Η Λέξη κάνει τη Διαφορά: Πόσο σημαντική είναι η ορθή χρήση της γλώσσας - Purpose Συμβουλευτική

Η Λέξη κάνει τη Διαφορά: Πόσο σημαντική είναι η ορθή χρήση της γλώσσας

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Κάθε λέξη που χρησιμοποιείς επηρεάζει και το πως νιώθεις.

Δεν είναι φοβερό και τρομερό να μην έχεις λεφτά να πληρώσεις τους λογαριασμού σου; Ακόμα χειρότερα, δεν είναι συγκλονιστικό να σκοτώνεσαι στη δουλειά κάθε μέρα για ένα κομμάτι ψωμί και να χύνεις το αίμα σου για το αφεντικό σου;

Λόγια σκληρά και πολλές φορές περιττά. Λόγια που συχνά ακούμε στην τηλεόραση, που αρέσκονται στο να τα χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί και που πολλές φορές τα υιοθετούμε από κεκτημένη ταχύτητα κι εμείς. Πόσο σωστά είναι όμως και πόσο θα έπρεπε να τα χρησιμοποιούμε τελικά;

Η γλωσσική επικοινωνία αποτελεί το 7% της συνολικής επικοινωνίας μας. Το υπόλοιπο 93% είναι η γλώσσα σώματος και η τονικότητα της φωνής μας.

Συγκριτικά με το σώμα μας, η λεκτική επικοινωνία μπήκε σχετικά πρόσφατα στην ανθρώπινη ιστορία. Παρόλο που είναι σχετικά νέα, είναι άρρητα συνδεδεμένη με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις λειτουργίες του. Αυτός με την σειρά του, λειτουργεί υπό κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι επεξεργάζεται γραμμικά τις πληροφορίες που λαμβάνει και ερμηνεύει την πραγματικότητα βάσει αυτών.

Αν το δούμε πιο απλά, αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να καταλάβει την διαφορά μεταξύ κυριολεξίας και μεταφοράς. Όταν λοιπόν εκφραζόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ο εγκέφαλος βιώνει αντίστοιχη εμπειρία και αναπαράγει το συναίσθημα που απαιτείται, καθώς και τις αντίστοιχες ουσίες στο σώμα μας.

Όταν μιλάμε λοιπόν, δίνουμε στον εγκέφαλο συγκεκριμένες εντολές. Όσο πιο σωστές είναι αυτές οι εντολές, τόσο το καλύτερο για το σύστημά μας. Αν παρατηρήσεις γύρω σου το πώς μιλάει ο κόσμος και το κάνεις ενεργητικά και με προσοχή, θα δεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την γλώσσα λάθος. Δεν μιλάμε φυσικά για συντακτικό αλλά για έννοιες.

Εργασία και όχι δουλειά

Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην λέξη εργασία και στην λέξη δουλειά.

Η πρώτη αναφέρεται στο έργο που παράγεις, ενώ η δεύτερη στην ιδιότητα του υπηρέτη η δούλου. Σκέψου τι ζημιά μπορείς να κάνεις στο μυαλό σου όταν το ρυθμίζεις να σε αντιλαμβάνεται ως υπηρέτη.

Αντίστοιχα, η λέξη προϊστάμενος ή διευθυντής είναι πολύ καλύτερες από το αφεντικό που δεν είναι καν ελληνική και σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Επίσης, αν καθημερινά σκοτώνεσαι στην δουλειά, τότε αργά η γρήγορα το μυαλό σου θα σε υπακούσει. Υπάρχουν υπερβολικά πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που αρρωσταίνουν λόγω κακού εργασιακού περιβάλλοντος, οπότε το να το ζητάς και λεκτικά δεν σε βοηθάει καθόλου.

Επίσης, είναι προτιμότερο να εργάζεσαι για να βγάλεις χρήματα παρά να δουλεύεις για να βγάλεις λεφτά. Τα λεφτά, όπως λένε και μόνα τους, είναι λεπτά, λίγα. Οπότε καλύτερα να σημαδεύεις ψηλότερα. Η λέξη πλούτος είναι ακόμη καλύτερη γιατί δεν αναφέρεται καν στα χρήματα. Η Λέξη κάνει τη Διαφορά: Πόσο σημαντική είναι η ορθή χρήση της γλώσσας

Υπέροχα και όχι φοβερά ή τρομερά

Θυμάμαι πάντα στα παραμύθια που μου διάβαζαν όταν ήμουν μικρός, τα τέρατα που αντιμετώπιζαν οι ήρωες ήταν φοβερά και τρομερά. Παρόλα αυτά, πολύς κόσμος, όταν πάει διακοπές ή σε κάποια συναυλία, λέει ότι πέρασε φοβερά εκεί που πήγε και όλοι θα έπρεπε να αναρωτιόμασταν τι ήταν αυτό που τον φόβισε. Αντίστοιχα, θα ήταν προτιμότερο να πούμε ότι περάσαμε υπέροχα ή απλά πάρα πολύ καλά.

Παιδιά και σωστό λεξιλόγιο

Ακόμα και ο τρόπος που εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας είναι λάθος λεκτικά και μάλιστα πολλές φορές δείχνουμε και υπερβάλλων ζήλο. «Αν δεν κάτσεις φρόνημα θα σε σκοτώσω στο ξύλο», «Κάτσε ήσυχα γιατί θα σε εξαφανίσω».

Ακόμα και το γεγονός ότι πολλές φορές οι γονείς αποκαλούν τα παιδιά τους τέρατα, είναι αρκετό για να επηρεάσει την συμπεριφορά τους. Ειδικά στα παιδιά πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, γιατί ο τρόπος που τους μιλάμε αντικατοπτρίζεται μετέπειτα στην συμπεριφορά τους.

Η λεγόμενη αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι η τάση που έχουμε να γίνουμε αυτό που μας ζητάνε να γίνουμε, μόνο και μόνο γιατί μας το λένε. Ακριβώς γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καλοί ή κακοί μαθητές ή μαθητές του 15 αλλά μαθητές που κάποιες φορές φέρνουν καλά αποτελέσματα και κάποιες κακά.

Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την γλώσσα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ειδικά όταν τα ελληνικά έχουν τόσο πλούσιο λεξιλόγιο και λέξεις για κάθε περίσταση. Ακόμα κι αν κάποια από τα παραδείγματα σου φαίνονται αστεία, είναι σημαντικό να κάνουμε μία μικρή προσπάθεια να αλλάξουμε τον τρόπο που μιλάμε γιατί αυτό θα αλλάξει και τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!