Τι σου δίνει ώθηση στη ζωή σου; - Purpose Συμβουλευτική

Τι σου δίνει ώθηση στη ζωή σου;

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Σήμερα θα σε πάω λίγο βαθιά στην εσωτερική σου αναζήτηση.

Αν έχεις διαβάσει αρκετά βιβλία κι αν έχεις δει αρκετές ταινίες, θα έχεις διαπιστώσει ότι ο ήρωας ή ο πρωταγωνιστής, περνάει κάποιες φάσεις πριν ωριμάσει και περάσει σε άλλο επίπεδο.

Στη ζωή του, ο κάθε άνθρωπος και σίγουρα κι εσύ, έχει κάτι το οποίο το κυνηγάει για να το πετύχει. Κάτι που του δημιουργεί μία ακαταμάχητη επιθυμία να πηγαίνει μπροστά, να συνεχίζει και να προσπαθεί συστηματικά.

Ποια είναι η δική σου επιθυμία, λοιπόν; Τι κρύβεται πίσω από αυτήν; Ποιες συνήθειες, ποιες πεποιθήσεις και ποιες συμπεριφορές έχεις χτίσει με τα χρόνια, στην προσπάθεια σου να φτάσεις αυτή την επιθυμία σου;

Πίσω από όλα αυτά, θα δεις ότι υπάρχει μία τεράστια δύναμη, η οποία σου δίνει ώθηση να κάνεις ότι κάνεις κάθε μέρα και αυτή δεν είναι άλλη παρά η δύναμη των συναισθημάτων.

Οι έξι βασικές ανθρώπινες ανάγκες

Μπορεί να σε ξαφνιάζει αλλά είναι ότι πιο λογικό κι επόμενο, κι ας είναι οξύμωρο. Οτιδήποτε κάνουμε στην ζωή, συνειδητά ή ασυνείδητα, το κάνουμε για να ικανοποιήσουμε μία ή περισσότερες από τις έξι βασικές μας ανάγκες:

  • Βεβαιότητα
  • Αβεβαιότητα
  • Σημαντικότητα
  • Σύνδεση
  • Ανάπτυξη και
  • Προσφορά

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιον στόχο, που τον κυνηγούν σε καθημερινή βάση. Ίσως είναι περισσότερα χρήματα, το τέλειο σώμα, την καλύτερη δυνατή δουλειά ή μία φανταστική σχέση.

Όλα αυτά, όσο ωραία κι αν είναι, δεν είναι παρά εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Ίσως ξέρεις ανθρώπους που έχουν ήδη μία πάρα πολύ καλή δουλειά ή μία πολύ καλή σχέση ή ακόμα κι ένα τέλειο σώμα και παρόλα αυτά, να είναι ακόμα μίζεροι ή δυστυχισμένοι.

Φυσικά και είναι πιθανό αυτό. Όλοι μας έχουμε δει ή ακούσει ή βιώσει κάτι αντίστοιχο. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που δημιουργούν στόχους, τους κυνηγάνε και τους πετυχαίνουν καθημερινά αλλά επειδή δεν πάνε βαθύτερα, δεν μπορούν να βρουν ησυχία και ικανοποίηση.

Η φυσική μας τάση είναι να δημιουργούμε μοτίβα συμπεριφοράς και συνήθειες που πιστεύουμε ότι μπορούν να μας οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων και των επιθυμιών μας. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αυτές οι συνήθειες δεν είναι παραγωγικές και αντί να μας πηγαίνουν προς τον στόχο μας, μας απομακρύνουν από αυτόν. Γιατί όμως να υιοθετούμε συμπεριφορές που δεν είναι παραγωγικές;

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι κρατάμε μία συμπεριφορά αν καλύψει τρεις από τις βασικές μας ανάγκες.

Συνεπώς, είτε καλές, είτε κακές, αν οι συνήθειες μας μας κάνουν να αισθανόμαστε βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση, τις κρατάμε.

Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, μπορεί να καλύπτεις την ανάγκη της βεβαιότητας, της σύνδεσης και της σημαντικότητας πηγαίνοντας στο γυμναστήριο κι έχοντας ένα πολύ γυμνασμένο σώμα αλλά μπορεί να τις καλύπτεις και καπνίζοντας. Από την στιγμή που καλύπτεις αυτές τις τρεις ανάγκες σου, το μυαλό σου αρχίζει να δημιουργεί μία εξάρτηση γύρω από αυτή την συνήθεια.Τι σου δίνει ώθηση στη ζωή σου;

Πως αλλάζεις την συμπεριφορά;

Για να αλλάξεις λοιπόν, μία συμπεριφορά, πρέπει να σπάσεις το μοτίβο ή την συνήθεια. Το μοτίβο αυτό, είναι προγραμματισμένο στο σώμα σου, με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες σου.

Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι αν θες να σταματήσεις μία συμπεριφορά, τότε θα πρέπει να την αντικαταστήσεις με μία άλλη. Για παράδειγμα, πολύς κόσμος κόβει το τσιγάρο και το αντικαθιστά με περισσότερο φαγητό. Δεν το λες και τόσο παραγωγικό. Όταν λες λοιπόν ότι θες να αλλάξεις μία συμπεριφορά, στην ουσία λες ότι θες να αλλάξεις ένα συναίσθημα.

Συναισθήματα

Η ποιότητα της ζωής σου εξαρτάται από την ποιότητα των συναισθημάτων σου. Για να πετύχεις τις αλλαγές που θες, θα πρέπει να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα πίσω από τις συνήθειες σου. Δεν τρως και καπνίζεις όλο το 24ωρο. Το κάνεις μόνο όταν βρίσκεσαι σε μία συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση. Είτε βαριέσαι, είτε είσαι αγχωμένος, είτε αισθάνεσαι μοναξιές ή οτιδήποτε άλλο.

Αν βρίσκεσαι σε μία κατάσταση που σε αποδυναμώνει, το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να αλλάξεις την φυσιολογία σου. Αντί να καπνίσεις, κάνε μία άσκηση αναπνοών και αντί να φας ότι υπάρχει στο ψυγείο, είναι προτιμότερο να κάνεις μία βόλτα έξω.

Αυτά είναι μόνο μικρά παραδείγματα από το πώς μπορείς να αλλάξεις την συναισθηματική σου κατάσταση.

Θες να σταματήσεις μία κακή σου συνήθεια; Βρες το συναίσθημα πίσω από αυτήν και άλλαξέ το.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!