Πιστεύεις ότι έχεις αυτό που χρειάζεται για να γίνεις νέος επιχειρηματίας ή entrepreneur, όπως αλλιώς λέγεται;
Την όρεξη, το πάθος, την ώθηση, την αντοχή για τα ρίσκα και όποια άλλη ατάκα μπορείς να φανταστείς που μπορεί να σε εξιτάρει και να κάνει το σύστημα σου να παράγει αδρεναλίνη;
Θυμάμαι αρκετά χρόνια πριν, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο όρος του νέου επιχειρηματία ή αλλιώς entrepreneur και τον σάλο που έγινε τότε.
Όλοι έγιναν ή έλεγαν ότι έγιναν entrepreneur. Γέμισε ο τόπος από παράτολμους ανθρώπους που είχαν την διάθεση να ρισκάρουν τα πάντα για να πετύχουν αυτό που ήθελαν… και μετά ήρθε η κρίση. Παρόλο που ως έναν βαθμό πέρασε, άφησε ένα βαθύ στίγμα που διαμόρφωσε την ελληνική κοινωνία.
Δεν ξέρω τι έχεις δει στις ταινίες που βλέπεις στο Χόλυγουντ αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Ο entrepreneur δεν είναι εκείνος ο τύπος που ρισκάρει τα πάντα, πουλάει αυτοκίνητο, σπίτι, μένει σε καναπέδες φίλων, τρώει φθηνό και άθλιο φαγητό, χάνει γνωστούς και φίλους, μόνο και μόνο για να πετύχει στην επιχειρηματική του ιδέα και να πάρει τα πολλά λεφτά.
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάποια τρανταχτά παραδείγματα ανθρώπων που όντως το έκαναν αυτό. Bill Gates, Steve Jobs, Elon Musk, Jeff Bezos και πολλοί άλλοι. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι αυτοί είναι το ένα τις χιλίοις. Δεν είναι τυχαίο ότι εννέα στις δέκα νεοσύστατες εταιρίες κλείνουν πριν καλά καλά ανοίξουν. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι επιχειρηματίες τείνουν προς την άλλη κατεύθυνση και αποφεύγουν τα πολλά ρίσκα.
Μία έρευνα του 2013 έδειξε ότι είναι καλύτερο να μπεις σε μία νέα επιχειρηματική ιδέα σιγά σιγά. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι αυτοί που κρατούν την πρωινή τους εργασία, όσο αναπτύσσουν την ιδέα τους, έχουν 33% μεγαλύτερη πιθανότητα να πετύχουν, σε σχέση με τους άλλους που τα παρατούν όλα. Αν δεν σου έρχεται κάποιο παράδειγμα, θα σου δώσω μερικά.
Ο Steve Wozniak συνέχισε να δουλεύει για την Hewlett – Packard ακόμα και έναν χρόνο αφότου σχεδίασε τον πρώτο υπολογιστή της Apple. Παρόλο που είχε προτείνει τον υπολογιστή στην εταιρία, εκείνοι τον απέρριψαν πέντε φορές.
Ο Markus Persson δούλευε ως προγραμματιστής και τον ελεύθερο χρόνο του έφτιαχνε videogames. Το 2009 εξέδωσε το Minecraft και παρόλα αυτά συνέχισε να δουλεύει στην πρωινή του δουλειά για ακόμα έναν χρόνο. Το 2014 πούλησε το παιχνίδι του στην Microsoft για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τέλος, ο Phil Knight δούλευε σε δύο δουλειές για έξι χρόνια. Την ημέρα σαν λογιστής και την νύχτα έφτιαχνε αθλητικά παπούτσια. Αν δεν ξέρεις ποιος είναι αυτός, ίσως ξέρεις την εταιρία του, NIKE.
Πριν κάνεις την κίνηση σου, σκέψου το καλά γιατί έχει κάποια προνόμια. Για αρχή, έχεις μεγαλύτερη άνεση με τα οικονομικά σου. Αν δεν κλείσεις αυτή την κάνουλα, θα συνεχίσει να σε τροφοδοτεί. Επίσης, θα έχεις μεγαλύτερη άνεση χρόνου και δεν θα κάνεις περικοπές, λόγω πίεσης.
Θα έχεις την δυνατότητα να κάνεις λάθη και ακόμα κι αν μία έκδοση της ιδέας σου δεν πετύχει, θα έχεις πάντα την δυνατότητα να ξεκινήσεις ξανά. Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις, η AirBnB απέτυχε τέσσερις φορές πριν στηθεί στην τωρινή της μορφή. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο λοιπόν, η πρωινή σου δέσμευση μπορεί να σου δώσει μεγαλύτερη ελευθερία από όση νομίζεις.
Χάνεις την βεβαιότητα ενός σταθερού, σίγουρου μισθού. Μπορεί να υπάρχουν επιπλέον κρυφά κέρδη που δεν τα έχεις υπολογίσει και που αργότερα μπορεί να σου κοστίσουν αρκετά σε θέματα οικονομίας. Εταιρικό κινητό ή εταιρικό αυτοκίνητο, ομαδική ασφάλεια ζωής, μειωμένα κόστη σε παροχές λόγω όγκου εταιρίας. Ταξίδια, εκπαιδεύσεις, επιπλέον εμπειρία και διασυνδέσεις.
Μπορεί να τα έχεις όλα αυτά, μπορεί να μην έχεις κανένα από αυτά. Δεν έχει σημασία και δεν προσπαθώ να σε αποτρέψω από το να το κάνεις. Απλά είναι καλό να ξέρεις τι κάνεις και όταν αποφασίσεις να κάνεις το βήμα προς την ανεξαρτησία, με ότι συνεπάγεται αυτό, να το κάνεις όντας πραγματικά έτοιμος και σίγουρος.
Θες να κάνεις την επιχειρηματική σου ιδέα πραγματικότητα; Δες εδώ
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Δεν σου Αρέσει η Δουλειά σου; Πως θα το Καταλάβεις
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
Τι πρέπει να Αποφύγεις όταν ξεκινήσεις τη Νέα σου Δουλειά
Δεν έχεις Εργασιακή Εμπειρία: 10 Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν
Κάνε Ανάλυση Ανταγωνισμού (SWOT) για να Εξελίξεις την Επιχείρησή σου