Σκέψου να μπορούσες να μιλήσεις με κάθε άγνωστο χωρίς άγχος, τρέμουλο, αγωνία ή να μπορείς να πηγαίνεις σε ένα πάρτι και να είσαι πιο cool, ήρεμος και στη στιγμή αντί να έχεις κοινωνικό άγχος…
Σου μοιάζει σαν μακρινό όνειρο; Δεν χρειάζεται να είναι έτσι..
Σήμερα θα εξηγήσουμε συγκεκριμένους τρόπους για να μειώσεις το κοινωνικό άγχος όταν μιλάς σε ανθρώπους που δεν γνωρίζεις. Συγκεκριμένες συμβουλές που θα σε κάνουν να μιλάς με αγνώστους αισθανόμενος ηρεμία και λιγότερο άγχος.
Στο λύκειο είχα έναν φίλο που μπορούσε να μιλάει σε όλους. Δεν είχε σημασία που ήμασταν, είτε σε μια μικρή συγκέντρωση, είτε σε ένα μεγάλο πάρτυ, μπορούσε να πιάσει συζήτηση με όλους. Πάντα ζήλευα την ικανότητα του να κάνει κουβέντα με αγνώστους.
Ήταν εξωστρεφής από φυσικού του. Απλά ξεκινούσε να μιλάει και να είναι κοινωνικός.
Από την άλλη, υπήρχα κι εγώ, ήσυχος, κάπως ντροπαλός και κλειστός. Όταν επρόκειτο να κάνω ψιλοκουβεντούλα με αγνώστους άρχιζα λίγο λίγο να τα χάνω. Με τους σφυγμούς μου αυξημένους και με μπόλικο ιδρώτα, ένιωθα άβολα.
Οπότε αντί να συμμετέχω στην παρέα και την ομάδα, σε κάθε συγκέντρωση κατέληγα σταδιακά στη γωνία.
Και ενώ δεν είχα κοινωνικό άγχος, μπορώ να καταλάβω πως νιώθει κάποιος που δεν τα πάει πολύ καλά με τον πολύ κόσμο. Ακόμα και σήμερα, νιώθω λίγο ένταση όταν μπαίνω σε έναν χώρο (συγκέντρωση, πάρτι κλπ) που έχω πολλούς αγνώστους.
Όμως, είτε έχεις κοινωνικό άγχος, είτε είσαι απλά εσωστρεφής και δεν τα πας καλά με την ψιοκουβεντούλα, υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι να μειώσεις το άγχος και το στρες. Τρόποι που θα σε βοηθήσουν να πλοηγείσαι σε κάθε κοινωνική περίσταση και να μπορείς να μιλάς με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις.
Το κοινωνικό άγχος, η κοινωνική φοβία και ένταση που δημιουργούν όταν πρόκειται να μιλήσεις με κάποιους που δεν γνωρίζεις, είναι αληθινά. Ανεξαρτήτως των λόγων που συμβαίνει αυτό, να κάποια απλά και αποτελεσματικά πράγματα που μπορείς να κάνεις:
Αν επικρίνεις τον εαυτό σου για όσα νιώθεις, τότε απλά σηματοδοτείς στον εαυτό σου ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί σου. Και καθώς το μυαλό σου, ως ένα βαθμό, αντιλαμβάνεται τις σκέψεις σου ως πραγματικότητα, θα ψάξει να βρει σημάδια για να τις στηρίξει. Κι αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε περισσότερο άγχος.
Αντί λοιπόν να επικρίνεις τον εαυτό σου όταν πρόκειται να μιλήσεις σε κάποιον που δεν ξέρεις, προσπάθησε να το αποδεχτείς. Για παράδειγμα, «είναι κάπως περίεργο να μιλάω σε αγνώστους», αντί για «μα τι στο καλό πάει στραβά μαζί μου και δεν μπορώ να μιλήσω σε άνθρωπο;»
Το επόμενο βήμα είναι να είσαι ήρεμος με αυτό που είσαι. Γιατί αν προσπαθήσεις να παραστήσεις κάτι διαφορετικό μπροστά στους άλλους, το μόνο που θα κάνεις είναι να δημιουργήσεις περισσότερο στρες στον εαυτό σου και να δείξεις και ψεύτικος.
Και συγκεκριμένα βαθιά ανάσα. Προτού μπεις στον χώρο, πάρε μια βαθιά ανάσα. Αυτό θα σου προσφέρει περισσότερο οξυγόνο που με τη σειρά του βοηθάει να μειώσεις τους χτύπους της καρδιά και να ηρεμήσεις.
Πραγματικά δημιουργεί μεγάλη διαφορά στον τρόπο και τη νοοτροπία με την οποία θα μπεις στο χώρο.
Προσπάθησε να εισέλθεις στην κοινωνική περίσταση με πνεύμα περιέργειας για τους ανθρώπους που θα συναντήσεις εκεί: «Αναρωτιέμαι τι καινούριο μπορώ να μάθω σήμερα;»
Η αυθεντικότητα και η περιέργεια ανταμείβονται. Πάντα βρίσκουμε ελκυστικό να θέλουν οι άλλοι να μάθουν για εμάς. Και στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους.
Και για να μειώσεις ακόμα περισσότερο το άγχος, μπορείς να έχεις σκεφτεί κάποιες πρώτες ερωτήσεις από πριν, προκειμένου να προλάβεις την υπερένταση που μπορεί να νιώσεις καθώς συναντάς νέα πρόσωπα για πρώτη φορά.
Για αυτό προετοίμασε κάτι από πριν. Δεν υπάρχει κάτι προβληματικό με το να έχεις σκεφτεί κάποια θέματα από πριν για να ξεκινήσει ομαλά ο διάλογος. Για παράδειγμα:
Τι σε τρομάζει περισσότερο όταν μιλάς σε αγνώστους; Αν ρίξεις φως στον πιο μεγάλο και τρομακτικό σου φόβο, τότε τον περιορίζεις και τον μικραίνεις.
Δοκίμασε την τεχνική «Κι αν … τότε …».
Για παράδειγμα: «Κι αν οι άλλοι θεωρήσουν ότι είμαι παράξενος;» ή «Κι αν δεν ξέρω τι να πω;»
Απάντησε στο ερώτημα και έπειτα συνέχισε με το «Τότε τι θα γινόταν;». Απάντησε σε αυτό και συνέχισε ξανά με το «Τότε τι θα γινόταν» μέχρι που πια δεν θα έχεις απάντηση. Έτσι θα διαπιστώσεις ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ ότι φοβόσουν.
Επιβράβευσε τον εαυτό σου αφού ολοκληρώσεις τον στόχο σου. Να θυμάσαι ότι επανεκπαιδεύεις το μυαλό σου για να βλέπει τα κοινωνικά events ως κάτι θετικό κι όχι αρνητικό.
Οπότε πριν το event θέσε έναν στόχο. Για παράδειγμα, να ξεκινήσεις συζήτηση με κάποιον που δεν γνωρίζεις. Μόλις ολοκληρώσεις το στόχο, κάνε κάτι για να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου.
Ίσως το να γίνεις η ψυχή της παρέας να μην είναι το χαρακτηριστικό σου, όμως σίγουρα μπορείς να λειτουργείς καλά στα πλαίσιά της. Και για να το κάνεις αυτό:
Και να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει κάτι που εξαλείφει το άγχος πιο γρήγορα από την ανάληψη δράσης. Τελικά είσαι πιο δυνατός από την κοινωνική φοβία σου και από τον τρόπο που αυτή σε κάνει να νιώθεις και θα το συνειδητοποιήσεις κι εσύ άμεσα.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις