκοτάδι.

Όταν έφτασα στον χώρο διεξαγωγής, διαπίστωσα ότι οι εθελοντές αγγίζαμε τους 650! Σκέφτηκα ότι τελικά δεν ήμουν ο μόνος τρελός εκεί έξω. Ειδικά όταν άκουσα ότι είχαν έρθει άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής, ακόμα και της Αυστραλίας! Από εκείνη την στιγμή κι έπειτα, ακολούθησαν πέντε από τις καλύτερες ημέρες της ζωής μου.Η δύναμη του Eθελοντισμού

Σύνδεση

Αν αναρωτιέσαι γιατί να θέλεις να κάνεις εθελοντισμό, τότε η σύνδεση είναι πρωταρχικός παράγοντας. Συνδέεσαι με πάρα πολύ κόσμο και μπορείς πολύ εύκολα να ανταλλάξεις ιδέες και απόψεις. Το ακόμα καλύτερο είναι το γεγονός ότι εφ’ όσον βρίσκονται εκεί, είναι ομοϊδεάτες σου.

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ωραίο είναι να μιλάς με ανθρώπους και να μην χρειάζεται να εξηγήσεις κάτι δεύτερη φορά. Πόσο σημαντικό είναι να φέρνεις την άποψη ή την ιδέα σου και να στην εμπλουτίζουν άνθρωποι που δεν έχεις ξαναδεί ποτέ στην ζωή σου, από την άλλη άκρη του πλανήτη, που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.

Θετική προδιάθεση

Σε μία τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει γκρίνια. Γιατί να υπάρχει άλλωστε; Κανείς δεν κάνει κάτι καταναγκαστικά. Για να είσαι εκεί, σημαίνει ότι θες κι έχεις όρεξη να προσφέρεις, συνεπώς λειτουργείς με συνέπεια και αποτελεσματικότητα και αυτό έχει ιδιαίτερα καλό αντίκτυπο και στους τριγύρω σου.

Έχοντας εργαστεί για πάνω από μία δεκαετία σε μεγάλη εταιρεία χιλιάδων ατόμων, ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει έλλειψη ενδιαφέροντος, επαγγελματική συνείδηση και όρεξη. Χαίρομαι τόπο πολύ που βρήκα έναν χώρο που όλα αυτά τηρούνται στο 100% και γιατί όχι άλλωστε. Εξάλλου κανείς δεν μας εξανάγκασε να το κάνουμε.

Τι παίρνεις πίσω

Δεν έχει σημασία αν δεν πληρώθηκα για όσα έκανα. Δεν έχει σημασία που επί 4 ημέρες κοιμόμουν το πολύ τέσσερις ώρες ή που στεκόμουν όρθιος επί 6-7 ώρες. Ούτε ότι έτρωγα με κουπόνια ή λαγοκοιμόμουν σε καρέκλες, σε μία τεράστια, παγωμένη αίθουσα.

Ήθελα να προσφέρω σε άλλους αυτά που πιο παλιά μου είχαν προσφέρει εμένα κάποιοι άλλοι. Όταν 11,500 άτομα σε κοιτούν, αναγνωρίζοντας την προσφορά σου, τότε το ευχαριστώ που ξεστομίζουν όλοι μαζί αντηχεί στα αυτιά μου ακόμα και τώρα που βρίσκομαι πίσω στο σπίτι μου, γράφοντας αυτές τις γραμμές.

Θα το ξανάκανα; Ναι! Και τώρα αν μπορούσα.

Θα σου πρότεινα να κάνεις κάτι αντίστοιχο; Εννοείται. Αν όχι κάτι τόσο μεγάλο, τότε ότι πιστεύεις ότι μπορείς να προσφέρεις, ακόμα κι αν αυτό είναι να φυτέψεις ένα δέντρο. Δώσε και θα πάρεις πίσω στο χιλιαπλάσιο!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!