Στην εβδομαδιαία μας συνάντηση ο προϊστάμενός μου, μου είπε ότι είχε παρατηρήσει τελευταία ότι έλεγα συχνά «όχι», όποτε μου ζητούσε να κάνω κάτι.
Ένιωσα άσχημα. Ήθελα να έχω την φήμη του ομαδικού παίκτη, όχι του αρνητικού.
Αλλά όπως πολλοί από εμάς αυτές τις μέρες, ήμουν ιδιαίτερα στρεσαρισμένος. Ήμουν φορτωμένος με πάρα πολλά, οπότε οποιοδήποτε επιπλέον αίτημα μου δημιουργούσε πανικό. Ένιωθα το γραφείο να μικραίνει και να με πνίγει.
Ακούγοντας το παραπάνω feedback όμως, κατάλαβα ότι έπρεπε να κάνω κάποιες αλλαγές. Άρχισα να συμφωνώ περισσότερο και να περιμένω να είμαι πιο ήρεμος προκειμένου να απαντήσω.
Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Το θέμα δεν ήταν να μάθω να λέω «ναι» σε όλα. Ήταν να μάθω ότι το να λες «όχι», είναι απολύτως απαραίτητο, αρκεί να γίνεται με έναν πιο παραγωγικό και αποδεκτό τρόπο.
Λίγους μήνες μετά (και αφού ήδη είχα αρχίσει να εξαντλούμαι από τα πολλά «ναι» που έλεγα πια), ο προϊστάμενος μου προώθησε ένα email. Ένας συνάδελφός μας από άλλο τμήμα ρωτούσε αν μπορεί να βοηθήσει με το σχεδιασμό ενός προγράμματος για το τμήμα του και ο προϊστάμενος ήθελε να μάθει την άποψή μου.
Δίστασα για λίγο, μετά όμως του έστειλα μια καλά σχεδιασμένη απάντηση που πήγαινε κάπως έτσι:
«Σκέφτομαι όχι. Και να γιατί:
Ο προϊστάμενος δεν άργησε να μου απαντήσει, αλλά αυτή τη φορά ήταν για καλό: Συμφωνούσε μαζί μου και μάλιστα μου είπε πόσο πολύ εκτίμησε την καλογραμμένη απάντησή μου. Εκ των υστέρων μου εξήγησε ότι ενώ δεν τον νοιάζει οι συνεργάτες του να του λένε «όχι» μερικές φορές, τον βοηθάει όμως πολύ να γνωρίζει το γιατί. Με άλλα λόγια, ήθελε να έχει όσο πιο πλήρη εικόνα γινόταν.
Εκεί λοιπόν κατάλαβα για τα καλά, ότι κακώς αρχικά πίστευα πως στο εξής θα έπρεπε να αναλαμβάνω κάθε μικρή και μεγάλη δουλειά που πετούσαν στο δρόμο μου. Στην πραγματικότητα, το «όχι» ήταν ένα απολύτως αποδεκτό πράγμα που μπορούσα να πω.
Όμως αυτό που θέλω να σου περάσω είναι πως και εσύ μπορείς να λες «όχι» στο αφεντικό σου.
Το σημείο κλειδί είναι να το αιτιολογείς με έξυπνο τρόπο. Όχι, δεν χρειάζεται να αιτιολογείς κάθε μία από τις αποφάσεις σου. Αυτό θα ήταν μια άσκοπη σπατάλη χρόνου αλλά και πλήγμα για την εικόνα σου ως εργαζόμενος. Αλλά και το σκέτο και αδικαιολόγητο «όχι» δεν πρόκειται να σε βοηθήσει πολύ.
Οπότε την επόμενη φορά που ο προϊστάμενος σου ζητήσει να κάνεις κάτι και χρειάζεται να αρνηθείς, πρόσθεσε μία ή δύο προτάσεις επεξήγησες μετά το όχι. Και αν είναι σκόπιμο, πρόσθεσε επίσης και μια προτεινόμενη λύση.
Το να προβάλλεις κάποιον λόγο, όχι μόνο σε κάνει πιο εύκολο στο να δουλεύουν οι άλλοι μαζί σου, αλλά δίνει και στο manager σου περισσότερες πληροφορίες για το τι αντιμετωπίζεις.
Θες να μπορείς να πλοηγείσαι με ευκολία στον δύσκολο εργασιακό χώρο; Δες εδώ
Αν παραδεχτείς ότι δεν μπορείς να αναλάβεις περισσότερη δουλειά, επειδή τρέχεις με πάρα πολλά αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, είναι πιθανό να σε απαλλάξει από κάποιες εργασίες, προκειμένου να εστιάσεις περισσότερο στις σημαντικές.
Ή αν του εξηγήσεις ότι δε νιώθεις άνετα με κάποιο αντικείμενο, είναι πιθανό να σου προσφέρει περισσότερη εκπαίδευση ή οδηγίες.
Άρα, προχώρα. Νιώσε άνετα με το να λες «όχι». Και αν το φοβάσαι τόσο πολύ, κάνε πρόβες στον καθρέπτη σου αυτό που θες να πεις. Κάνε ότι χρειάζεται για να νιώσεις αρκετά άνετα για να πάρεις τα ηνία.
Και θα δεις ότι όχι μόνο δεν θα βρεθείς ζημιωμένος από αυτό, αλλά θα αρχίσουν και οι γύρω σου να σε σέβονται περισσότερο!
Φυσικά αν θες να συζητήσουμε τη συγκεκριμένη περίπτωση που σε απασχολεί, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Πως να Απολαμβάνεις τη Ζωή περισσότερο
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις