5 πράγματα που χρειάζεται να σκεφτείς πριν ξεκινήσεις τη δική σου Επιχείρηση - Purpose Συμβουλευτική

5 πράγματα που χρειάζεται να σκεφτείς πριν ξεκινήσεις τη δική σου Επιχείρηση

 
 

By Γιώργος Παλαιός | Επιχειρηματική Πρωτοπορία

Ώστε θες να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση. Αυτό είναι πολύ ωραίο. Το να ξεκινήσεις κάτι δικό σου είναι ένας ωραίος τρόπος να δημιουργήσεις, να ακολουθήσεις το σκοπό σου, να πετύχεις οικονομική ανεξαρτησία και να ζήσεις με τον τρόπο ζωής που επιθυμείς.

Παρ’ όλα αυτά προτού ξεκινήσεις είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη και να σκεφτείς κάποια πράγματα. Το να κάνεις κάτι δικό σου δεν έχει πάντα σχέση με το «γκλάμουρους» lifestyle που έχεις ακούσει.

Ως εκ τούτου, να κάποιοι παράγοντες που, από την πείρα μας, καλό είναι να σκεφτείς προτού προχωρήσεις στο πρώτο βήμα:

#1 Χρειάζεται να καταλάβεις τι τύπος επιχείρησης σου ταιριάζει

Προτού ξεκινήσεις την επιχείρηση, πρέπει να γνωρίζεις τι σου ταιριάζει. Δεν είναι καλό για όλους ένα γραφείο ή ένα κατάστημα. Άλλοι, από την άλλη, δεν ταιριάζουν με ένα επιχειρηματικό μοντέλο ελεύθερου επαγγελματία.

Υπάρχουν πολλά επιχειρηματικά μοντέλα από τα οποία μπορείς να επιλέξεις αλλά και πολλές ιδέες για νέους επιχειρηματίες. Κάνε την έρευνά σου. Σκέψου τι ταιριάζει σε σένα. Κυνήγησε την επιχειρηματική ιδέα και μοντέλο που σου προσφέρει την καλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

#2 Χρειάζεται να γνωρίζεις το σκοπό της επιχείρησης

Έχει η επιχείρησή σου κάποιο σκοπό; Λύνεις κάποιο πρόβλημα των καταναλωτών; Κάνει τις ζωές τους καλύτερες;

Είναι ζωτικό να κατανοήσεις το σκοπό σου προτού ξεκινήσεις την επιχείρηση. Πρέπει να γνωρίζεις το «γιατί» πίσω από ότι κάνεις. Δεν είναι αρκετό να βγάλεις απλά κάποια χρήματα. Χρειάζεται να έχεις ξεκάθαρη ιδέα του γιατί μπαίνεις στην αγορά και γιατί είναι σωστό το μοντέλο που επέλεξες.

Όταν κατανοείς τον σκοπό σου ως ιδρυτής της επιχείρησης, τόσο πιο πιθανό είναι να μείνεις συνεπής σε αυτόν και να επιτύχεις.5 πράγματα που χρειάζεται να σκεφτείς πριν ξεκινήσεις την δική σου Επιχείρηση

#3 Χρειάζεται να ξέρεις τα βασικά της Λογιστικής και των Οικονομικών

Η βασική γνώση των χρηματοοικονομικών και της λογιστικής θα αποτελέσει μεγάλη βοήθεια στα αρχικά βήματα. Αυτό περιλαμβάνει το να κατανοείς πως μπορείς να διαχειριστείς τις χρηματικές ροές, να περιορίσεις τα χρέη αλλά και άλλες έννοιες.

Προτού ξεκινήσεις μια επιχείρηση, «ξεσκόνισε» βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες, όπως και τα βασικά της επιχειρηματικότητας. Όταν ξεκινάς με σταθερές βάσεις, είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσεις σοβαρά προβλήματα αργότερα.

Επιπλέον, αυτό θα σε βοηθήσει να βάλεις σε σειρά και τα προσωπικά σου οικονομικά προτού πέσεις στα «βαθιά». Το να έχεις τα δικά σου οικονομικά σε σειρά είναι βασικό, όπως και το να έχεις υπόψη σου να κρατάς χωριστά τα οικονομικά της επιχείρησης από της προσωπικής σου ζωής.

#4 Χρειάζεται να σκεφτείς τις επιπτώσεις στην προσωπική σου ζωή

Πολύ συχνά, οι νέοι επιχειρηματίες ξεκινούν χωρίς να σκέφτονται το αντίκτυπο που θα υπάρξει στην οικογενειακή τους ζωή. Για αυτό, προτού ξεκινήσεις την επιχείρηση, χρειάζεται να κάτσεις με τους δικούς σου ανθρώπους (σύντροφο, σύζυγο, οικογένεια κλπ) και να συζητήσετε αναλυτικά για τη νέα πραγματικότητα που θα δημιουργηθεί αλλά και τις θυσίες που θα χρειαστούν (γιατί σίγουρα θα χρειαστούν και θυσίες απ’ όλους).

Επιπλέον χρειάζεται να θέσεις και τα προσωπικά και επαγγελματικά σου όρια. Γιατί είναι εύκολο να ξεχαστείς με την επιχειρηματικότητα και να μη διατηρήσεις μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή.

Δεν θες οι προσωπικές σου σχέσεις και ζωή να αρχίσουν να διαλύονται. Ειδικά οι σημαντικές οικογενειακές σχέσεις. Για αυτό φρόντισε να ξεκινήσεις σωστά διαχειριζόμενος τις με ισορροπία από την αρχή.

Για να συμπεριλάβεις όλες τις παραμέτρους στην απόφασή σου, δες εδώ 

#5 Χρειάζεται να γνωρίζεις τι θες να καταφέρεις

Τέλος, βεβαιώσου ότι γνωρίζεις ποιος είναι ο σκοπός σου. Σχεδιάζεις να χτίσεις μια επιχείρηση που μπορείς να πουλήσεις σε κάποιον άλλο; Θες να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας και να δουλεύεις μόνος σου; Θες να έχεις μια μικρή και «μαζεμένη» επιχείρηση που θα τρέχεις με την οικογένειά σου.

Αν γνωρίζεις ποιος είναι ο σκοπός σου, θα σου είναι πιο εύκολο να διαλέξεις και τη σωστή επιχειρηματική δομή και να σχεδιάσεις το μέλλον καλύτερα. Δώσε βάση στην αρχή του επιχειρηματικού σου ταξιδιού και θα είσαι σε καλύτερη θέση για να επιτύχεις αργότερα.

Φυσικά, είμαστε όλοι στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσουμε. 

Θέλω να αναπτύξω την επιχείρηση μου!