Job Interview: Τι έμαθα εργαζόμενος ως Πωλητής στο retail - Purpose Συμβουλευτική

Job Interview: Τι έμαθα εργαζόμενος ως Πωλητής στο retail

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Ανάδειξε την εμπειρία σου ως πωλητής.

Πρόσφατα ετοιμάζαμε έναν πελάτη μας για ένα job interview που τον ενδιέφερε πολύ. Ένα από τα στοιχεία του Βιογραφικού του λοιπόν, ήταν ότι, ανάμεσα σε άλλα, είχε μακρά προϋπηρεσία ως πωλητής στο λεγόμενο retail.

Θεωρούσε όμως ότι αυτή η ασχολία του δεν είχε καμία σχέση με τη νέα θέση, οπότε σκεφτόταν να την αποσιωπήσει (αν όχι να την «κρύψει») ως άσχετη.

Δεν είναι όμως έτσι. Το γεγονός ότι δούλεψες ως πωλητής σε κάποιο κατάστημα ρούχων, είτε αλυσίδας retail, είτε μη, δεν σημαίνει ότι ήταν μόνο κάτι προσωρινό και μόνο για τα χρήματα. Μέσα από αυτή την εμπειρία έμαθες πολλά πράγματα και δεξιότητες που είμαι βέβαιος ότι είναι χρήσιμα για κάθε εργασία.

Και αυτή είναι η αλήθεια: δεν κέρδισες μόνο χρήματα, αλλά και εμπειρίες και αναπτύχθηκες και ως επαγγελματίας.

Δες και το άλλο σχετικό άρθρο μας: Τι έμαθα εργαζόμενος ως σερβιτόρος.

Αν λοιπόν έχεις περάσει χρόνο εργαζόμενος ως πωλητής στο retail, γρήγορα συνειδητοποιείς ότι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες δεν απέχουν πολύ από άλλες εργασίες. Αρκεί να μπορείς να αναδείξεις όλα αυτά που έκανες.

Γιατί σίγουρα δεν θες να παρουσιάσεις σε αυτόν που κάνει τη συνέντευξη μια βαρετή λίστα με πράγματα που έκανες. Χαιρετούσα τους πελάτες, τσεκ. Γέμιζα τα ράφια, τσεκ. Δίπλωνα τα ρούχα, τσεκ.

Αυτό ισχύει και για το βιογραφικό σου, δεν χρειάζεται να «κρύψεις» την εμπειρία σου. Υπάρχουν τρόποι να κάνεις την εμπειρία σου στις πωλήσεις να ξεχωρίσει ώστε να εντυπωσιάσει  τους δυνητικούς εργοδότες σου με τις ικανότητές και τα επιτεύγματά σου. Χρειάζεται μόνο να δεις τα πράγματα από τη σωστή οπτική και να γνωρίζεις πώς να κάνεις να τα προσέξουν οι άλλοι.

Εκπαίδευση

Συμμετείχες σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης από την επιχείρηση; Σε εκπαίδευσαν για να μάθεις και τη λειτουργία κάποιου άλλου τμήματος / ρόλου;

Επιπλέον, μήπως επιλέχθηκες να εκπαιδεύσεις τις νέες προσλήψεις και να καθοδηγήσεις τους καινούριους στην καθημερινότητα; Αυτό είναι ιδιαίτερα επωφελές για εσένα. Δείχνει ότι είχες γνώσεις της επιχείρησης και της θέσης σου, αλλά και ότι σε εμπιστεύτηκαν να υποστηρίξεις άλλους να γίνουν επιτυχημένοι με τη σειρά τους.

Και η δική σου συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη δείχνει τη δέσμευσή σου ως επαγγελματίας να βελτιώνεις τις δεξιότητες, τις ικανότητες και την απόδοσή σου μέσα στην επιχείρηση. Job Interview: Τι έμαθα εργαζόμενος ως Πωλητής στο retail

Μεγέθη πωλήσεων

Χρησιμοποίησε αριθμούς, ποσοστά και άλλα δεδομένα υπέρ σου. Δώσε τον συνεντευξιάζοντα ποσοτικά δεδομένα που δείχνουν την ικανότητά σου να φέρνεις αποτελέσματα. Ήσουν ο κορυφαίος πωλητής στο τμήμα, κατάστημα, περιοχή σου; Έπιανες πάντα τους στόχους πωλήσεων κάθε μήνα ή τρίμηνο;

Αυτά είναι επιτεύγματα για τα οποία μπορείς να είσαι υπερήφανος και αναδεικνύουν τις ικανότητές σου στις πωλήσεις.

Ετοιμάζεσαι για κάποια συνέντευξη; Μπορείς να θριαμβεύσεις!

Βελτιώσεις στη λειτουργία

Μπορεί να είναι εύκολο να παραβλέψεις τη συνεισφορά σου σε project ή διαδικασίες γιατί, για εσένα, δείχνουν απλά σαν άλλο ένα μέρος της δουλειάς.

Σκέψου όμως στιγμές που σου ανέθεσαν κάποια ειδική εργασία ή ανέλαβες να φέρεις εις πέρας κάποιο project.

Μήπως το κατάστημα εφάρμοσε κάποια ιδέα που είχες για να μειωθούν οι ουρές στο ταμείο; Να εξαλειφθούν τα λάθη στις τιμές; Να προλαμβάνεται η εξάντληση των αποθεμάτων; Σκέψου τρόπους με τους οποίους έκανες θετική διαφορά στον τρόπο που λειτουργούσαν τα πράγματα, έστω κι αν ήταν μόνο στο τμήμα σου.

Ηγεσία

Ήσουν αυτός που είχε τα κλειδιά και άνοιγε ή έκλεινε το κατάστημα; Ήσουν υπεύθυνος για τις πληρωμές των υπαλλήλων στο τέλος της ημέρας; Καθοδηγούσες τους νέους συναδέλφους; Ήσουν υπεύθυνος για κάποιο τμήμα; Για τις παραγγελίες και τις παραλαβές;

Τόνισε τις δραστηριότητες που δείχνουν ηγεσία και ότι σου είχαν ανατεθεί ευθύνες υψηλότερου επιπέδου. Δεν επιλέγεται ο καθένας για τέτοιους ρόλους, οπότε να είσαι περήφανος που η απόδοσή, η υπευθυνότητα και η αξιοπιστία σου αναγνωρίστηκαν.

Η προϋπηρεσία σου ως πωλητής δεν χρειάζεται να είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο. Κάνε την εμπειρία σου να λάμψει τονίζοντας τα επιτεύγματα, την ηγεσία, την αποδοτικότητα. Δείξε ότι έχεις αυτό που χρειάζεται όχι μόνο για να πάρεις τη δουλειά, αλλά και να την κάνεις καλά.

Σε περίπτωση που χρειάζεσαι κι εσύ βοήθεια για να φτιάξεις το Βιογραφικό σου Σημείωμα ή να προετοιμαστείς για το Job Interview, επικοινώνησε μαζί μας.

Όπως και να έχει όμως να έχεις την αυτοπεποίθηση να αναδείξεις κάθε δουλειά που είχες και κυρίως όλα όσα έμαθες μέσα από αυτήν. Είναι βέβαιο πως αυτός που σου παίρνει την συνέντευξη θα το εκτιμήσει πολύ!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!