Ο Φόβος της Μοναξιάς: Πώς θα καταφέρεις να τον ξεπεράσεις - Purpose Συμβουλευτική

Ο Φόβος της Μοναξιάς: Πώς θα καταφέρεις να τον ξεπεράσεις

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Υπάρχουν στιγμές μοναξιάς που δεν τις θες με τίποτα. Γιατί έπειτα σε ακολουθεί ο φόβος της μοναξιάς.

Φοβάσαι να μείνεις μόνος σου;

Αν νιώθεις μοναξιά και σε φοβίζει η μοναχικότητα, θα βρεις σε αυτό το άρθρο πέντε τρόπους που θα σε βοηθήσουν είτε να νιώθεις άνετα με τη μοναξιά σου είτε να την ξεπεράσεις αποφεύγοντας λύσεις ανάγκης.

Πρώτα όμως να μερικά καλά νέα:

Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου «περιμένω πώς και πώς να μείνω για λίγο μόνος μου»; Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, μετά από έναν διαπληκτισμό με το συνεργάτη σου ή ακόμα και μετά από ένα θορυβώδες δείπνο με φίλους…

Χρειάζεσαι χρόνο με τον εαυτό σου, χρόνο να συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου, να απολαύσεις τη σιωπή και να μπορέσεις πραγματικά να χαλαρώσεις. Αυτές οι στιγμές με τον εαυτό σου είναι πολύτιμες και πολύ σημαντικές για την ηρεμία του νου και την πνευματική αναζωογόνηση.

Όμως σε πολλούς ανθρώπους αυτού του αισθήματος της ηρεμίας υπερισχύει ένα αίσθημα απομόνωσης και απόλυτης μοναξιάς. Για πολλούς η μοναξιά είναι τρόμος και απειλή.

Διαβάζοντας στη συνέχεια θα έχεις τη δυνατότητα να μάθεις αφενός πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς τη μοναξιά σου προς όφελός σου, αφετέρου πώς μπορείς να νικήσεις αυτό το αίσθημα της απομόνωσης που σε τρομάζει.

#1 Αγκάλιασε τη μοναξιά σου

Όταν είσαι μόνος, είναι σημαντικό να αποδεχτείς το γεγονός και να το απολαύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.

Προσπάθησε να ευχαριστηθείς το γεγονός ότι δε χρειάζεται να είσαι υπόλογος για ό,τι κάνεις. Αφιέρωσε χρόνο στα ενδιαφέροντά σου και στα χόμπι σου. Ή άδραξε την ευκαιρία για να ανακαλύψεις καινούρια ενδιαφέροντα, να μάθεις καινούρια πράγματα και να καλλιεργήσεις νέες δεξιότητες.

Ή απλώς άραξε στον καναπέ σου και άφησε την κουζίνα ακατάστατη για αρκετή ώρα χωρίς να νιώσεις τύψεις. Αυτά και πολλά άλλα πράγματα μπορούν να σου προσφέρουν ευχαρίστηση όταν είσαι μόνος! Το να βρεις την ιδανική ισορροπία είναι το ουσιώδες.

Θα υπάρξουν στιγμές που θα αισθάνεσαι τέλεια μόνος σου με τον εαυτό σου κι άλλες που θα σε καταβάλει η αίσθηση ότι είσαι περισσότερο απομονωμένος από όσο θα ήθελες.

Ακριβώς εκείνες τις στιγμές που η μοναξιά σου σε κάνει να λυγίσεις είναι που πρέπει να αναλάβεις δράση.Φόβος να δράσεις; Ξεπέρνα τις ανασφάλειές σου και θα κερδίσεις μια καλύτερη ζωή, Ο φόβος της μοναξιάς: Πώς θα καταφέρεις να τον ξεπεράσεις

#2 Ο φόβος της μοναξιάς δεν επουλώνεται με τα social media

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι στις μέρες μας αναζητούν τις εικονικές επαφές αντί να επιδιώκουν τη ζωντανή, πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν φυσικά στη δημιουργία μιας πρώτης επαφής με αρκετά αποτελεσματικό τρόπο, οι πιθανότητες να μετατραπεί αυτή η αρχική επικοινωνία σε μια αληθινή προσωπική επαφή είναι δυστυχώς ελάχιστες.

