Πώς η Στάση Ζωής σου καθορίζει την επιτυχία σου - Purpose Συμβουλευτική

Πώς η Στάση Ζωής σου καθορίζει την επιτυχία σου

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Η ευτυχία είναι και στάση ζωής.

Μήπως θυμάσαι την τελευταία φορά που χρειάστηκε να αντιμετωπίσεις ένα μεγάλο πλήγμα στην καθημερινότητα σου; Ήταν η στιγμή που ένιωσες ότι τίποτα στον κόσμο δεν πρόκειται να φτιάξει την διάθεση σου και ότι όσο σκληρά και να προσπαθήσεις, στην τελική, έχεις όλο τον κόσμο εναντίον σου.

Αυτό το συναίσθημα ίσως προκλήθηκε μετά από έναν άσχημο χωρισμό ή τον θάνατο ενός αγαπημένου σου προσώπου…ή ίσως έγινε κάτι πολύ άσχημο στην δουλειά. Ανεξάρτητα από το τι ήταν, μπορείς να θυμηθείς ποια ήταν η συμπεριφορά σου απέναντι σε αυτή την τόσο δυσάρεστη κατάσταση;

Πολύ συχνά, όταν βρίσκουμε τους εαυτούς μας σε δυσάρεστες καταστάσεις, νιώθουμε εγκλωβισμένοι και, ίσως, παγιδευμένοι. Θέλουμε να ξεμπερδέψουμε με την υπόθεση όσο πιο γρήγορα γίνεται και έτσι ξεχνάμε ότι αυτό δεν είναι πάντα τόσο απλό.

Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι παραμένουν σε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση για πολύ καιρό, ενώ άλλοι την αντιμετωπίζουν αποφασιστικά. Οι τελευταίοι είναι συνήθως προετοιμασμένοι να ξαναρχίσουν την ζωή τους από την αρχή (ή από εκεί που την άφησαν πριν το ατυχές συμβάν) σχετικά γρήγορα.Πώς η Στάση Ζωής σου καθορίζει την επιτυχία σου

Οπότε… τι διαχωρίζει αυτά τα δύο group ανθρώπων;

Η απάντηση είναι απλή και πολύ συγκεκριμένη. Η στάση ζωής τους. Η συμπεριφορά παίζει βασικό ρόλο όταν θες να πετύχεις κάποιο στόχο ή όταν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα.

Την στιγμή που θα καταφέρεις να διατηρείσαι θετικός και ανοιχτόμυαλος στον τρόπο σκέψης σου, θα καταφέρεις και να ελευθερωθείς από τους περιορισμούς που σε κρατάνε πίσω.

Επίσης, η υιοθέτηση θετικής στάσης ζωής θα σου εγγυηθεί ότι θα βγεις κερδισμένος από όλα τα δεσμά τα οποία σε κρατούσαν παλιά πίσω. Δεν διαμορφώνει μόνο το πνευματικό σου επίπεδο αλλά και την φυσική και συναισθηματική σου ευεξία. Η θετική συμπεριφορά είναι το κλειδί για μία μόνιμη ολική μεταμόρφωση.

Ο εσωτερικός διάλογος δεν είναι πάντα εποικοδομητικός

 Όταν βρίσκεσαι σε τέλμα, πιο πιθανά οι πρώτες σου σκέψεις να είναι αρνητικές. Ακόμα και η εμφάνιση σου δηλώνει τον πεσιμισμό σου. Συνεπώς, αν καταφέρεις να αντιστρέψεις αυτές τις σκέψεις σε πιο θετικές, θα μπορέσεις κιόλας να βγάλεις τον εαυτό σου από το τέλμα. Αυτό θα σου επιτρέψει να προχωρήσεις στην ζωή σου.

Όλοι μας έχουμε αυτοματοποιημένες εσωτερικές σκέψεις οι οποίες δεν είναι πάντα θετικές αλλά ούτε και αρνητικές.

Κάποιες προέρχονται από την λογική μας και την αναζήτηση της «αιτίας» των πραγμάτων γύρω μας. Άλλες προέρχονται από φανταστικά σενάρια που δημιουργούμε μόνοι μας  και μερικές άλλες, ακόμα και από αρνητικές επιρροές που δεχόμαστε από τους γύρω μας ή από τα Μ.Μ.Ε.

