Η Γλώσσα Σώματος προσφέρει απίστευτα μεγάλο όγκο πληροφοριών για το τι σκέφτονται οι άνθρωποι που έχουμε απέναντί μας. Και ποιος δεν θα ήθελε να διαβάζει, ως ένα σημείο, το μυαλό του συνομιλητή του;
Όπως όλοι γνωρίζουμε, μόνο το 7% της επικοινωνίας αποτελεί το λεκτικό κομμάτι. Το υπόλοιπο 38% επηρεάζεται από την τονικότητα και το 55% από τη Γλώσσα Σώματος. Αν μπορούμε λοιπόν να καταλαβαίνουμε και να ερμηνεύουμε αυτό το 55%, θα έχουμε μεγάλο προβάδισμα στον εργασιακό χώρο.
Επιπλέον, όταν δουλεύεις σκληρά και κάνεις ότι μπορείς για να πετύχεις τους στόχους σου, οτιδήποτε μπορεί να σου δώσει ένα πλεονέκτημα, βοηθάει πολύ και μπορεί να σε οδηγήσει στην επιτυχία.
Οπότε, την επόμενη φορά που είσαι σε ένα meeting ή επαγγελματικό ραντεβού (ή ακόμα και προσωπικό ραντεβού), έχε το νου σου για τα ακόλουθα σημάδια:
Τα σταυρωμένα χέρια και πόδια αποτελούν ένα φυσικό εμπόδιο που δείχνει ότι το άλλο πρόσωπο δεν είναι ανοικτό σε αυτό που λες. Ακόμα και αν χαμογελά και συμμετέχει στη συζήτηση, η γλώσσα σώματος δείχνει την αλήθεια.
Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα, καθηγητές βιντεοσκόπησαν 2.000 διαπραγματεύσεις και ούτε μία από αυτές δεν κατέληξε σε συμφωνία, όταν κάποιο από τα μέλη είχε τα πόδια του σταυρωμένα την ώρα της συζήτησης. Ψυχολογικά, τα σταυρωμένα χέρια και πόδια δείχνουν ότι πνευματικά, συναισθηματικά αλλά και σωματικά, το άτομο προσπαθεί να μπλοκάρει αυτό που βρίσκεται μπροστά του. Πολύ συχνά γίνεται ασυνείδητα, για αυτό και είναι τόσο αποκαλυπτικός δείκτης.
Όταν πρόκειται για το χαμόγελο, το στόμα μπορεί να ψεύδεται, αλλά τα μάτια ποτέ. Το πραγματικό χαμόγελο φτάνει στα μάτια, τα οποία κλείνουν λίγο και «ζαρώνουν» στο πλάι. Οι άνθρωποι συχνά χαμογελούν για να κρύψουν το τι σκέφτονται και νιώθουν, οπότε την επόμενη φορά που θες να καταλάβεις αν κάποιο χαμόγελο είναι αυθεντικό κοίτα στα μάτια. Αυτά θα σου πουν, αν προσπαθούν να σου κρύψουν κάτι.
Έχεις συμμετάσχει ποτέ σε κάποιο meeting με κάποιον και παρατήρησες ότι κάθε φορά που σταύρωνες τα πόδια σου ή τα χέρια σου, το έκανε κι αυτός; Ή ίσως έγερνε το κεφάλι του με τον ίδιο τρόπο που το έκανες εσύ καθώς μιλούσες; Αυτό είναι όντως καλό σημάδι.
Το να καθρεφτίζουμε την Γλώσσα Σώματος του άλλου είναι κάτι που κάνουν ασυνείδητα όταν νιώθουμε κάποια σύνδεση με κάποιον. Άρα αποτελεί σημάδι ότι η συζήτηση πηγαίνει καλά και ότι ο συνομιλητής μας είναι δεκτικός στο μήνυμά μας. Αυτό το σημάδι είναι πολύ χρήσιμο όταν διαπραγματευόμαστε, γιατί δείχνει ότι το άλλο άτομο είναι ανοικτό σε εμάς.
