Πως να πεις στο Αφεντικό σου πως Κάνει Λάθος - Purpose Συμβουλευτική

Πως να πεις στο Αφεντικό σου πως Κάνει Λάθος

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Είναι δύσκολο να πεις σε κάποιον πως κάνει λάθος, πόσο μάλλον όταν αυτός είναι ο προϊστάμενος σου.

Βλέπεις, σε όλους μας αρέσει να έχουμε πάντα δίκιο, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Θα υπάρξουν αρκετές φορές που θα κάνουμε κάποιο λάθος.

Στον εργασιακό χώρο τα λάθη κοστίζουν. Όταν εσύ σαν υπάλληλος κάνεις λάθος, ακούς από το αφεντικό σου φωνές και πολλές φορές μπορεί να χάσεις και τη δουλειά σου.

Τι γίνεται όμως όταν κάνει λάθος το αφεντικό; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη; Ποιος θα του πει πως εδώ έχει άδικο; Ή μήπως θα κάνεις πως δεν είδες τίποτα;

Καταλαβαίνω πως το να πεις στον ανώτερό σου πως έχει κάνει λάθος δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στη δουλειά, αλλά είναι απαραίτητο. Όταν ξέρεις πως το αφεντικό σου έχει άδικο, πρέπει να ξεπεράσεις το φόβο σου και να του το πεις.

Δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει μόλις το ακούσει. Μπορεί να κατηγορήσει εσένα, να θυμώσει που τόλμησες να του πληγώσεις τον εγωισμό ή να εκτιμήσει το ότι του μίλησες και τον διόρθωσες. Πρέπει όμως να το κάνεις.

Το κλειδί για να αντιδράσει καλά μόλις ακούσει από σένα πως έκανε λάθος, είναι ο τρόπος που θα του το πεις. Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος; 4 Λάθη στη Συνέντευξη Εργασίας και πως να τα Αντιμετωπίσεις κάνει λάθος

#1 Να είσαι σίγουρος ότι κάνει λάθος

Πριν του αναφέρεις πως έκανε λάθος, πρέπει να είσαι σίγουρος 100% ότι έκανε λάθος. Να θυμάσαι πως έχει πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες από σένα και ίσως η απόφαση που πήρε να είναι η σωστή.

Τσέκαρε δύο και τρεις φορές αν όντως έχει κάνει λάθος και μετά πες του το. Επίσης, είναι καλό να έχεις σκεφτεί τουλάχιστον μία λύση για να το διορθώσετε. Μπορεί να δώσεις πληροφορίες και ιδέες στο αφεντικό σου που δεν τις είχε σκεφτεί.

Ακόμα και αν δε ακολουθήσει τη συμβουλή σου, θα εκτιμήσει το ότι προσφέρθηκες να βοηθήσεις.

#2 Αξίζει να του πεις πως κάνει λάθος;

Προτού χτυπήσεις την πόρτα του για να του πεις τι λάθος έκανε, σκέψου αν αξίζει τον κόπο. Αν είναι κάτι ασήμαντο, που δεν έχει επίπτωση ούτε στην εταιρεία ούτε στους υπαλλήλους, υπάρχει λόγος να το αναφέρεις;

Αν πάλι θέλεις να του επισημάνεις το λάθος γιατί απλώς τον αντιπαθείς, θα κάνεις τα πράγματα χειρότερα.

Πες του για το λάθος που έκανε μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος και επηρεάζεται η επιχείρηση ή οι σχέσεις μεταξύ σας.

#3 Η κατάλληλη ώρα

Είναι σημαντικό να βρεις την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσεις στο αφεντικό σου. Μην περιμένεις να κάνεις μια λίστα με τα λάθη του, να χτυπήσεις την πόρτα και να αρχίσεις να του τα λες.

Πρέπει να του πεις πως θέλεις να μιλήσετε για κάτι σημαντικό και να βρείτε από κοινού κάποια ώρα που να σας βολεύει. Αν βιάζεται ή έχει νεύρα και του πεις πως έκανε λάθος, δε θα είναι πρόθυμος να σε ακούσει.

Θες να ανεβάσεις τις μετοχές σου στο γραφείο; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε

#4 Δείξε επαγγελματισμό όταν του λες ότι κάνει λάθος

Καλό είναι να του το πεις όταν θα είστε οι δυο σας. Δεν είναι ωραίο να το κάνεις μπροστά σε όλους και να νιώσει πως τον ρεζιλεύεις.

Αν πάλι είναι επείγον και δεν μπορείτε να βρεθείτε μόνοι σας, μίλα με σεβασμό. Χωρίς να νιώσει πως τον μειώνεις ή διακινδυνεύεις να χάσει τη θέση του. Αν σε κόψει, δέξου πως δε θέλει να το ακούσει εκείνη τη στιγμή και πες του το αργότερα.

Πες του ευγενικά πως θέλεις να μιλήσετε για κάτι σημαντικό και με βάση αυτό που θα σου πει, κινήσου αναλόγως. Πρέπει να είσαι επαγγελματίας και να δείξεις πως αυτό που έκανε επηρεάζει την εταιρεία. Δε θέλεις να φανεί πως το λες γιατί έχεις προσωπικό όφελος.

#5 Πρόσεχε το λεξιλόγιό σου

Όπως είπαμε, σε κανέναν δεν αρέσει να είναι λάθος. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις σωστά λοιπόν τη λέξη λάθος. Αν του πεις κάτι του τύπου «στα έλεγα εγώ», θα φανεί πως θέλει να τον κοντράρεις και να υπερισχύσεις.

Ο σκοπός σου όμως είναι να διορθωθεί το λάθος και να αποφευχθεί το κόστος που θα έχει η εταιρεία.

Μίλα ευγενικά και προχώρα στη λύση του προβλήματος. Μη μείνεις μόνο στο λάθος.

#6 Προχώρα

Είναι πιθανό να μη θέλει να σε ακούσει ή να παραδεχτεί το λάθος του. Αν δεις πως δε θέλει με τίποτα να συζητήσετε το λάθος που έκανε, μην το ξανά αναφέρεις. Εσύ έκανες το σωστό. Από εκεί και πέρα ό,τι συμβεί θα είναι δικό του φταίξιμο.

Με το να βρεις το κουράγιο να πεις στο αφεντικό σου πως έκανε λάθος μπορεί να σώζεις την επιχείρηση από μια καταστροφή ή τη θέση κάποιου καλού υπαλλήλου. Μπορεί να φοβάσαι να το κάνεις, αλλά άμα είσαι σίγουρος πως έχει κάνει λάθος, είναι σημαντικό να το πεις.

Ακολούθα τις παραπάνω συμβουλές και θα δεις πως το αφεντικό σου θα το εκτιμήσει και θα σε ακούσει.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!