Το κλειδί είναι να δημιουργήσεις ένα κοινωνικό κύκλο γύρω από εσένα ο οποίος θα σου προσφέρει κυρίως θετικές επιρροές. Έτσι θα μπορέσεις όλη αυτή την αρνητικότητα γύρω σου να την αντιστρέψεις και να μετατρέψεις τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές.

Φυσικά, ο θετικός τρόπος σκέψης δεν σημαίνει ότι θα αρχίσεις να αγνοείς τα άσχημα και δυσάρεστα συναισθήματα. Απλά σημαίνει ότι θα αρχίσεις να προσεγγίζεις την δυσαρέσκεια με έναν πιο θετικό και παραγωγικό τρόπο.

Πλέον δεν θα βλέπεις τον εαυτό σαν το θύμα στις αρνητικές καταστάσεις και θα προσπαθείς να μαθαίνεις και να ωριμάζεις μέσα από αυτές.

Όχι μόνο θα νιώσεις καλύτερα αλλά μακροπρόθεσμα, με αυτό τον τρόπο,  θα βελτιώσεις τις δεξιότητες σου στην διαχείριση προβλημάτων.

Η στάση ζωής σου επηρεάζει την υγεία σου.

Σύμφωνα με έρευνες που μελετούν την επίδραση του οπτιμισμού στην υγεία, η θετική στάση ζωής μπορεί να αυξήσει την διάρκεια ζωής του ανθρώπου και να βελτιώσει την καρδιακή του υγεία όπως επίσης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μέχρι και καλύτερη αντίσταση στο απλό κρυολόγημα μπορεί να σου προσφέρει!

Δεν είναι ακόμα επιστημονικά ξεκάθαρο για ποιο λόγο οι άνθρωποι που υιοθετούν μία πιο θετική στάση ζωής έχουν τα παραπάνω αποτελέσματα στην υγεία τους.

Όμως, υπάρχει η θεωρία ότι έχοντας μία πιο θετική διάθεση απέναντι στα πράγματα θα μπορέσεις να διαχειρίζεσαι  καλύτερα τις αγχώδεις καταστάσεις. Ο θετικός τρόπος σκέψης θα μειώσει τα επίπεδα του stress και της κατάθλιψης και επιπλέον θα σε βοηθήσει στο να μειωθούν οι επιβλαβείς συνέπειες του άγχους στο σώμα σου.

Κάτι ακόμα το οποίο έχει παρατηρηθεί, είναι ότι οι θετικοί άνθρωποι συνήθως διατηρούν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Ασκούνται περισσότερο, τα γεύματα τους είναι υγιεινά και, τις περισσότερες φορές, δεν καπνίζουν και δεν πίνουν alcohol.

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος. Καλύτερα να τον αποδεχτείς

 Όλοι μας έχουμε περάσει δύσκολες καταστάσεις από τις οποίες ταλαιπωρηθήκαμε πολύ. Είναι μία σκληρή πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Υποφέρουμε επειδή είμαστε δυστυχισμένοι, επειδή φοβόμαστε ή θυμώνουμε ή επειδή έχουμε απογοητευτεί μετά από μία απώλεια. Στην ουσία, δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε πώς είναι να νιώθεις ευτυχισμένος, αν δεν είχαμε νιώσει πρώτα την δυστυχία.

Σταμάτα να μοιρολογάς για όλα τα δεινά που σου έχουν τύχει. Αποδέξου τα και μάθε από αυτά. Είναι μία καλή ευκαιρία να αλλάξεις! Αν απολύθηκες από την δουλειά σου, ίσως αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι καινούργιο.

Αντί να νιώθεις αρνητισμό, χρησιμοποίησε τον χρόνο και την ενέργεια σου για να βρεις ευκαιρίες που θα σε ωθήσουν μπροστά! Με την σωστή στάση διάθεσης, όλα είναι δυνατά.

Ίσως να ακούγεται τρελό, αλλά όσο πιο πολύ υποφέρεις, τόσο πιο κοντά στην επιτυχία είσαι.

Ας εξηγήσω τι εννοώ. Είναι σχεδόν απίθανο να έχεις έμπνευση και καινούργιες εμπειρίες αν δεν πάρεις ρίσκα έξω από όσα έχεις συνηθίσει. Όποιος έχει καταφέρει κάποια επιτυχία σίγουρα έχει έρθει αντιμέτωπος με την αποτυχία.

Για να πετύχεις την τελειότητα, βρες ένα τρόπο να παρακολουθείς την πρόοδο σου και να ορίσεις μερικά σημεία αναφοράς τα οποία θα τα γιορτάζεις καθώς αυτά θα αποδεικνύουν την πρόοδο σου. Οποιοδήποτε επίτευγμα, μικρό ή μεγάλο, είναι μία επιτυχία. Οπότε, προσπάθησε να τα θυμάσαι!

Μία ακόμα συμβουλή. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους ανθρώπους και τις δυσκολίες που έχουν περάσει. Μπορείς μόνο να συγκρίνεις τον «πριν ένα μήνα» εαυτό σου με τον «σημερινό». Μόνο έτσι κάθε βήμα που θα κάνεις θα σε φέρνει πιο κοντά στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Η αίσθηση ευγνωμοσύνης συνδέεται άμεσα με τον σχηματισμό θετικής στάσης

Ίσως αυτό ακουστεί περίεργο, ειδικά αν είσαι πεσμένος ψυχολογικά αυτή την περίοδο, όμως κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να σταθείς στα πόδια σου μετά από μία άσχημη φάση είναι η αίσθηση της ευγνωμοσύνης.

Νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όσα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα και για όλη την στήριξη που έχεις λάβει από τους γύρω σου, στην ουσία, βοηθάς τον εαυτό σου να δει πιο καθαρά τα πράγματα.

Επίσης με αυτό τον τρόπο ενισχύεις την αυτοπεποίθηση σου και επιπλέον βλέπεις ποια είναι τα πραγματικά σου όρια και τι είναι αυτό που πρέπει να κάνεις για να τα ξεπεράσεις.

Έχοντας στάση ευγνωμοσύνης, περιορίζεις τις ζημιές που προκάλεσαν διάφορες αρνητικές καταστάσεις και ενδυναμώνεις τον αντίκτυπο των θετικών καταστάσεων πάνω σου.

Έχε πίστη στον εαυτό σου

 Εύκολα το λες, δύσκολα το κάνεις. Παρόλα αυτά είναι μία από τις πιο ενθαρρυντικές εκφράσεις στον κόσμο για να ξεπεράσεις τον εαυτό σου!

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κρατήσουν θετική στάση ζωής και πολλές φορές αυτό οφείλεται στο ότι έχουν μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους.

Αμφιβάλλουν μονίμως για τις ικανότητες τους καθώς φοβούνται την «αποτυχία» και πιστεύουν ότι μετά από μία δυσκολία δεν θα μπορέσουν να ορθώσουν πάλι το ανάστημα τους.

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάποιο είδος ταλέντου ούτε την έχεις επειδή έτυχε να είσαι τυχερός! Η αυτοπεποίθηση γεννιέται μέσα σου όταν ξεπερνάς τις δυσκολίες και έρχεσαι άμεσα αντιμέτωπος με τους φόβους σου.

Σκέψου ότι η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα αποτελέσματα του να παίρνεις ρίσκα και να μην επαναπαύεσαι. Έχοντας την πεποίθηση ότι μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου, θα μπορέσεις αυτόματα να τους δεις και πιο καθαρά.

Αμέσως θα αρχίσεις να προκαλείς τον εαυτό σου στα όρια του και δυναμικά να διεκδικείς αυτά που θέλεις.

Κλείνοντας και σύμφωνα με τα παραπάνω, η στάση σου απέναντι στα πράγματα είναι αυτή που πραγματικά καθορίζει την επιτυχία σου. Στην ουσία το μόνο αληθινό εμπόδιο που μπορεί να υπάρξει είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.

Είναι πολύ σημαντικό να πιστεύεις στον εαυτό σου γιατί μόνο έτσι θα έχεις των έλεγχο των καταστάσεων. Ξεκίνα να βλέπεις θετικά τα πράγματα ώστε να μετατρέψεις τα εμπόδια σε δυναμικά στοιχεία του χαρακτήρα σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!