Η Επιτυχία είναι Τρόπος Ζωής - Purpose Συμβουλευτική

Η Επιτυχία είναι Τρόπος Ζωής

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Η επιτυχία είναι κάτι που κάνεις κάθε μέρα.

Όλα τα παιδάκια έχουν όνειρα όταν είναι μικρά. Αν τα ρωτήσεις τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν, έχουν έτοιμη μία απάντηση. Θα στην δώσουν κατ’ ευθείαν, χωρίς να το σκεφτούν. Δεν χρειάζεται να το σκεφτούν γιατί δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν κάτι. Είτε θέλουν να γίνουν αστροναύτες, είτε πυροσβέστες, είτε πριγκίπισσες, διαλέγουν να το κάνουν γιατί θεωρούν ότι είναι συναρπαστικό.

Διαλέγουν να είναι κάτι και όχι να κάνουν κάτι. Πριν από μερικά χρόνια, είχα παραστεί σε ένα σεμινάριο για να βοηθήσω μία φίλη μου με την παρουσίαση του.

Ανάμεσα στον κόσμο, υπήρχαν διάφοροι άνθρωποι που ήθελαν να εκπαιδευτούν και να βελτιώσουν τον εαυτό τους και κάποιοι που απλά ήθελαν να περάσουν την ώρα τους, να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να κάνουν γνωριμίες. Στο διάλειμμα, έτυχε να μιλήσω με κάποιον, ο οποίος μου παρουσίασε την δουλειά του ως το κατόρθωμά του. Πολλά χρόνια προϋπηρεσία, καμία σταθερότητα καθώς άλλαζε δουλειές δεξιά κι αριστερά, διαφορετικό αντικείμενο κάθε φορά και κλείνοντας μου είπε ότι πλέον έφτασε στο σημείο να κάνει τον coach.

Η διαφορά του «είμαι» με το «κάνω»

Τώρα μπορείς να με πεις και παρανοϊκό αλλά εμένα δεν με έπειθε με αυτά που έλεγε. Αρχικά, ένας άνθρωπος που κάθε ενάμιση με δύο χρόνια αλλάζει εργασία φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει κατασταλάξει και ψάχνεται. Κατά δεύτερον, όταν κάποιος λέει ότι «κάνει» μία ιδιότητα αντί να «είναι», τότε κάτι περίεργο υπάρχει εκεί. Είναι άλλο πράγμα να «κάνεις» τον coach και άλλο πράγμα να «είσαι» coach.

Αυτό φυσικά ισχύει για οποιοδήποτε επάγγελμα. Όταν «είσαι» κάτι, είναι κάτι παραπάνω από ένα επάγγελμα. Είναι αυτό που είσαι, αυτό που σε προσδιορίζει και σε κάνει ξεχωριστό. Όπως σου ανέφερα παραπάνω, όταν ρωτήσεις ένα παιδί που παίζει, θα σου πει ότι είναι πυροσβέστης ή αστροναύτης ή πειρατής ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτείς αλλά δεν θα σου πει ποτέ ότι κάνει τον αστροναύτη ή τον πειρατή. Αυτό συμβαίνει γιατί η επιτυχία είναι τρόπος ζωής.

Η επιτυχία είναι στο μυαλό

Αν θες να λέγεσαι πετυχημένος, τότε πρέπει να λειτουργείς, να σκέφτεσαι, να κινείσαι και να αναπνέεις ως τέτοιος. Είναι απαραίτητο να βοηθήσεις το μυαλό σου να προσαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση χωρίς δυσκολία.

Αν θες να φτάσεις την επιτυχία, τότε πρέπει καθημερινά να κάνεις πράγματα που θα σε οδηγήσουν εκεί αργά ή γρήγορα. Το μυαλό είναι ένα αρχαίο εργαλείο, ρυθμισμένο για προστασία. Έτσι, βλέπει οτιδήποτε νέο ως απειλητικό. Για να αποδεχτεί την αλλαγή, πρέπει να του την «σερβίρεις» με μέτρο, ειδικά στην αρχή.

Θες πλάνο και πρόγραμμα για την επιτυχία; Μίλα μαζί μου

Άλλαξε συνήθειες ύπνου

Δεν μπορεί να θες να λέγεσαι επιτυχημένος ή να κυνηγάς το όνειρο σου και να μην σηκώνεσαι από τον καναπέ. Ο ύπνος είναι απαραίτητος αλλά οτιδήποτε πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα και ειδικά αν κοιμάσαι μέχρι αργά το μεσημέρι, είναι περιττό.

Καλώς ή κακώς, η επιτυχία θέλει δουλειά και κυρίως συνέπεια και σταθερότητα. Βάλε ένα καθημερινό πρόγραμμα και φτιάξε μία ρουτίνα που θα σε βοηθάει να σηκωθείς από το κρεβάτι.

Βάλε στο πρόγραμμα πράγματα που σου αρέσουν να κάνεις και ξύπνα να τα κάνεις από νωρίς. Αυτό θα δώσει κίνητρο στο μυαλό σου, καθώς θα κάνει την υπερπροσπάθεια αλλά με απώτερο σκοπό την ευχαρίστηση. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ξυπνάμε μία ώρα πριν πάμε για δουλειά και να καταλήγουμε να τρέχουμε για να φτάσουμε στο γραφείο, με έναν καφέ στο χέρι. Η Επιτυχία είναι Τρόπος Ζωής

Άλλαξε συνήθειες φαγητού

Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό σου. Λένε ότι είσαι ότι τρως και είναι μεγάλη αλήθεια. Φρόντισε να ενισχύσεις το πρωινό σου, χωρίς απαραίτητα να τρως για δύο άτομα. Ο σκοπός είναι να προσθέσεις τροφές που θα σου ενισχύσουν το σύστημα και όχι που θα σε βαρύνουν. Πάρε ενέργεια από τις τροφές, αντί για λιπαρά.

Τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας θα πρέπει να είναι χαλαρά αλλά περιεκτικά και σε σωστές αναλογίες. Αν φορτώσεις το στομάχι σου, σύντομα θα αισθανθείς νύστα και θα έχεις αυτό το αίσθημα βάρους που θα σε εμποδίζει να λειτουργήσεις.

Λειτούργησε με την φυσιολογία και την ψυχολογία του ήδη πετυχημένου

Μην περιμένεις να συμβούν πράγματα για να μπεις στην διαδικασία να σκεφτείς ότι ίσως και να είσαι επιτυχημένος. Σκέψου ότι ήδη είσαι. Τι θα έκανε ένας τέτοιος άνθρωπος; Πως στέκεται; Πως περπατάει; Πως μιλάει; Μπορείς κάλλιστα να βρεις ένα πρότυπο. Κάποιον που μπορείς να τον αντιγράφεις, κάποιον που να θεωρείς ότι είναι αντιπροσωπευτικός για εσένα και αυτό που θες να πετύχεις.

Είναι στο χέρι σου να πετύχεις αυτό που θέλεις και δεν υπάρχει λόγος να περιμένεις.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!