4 Λάθη στη Συνέντευξη Εργασίας και πως να τα Αντιμετωπίσεις - Purpose Συμβουλευτική

4 Λάθη στη Συνέντευξη Εργασίας και πως να τα Αντιμετωπίσεις

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Βρίσκεσαι σε μια συνέντευξη για δουλειά και βομβαρδίζεσαι συνεχώς με ερωτήσεις.

Ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι πως η απάντηση σου σε μια από αυτές είναι άστοχη και λανθασμένη.

Φυσικά ο άνθρωπος που σου παίρνει συνέντευξη γνωρίζει πως τα λάθη είναι ανθρώπινα– οπότε μπορείς να συνεχίσεις και απλά να προσποιηθείς ότι δεν έκανες κάποια γκάφα, σωστά;

Λάθος.

Είναι καλύτερο να αναγνωρίζεις πότε κάνεις κάποιο λάθος και να το αντιμετωπίζεις. Αν λοιπόν, πιάσεις τον εαυτό σου να ψεύδεται ή να κάνει κάποιο σαρδάμ, ίσως ακούγεται κλισέ αλλά εκείνη τη στιγμή είναι απαραίτητο να είσαι αληθινός γιατί η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη τακτική.

Αμέτρητα πράγματα μπορούν να πάνε λάθος σε μια συνέντευξη. Όσο και αν έχεις προετοιμαστεί για τη συνέντευξη θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τα παρακάτω κοινά προβλήματα.

Αυτές οι συμβουλές για τη συνέντευξη εργασίας θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις δυσάρεστα λάθη.4 Λάθη στη Συνέντευξη Εργασίας και πως να τα Αντιμετωπίσεις

#1 Καθυστερείς να φτάσεις

Ξέρεις καλά πως το να καθυστερήσεις σε ένα ραντεβού για συνέντευξη δημιουργεί κακή εντύπωση. Οπότε και πρέπει να κάνεις το πλάνο σου από πριν. Δες ποια είναι η καλύτερη διαδρομή να ακολουθήσεις και υπολόγισε έξτρα χρόνο μήπως προκύψει κάτι στην πορεία.

Ίσως όμως πετύχεις απρόβλεπτη κίνηση στο δρόμο ή ακόμα μπορεί να σου τύχει κάποιο προσωπικό έκτακτο πρόβλημα και αναπόφευκτα να καθυστερήσεις.

Εκεί λοιπόν τι κάνεις;

Καλείς την εταιρία ή τον άνθρωπο με τον οποίο έχεις ραντεβού και του εξηγείς τι συμβαίνει. Δεν περιμένεις μέχρι να φτάσεις εκεί για να πεις κάτι ή να δικαιολογηθείς.

Αν φοβάσαι πως δεν θα προλάβεις να φτάσεις μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο είναι καλύτερο να καλέσεις πριν την ώρα του ραντεβού, και να δεις αν μπορείς να αλλάξεις ημέρα ή να μεταθέσεις το ραντεβού πιο αργά.

Μην τους αφήνεις να περιμένουν και να αναρωτιούνται πότε και αν θα φτάσεις.

Θες βοήθεια για να προετοιμαστείς σωστά για μια σημαντική συνέντευξη; Δες εδώ

#2 Σε δυσκόλεψε μια ερώτηση

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι τα γρανάζια της όλης διαδικασίας. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, ο άνθρωπος που σου παίρνει τη συνέντευξη να σου κάνει μια ερώτηση για την οποία δεν έχεις προετοιμαστεί. Εκείνη τη στιγμή το μυαλό σου αρχίζει να τρέχει στην προσπάθεια να βρει κάτι να πει.

Η χειρότερη απάντηση εκείνη τη στιγμή που βγαίνει από τα χείλη σου είναι «Εμμ, δεν ξέρω» / «δεν το γνωρίζω».

Τι κάνεις σε αυτή τη περίπτωση;

Η προετοιμασία και η πρακτική όχι μόνο σε βοηθάνε να απαντήσεις στα ερωτήματα αλλά επίσης σε βοηθάνε να ανακάμψεις γρήγορα. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να λέει «δεν ξέρω», θυμήσου την προετοιμασία σου και ψάξε στα νοητικά αρχεία για μια λογική επεξήγηση.

Ένας υποψήφιος πρέπει πάντα να είναι οπλισμένος με ημερομηνίες, ονόματα και δεδομένα που σχετίζονται με τις επιτυχίες του και την εμπειρία του.

Αν για κάποιο λόγο δεν απάντησες τη στιγμή που έπρεπε και ο συνεντευξιάζων έχει προχωρήσει στην επόμενη ερώτηση, μη φοβηθείς να επιστρέψεις στο θέμα και να δώσεις κάποιες παραπάνω πληροφορίες.

Αν αντιληφθείς γρήγορα το λάθος σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είναι απόλυτα κατανοητό και αρμόζον να επαναφέρεις το θέμα πριν τελειώσει η συνέντευξη.

Απλά πες πως θες να διευκρινήσεις την απάντηση σου σε κάποια ερώτηση ή πως θα ήθελες να μοιραστείς ένα άλλο παράδειγμα.

#3 Το κινητό σου χτυπάει δυνατά

Βάζεις το κινητό σου στο αθόρυβο όταν βρίσκεσαι στον κινηματογράφο και μαλώνεις τους φίλους σου όταν δεν το κάνουν, όμως άφησες στο φουλ τον ήχο στην συνέντευξη σου. Ξαφνικά, μέσα από τη τσέπη του παντελονιού σου ακούγεται δυνατά η θεματική μουσική του Star Wars.

Κάπου εκεί είναι που πέφτουν μερικά χαμογελά και ακολουθεί σιωπή για λίγα δευτερόλεπτα.

Τι κάνεις λοιπόν;

Για αρχή απολογήσου με κάποιο τρόπο και κάνε πιο ανάλαφρη την ατμόσφαιρα, ύστερα απλά προχώρα παρακάτω. Να είσαι ειλικρινής, αυθεντικός και άμεσος.

Αν δεν αναφερθείς καθόλου στο γεγονός, τότε ίσως αυτό να επισκιάσει όλα τα άλλα που έκανες μέχρι εκείνη τη στιγμή στη συνέντευξη. Θα είναι κατά κάποιο τρόπο αυτό που θα μείνει στους ανθρώπους που σου παίρνουν συνέντευξη.

#4 Φοβάσαι πως έδωσες λάθος απάντηση

Φεύγεις από τη συνέντευξη και αντιλαμβάνεσαι πως έχεις κάνει ένα λάθος ή πως μάλλον σε έχουν παρεξηγήσει. Ρωτάς τον εαυτό σου ξανά και ξανά «Μήπως έδωσα λάθος εικόνα;», «Μήπως φάνηκα σαν να μιλάω άσχημα για τους συναδέλφους μου;», «Μήπως δεν έδειξα αρκετό ενθουσιασμό για τη θέση;».

Ως αποτέλεσμα το στρες και η υπερένταση δε σε αφήνουν να κοιμηθείς το βράδυ σκεπτόμενος τι μπορεί να έκανες λάθος.

Οπότε τι κάνεις σε αυτή τη περίπτωση;

Πρώτα απ’ όλα κάνε μια αξιολόγηση για την επίδοση σου και αν έκανες όντως κάποιο λάθος. Δε γίνεται να απάντησες σε κάθε ερώτηση τέλεια, αλλά αν ήσουν ευθύς στις απαντήσεις σου και έγιναν κατανοητά τα κύρια σημεία τότε το ότι συμπλήρωσες κάτι αργότερα ίσως να φάνει υπερβολικό.

Αν αποφασίσεις, λοιπόν, ότι χρειάζεται να διευκρινήσεις κάτι παραπάνω, τότε μπορείς να αξιοποιήσεις κάποια ευχαριστήρια επιστολή για να δώσεις μερικές εξηγήσεις.

Αν ένιωσες πως ήσουν κάπως υπερβολικός όταν μίλαγες για τον προηγούμενο εργοδότη σου ή ήσουν νευρικός, τότε ευχαρίστησε τον συνεντευξιάζων και απολογήσου για το ατόπημα.

Επιπλέον αν νομίζεις πως δεν έδειξες το πραγματικό σου ενδιαφέρον για τη θέση, μπορείς να ρωτήσεις έναν συνάδελφο ή συνεργάτη να γράψει μια υποστηρικτική επιστολή για λογαριασμό σου.

Η ευχαριστήρια επιστολή δίνει μια επιπλέον ώθηση καθώς αποδεικνύει πως η συγκεκριμένη θέση εργασίας, είναι κάτι που σε ενδιαφέρει πολύ.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!