Έχεις δει ποτέ κάποιον να μπαίνει στο γραφείο και να καταλαβαίνεις αμέσως ότι αυτός είναι ο υπεύθυνος του χώρου; Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως έχει όρθια Στάση, αργές και ανοικτές χειρονομίες.
Ο εγκέφαλός μας είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να εξισώνει την δύναμη κάποιου με τον χώρο που πιάνει αυτός. Όταν στέκεσαι ευθυτενής με τους ώμους σου πίσω, μεγιστοποιείς τον χώρο που καταλαμβάνεις και δείχνει ότι έχεις αυτοπεποίθηση.
Αντίθετα, αν σκύβεις ή καμπουριάζεις, πιάνεις λιγότερο χώρος και δείχνεις με λιγότερη ισχύ και αυτοπεποίθηση. Άρα το να διατηρείς καλή στάση σώματος προκαλεί περισσότερο σεβασμό από τους άλλους, είτε είσαι προϊστάμενος, είτε όχι.
Πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας το: «Κοίτα με στα μάτια, όταν μου μιλάς». Οι γονείς μας υπέθεταν ότι είναι δύσκολο να κοιτάς κάποιον στα μάτια και να του λες ψέματα. Και είχαν δίκιο.
Μόνο που πια αυτό είναι τόσο γνωστό, που όταν κάποιος σου λέει ψέματα προσπαθεί επίτηδες να μην σπάσει την οπτική επαφή. Αυτό που τους προδίδει είναι ότι το παρακάνουν και κρατούν την οπτική επαφή αφύσικα πολύ. Οπότε όταν κάποιος σου δηλώνει κάτι και η ματιά του σε κάνει να νιώθεις κάπως άβολα (ειδικά αν είναι καρφωμένη πάνω σου και δεν ανοιγοκλείνει τα μάτια του), τότε είναι πολύ πιθανό να σου λέει ψέματα.
Υπάρχουν τριών ειδών λόγοι που μπορούν να κάνουν τα φρύδια σου να σηκωθούν: έκπληξη, ανησυχία και φόβος. Για να το καταλάβεις καλύτερα αυτό, προσπάθησε να σηκώσεις τα φρύδια σου, όταν έχεις μια χαλαρή φιλική συζήτηση με κάποιον κοντινό σου. Είναι δύσκολο, σωστά; Αν λοιπόν κάποιος με τον οποίο μιλάς σηκώνει τα φρύδια του, τότε κάτι του δημιουργεί ανησυχία.
Όταν μιλάς σε κάποιον και βλέπεις ότι το παρακάνει στο να γνέφει καταφατικά, αυτό σημαίνει ότι τον ενδιαφέρει πολύ το τι σκέφτεσαι για αυτόν ή ότι αμφιβάλλει για την ικανότητά του να ακολουθήσει τις οδηγίες σου.
Το σφιγμένο σαγόνι είναι σημάδι έντονου στρες. Ότι κι αν λέει αυτός που έχεις απέναντί σου, δείχνει ότι έχει μεγάλο άγχος. Μπορεί ο διάλογος να πηγαίνει προς μια κατεύθυνση που τον αγχώνει, ή μπορεί το μυαλό του να είναι αλλού και να εστιάζει σε κάτι δύσκολο για αυτόν. Το κλειδί εδώ είναι να παρακολουθείς για διαφορές ανάμεσα σε κάτι που σου λέει κάποιος και στην σφιγμένη του στάση σώματος.
Το συμπέρασμα που μπορείς να βγάλεις από όλα τα παραπάνω είναι πως ναι μεν δεν μπορείς να διαβάσεις τις ακριβείς σκέψεις κάποιου, αλλά, όπως εξηγούμε και το Σεμινάριο μας για τις Επικοινωνιακές Δεξιότητες, μπορείς να μάθεις πολλά από την γλώσσα σώματός τους, ειδικά όταν δεν υπάρχει αρμονία ανάμεσα σε αυτό που λένε και σε αυτό που δείχνουν.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου