Πώς να Ξεπεράσεις την Αναβλητικότητα - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να Ξεπεράσεις την Αναβλητικότητα

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Είναι τεμπελιά ή αναβλητικότητα; Όταν έχεις πολλά πράγματα να κάνεις και σου παίρνουν πολλές ώρες ή αποφεύγεις να τα κάνεις μέχρι και την τελευταία στιγμή, κάποιοι προτιμούν να το λένε αναβλητικότητα γιατί ακούγεται λιγότερο κακή η λέξη. Όπως και να ‘χει, πρέπει να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα σου.

Πολλοί άνθρωποι όταν δουλεύουν προτιμούν να αφιερώσουν λίγο χρόνο στο να χαζέψουν στα social media, παρά να συγκεντρωθούν και να ολοκληρώσουν αυτό που έχουν να κάνουν. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι αποδίδεις καλύτερα όταν αναβάλλεις, διότι σε πιέζουν οι χρονικές προθεσμίες.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα στρεσογόνο και δεν γίνεται να ζεις κατ’ αυτό τον τρόπο 24/7. Αν έχεις κουραστεί να αναβάλλεις συνεχώς τις υποχρεώσεις σου για αργότερα, διάβασε παρακάτω τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα σου.

#1 Χρησιμοποίησε ημερολόγιο για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα σου

Είναι πολύ βοηθητικό, ειδικά αν έχεις πολλές υποχρεώσεις να χρησιμοποιείς ένα ημερολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο, παραμένεις οργανωμένος, ξέρεις τι ακριβώς έχεις να κάνεις και μέχρι ποια προθεσμία.

Επίσης, μπορείς να θέσεις εσύ χρονικές προθεσμίες νωρίτερα από τις πραγματικές, προκειμένου να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα σου και να έχεις τον χρόνο να ελέγξεις οτιδήποτε έχεις κάνει.

#2 Δώσε τον καλύτερο εαυτό σου

Ξέρεις τον εαυτό σου καλύτερα από τον καθένα. Είναι καλό να γνωρίζεις αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πράγμα ή πρότζεκτ που πάντα τείνεις να αποφεύγεις και να αναβάλλεις. Σίγουρα θα θελήσεις να αναβάλλεις πρώτα αυτό.

Ακόμα και αν αποφεύγεις να το κάνεις επειδή αισθάνεσαι ότι θα είναι αρκετά δύσκολο, είναι προτιμότερο να εστιάσεις όλη την προσοχή σου σε αυτό για λίγα λεπτά και να δεις περί τίνος πρόκειται. Μπορεί στην πορεία να αλλάξεις γνώμη και να καταφέρεις να το υλοποιήσεις.

#3 Μοίρασε ένα μεγάλο πρότζεκτ σε μικρότερα μέρη για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα σου

Μερικές φορές αναβάλλουμε αυτά που έχουμε να κάνουμε, γιατί φαίνονται ακατόρθωτα. Κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπος με κάτι που θεωρείς ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, πρέπει να σκέφτεσαι ότι η αναβολή είναι η εύκολη λύση και δεν θα το κάνει πιο απλό.

Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα σου, είναι να μοιράσεις το πρότζεκτ που θεωρείς μεγάλο και δύσκολο σε μικρότερα μέρη και να ολοκληρώνεις κάθε κομμάτι του με τους δικούς σου ρυθμούς. Έτσι, θα σου φανεί πιο εύκολο, κάτι που πίστευες ότι είναι ακατόρθωτο στην αρχή. Γιατί είμαστε Αναβλητικοί και πώς να το ξεπεράσουμε ξεπεράσεις την αναβλητικότητα

#4 Ελαχιστοποίησε τους περισπασμούς για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα σου

Οι περισπασμοί σε κάνουν να καθυστερείς, να είσαι λιγότερο παραγωγικός και να αναβάλλεις πράγματα ακόμα περισσότερο. Μπορεί να έχεις συνηθίσει τόσο πολύ στους περισπασμούς που πραγματικά να αναζητάς μέσα στη μέρα σου αυτά τα μικρά ή μεγάλα διαλείμματα.

Πάρε το χρόνο σου, προκειμένου να προσδιορίσεις τους περισπασμούς και προσπάθησε να τους αποφύγεις για να μπορέσεις να είσαι πιο αποδοτικός στη δουλειά σου. Για παράδειγμα, μπορεί ένας φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας σου να σε παίρνει τηλέφωνο εν ώρα εργασίας.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις το κινητό σου σε λειτουργία πτήσης ή στη σίγαση. Καθιέρωσε μια πρωινή ρουτίνα που θα σε βοηθήσει να είσαι πιο συγκεντρωμένος στη δουλειά σου.

Θες να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#5 Δεσμεύσου δίνοντας υπόσχεση σε κάποιον άλλο

Όλη την ώρα δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας, τις οποίες όμως δεν τηρούμε. Δίνοντας υπόσχεση σε κάποιον ότι θα έχεις ολοκληρώσει τη δουλειά σου σε συγκεκριμένο χρόνο, θα μπορέσεις να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα σου.

Όταν δίνεις υπόσχεση σε κάποιον άλλο, ουσιαστικά δεσμεύεσαι και νιώθεις την ανάγκη να λογοδοτήσεις σε περίπτωση που δεν τα καταφέρεις και γίνεις αναβλητικός για μια ακόμα φορά.

#6 Αντιμετώπισε τα πράγματα που έχεις να κάνεις εκείνη την στιγμή

Μην αφήνεις να συσσωρεύονται τα πράγματα που έχεις να κάνεις, γιατί στο τέλος δεν θα μπορείς να τα διαχειριστείς εύκολα. Εάν δεν θες να συσσωρεύονται υποχρεώσεις, θα πρέπει να τις αντιμετωπίζεις εκείνη την στιγμή.

Για παράδειγμα, η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και η αποστολή email μπορούν να ομαδοποιηθούν, ώστε να μπορέσεις να τις πραγματοποιήσεις την μια μετά την άλλη. Όρισε μια ώρα μέσα στην ημέρα που θα κάνεις αυτές τις μικρές ενέργειες, έτσι ώστε να μην συσσωρεύονται.

Επίσης, βάλε στόχους για κάθε εβδομάδα, ώστε να γνωρίζεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις. Το να έχεις ένα σαφές σχέδιο και πρόγραμμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα.

#7 Μείωσε τον φόρτο εργασίας σου

Είσαι από τους ανθρώπους που λένε «ναι» στα πάντα; Αν είσαι, τότε πιθανότατα να αναβάλλεις πράγματα αρκετά συχνά. Μην αναλαμβάνεις περισσότερα πρότζεκτ από αυτά που μπορείς στην πραγματικότητα να αναλάβεις. Με αυτό τον τρόπο, ωθείς τον εαυτό σου στην αναβλητικότητα.

Ξεκίνα να λες όχι σε πρότζεκτ και εργασίες που δεν συμβαδίζουν με την ιδιοσυγκρασία και τις ικανότητες σου. Ζήτα βοήθεια όταν αισθάνεσαι καταβεβλημένος και φρόντισε να μην υπερφορτώνεις το πρόγραμμα σου. Μόνο έτσι θα είσαι παραγωγικός και θα καταφέρεις να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!