Αν αφεθείς να σε απορροφήσει η μανία των likes και των shares, του σχολιασμού ακόμα και των προσβολών, τότε το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μεγεθύνεις τη μοναξιά σου.

Όταν πραγματικά έχεις ανάγκη από παρέα, από μια ανθρώπινη επαφή, κανένας «φίλος» από το Facebook ή τα υπόλοιπα μέσα δεν πρόκειται να σου τηλεφωνήσει για να βγείτε μια βόλτα.

#3 Σταμάτα να ανέχεσαι σχέσεις που σε κάνουν δυστυχισμένο

Είναι πραγματικά σκληρή η διαπίστωση ότι οι άνθρωποι φοβούνται τόσο πολύ τη μοναξιά που συχνά επιλέγουν να παραμείνουν σε μια σχέση με το λάθος άτομο.

Κάποιες φορές η πίεση των φίλων, της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα να παντρευτείς ή να βρίσκεσαι σε μια σταθερή μακροχρόνια σχέση μπορεί να είναι ασφυκτική. Αν κι εσύ υποφέρεις από τέτοια πίεση, δεν είναι καθόλου περίεργο να αναγκάζεσαι να πάρεις τις λάθος αποφάσεις, όπως:

– να συνεχίζεις να κάνεις παρέα με τοξικούς ανθρώπους, για παράδειγμα με ανέντιμα ή αναξιόπιστα άτομα·

– να μπλέκεις με συντρόφους που δε σου ταιριάζουν, μόνο και μόνο εξαιτίας του φόβου σου να μείνεις μόνος και χωρίς μια σχέση·

– να αποδέχεσαι ανάρμοστη συμπεριφορά από τους άλλους από φόβο μην τυχόν σε εγκαταλείψουν, αν τους πεις ότι ενοχλείσαι·

– να αναζητάς προσωρινή ανακούφιση και παρηγοριά, αντί να πάρεις μια απόφαση με μακροπρόθεσμη ισχύ.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι πρέπει να κάνεις μια παύση για να σκεφτείς με ηρεμία και να συμβουλευτείς άτομα που εμπιστεύεσαι. Αναγνώρισε ότι ο φόβος της μοναξιάς σε καταβάλει και σε εξουσιάζει. Μια βιαστική απόφαση που δημιουργεί ο φόβος της μοναξιάς μπορεί να σε οδηγήσει σε ατέρμονη δυστυχία. Και όχι μόνο: μένοντας σε σχέσεις που δε σου κάνουν καλό υπάρχει ο κίνδυνος στο τέλος της μέρας να νιώθεις πιο μόνος από ποτέ.

Θες να μην αφήνεις το φόβο της μοναξιάς να σε επηρεάζει; Δες εδώ

#4 Βγες έξω και γνώρισε καινούριους ανθρώπους

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και δεν μπορούμε να ζήσουμε εντελώς απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο, χωρίς την παραμικρή κοινωνική σχέση.

Η ανθρώπινη επαφή και η επικοινωνία μας είναι απαραίτητες για να επιβιώσουμε στον κόσμο. Για να μη σε καταπιούν η πλήξη και η θλίψη είναι απαραίτητο να βγαίνεις έξω όσο το δυνατόν συχνότερα και να αναζητάς την επαφή με τους ανθρώπους και νέες γνωριμίες.

Το να ανήκεις σε μια ομάδα με συγκεκριμένο αντικείμενο και με κοινά ενδιαφέροντα μεταξύ των μελών της είναι μια καλή αρχή. Για παράδειγμα όταν πηγαίνεις στο γυμναστήριο ή απλώς στις συναντήσεις ενός συλλόγου, δοκίμασε να εκμεταλλευτείς κάθε ευκαιρία για να διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο.

Δεν υπάρχει λόγος να μένεις όλη την ώρα στο σπίτι. Εκεί δεν πρόκειται να κάνεις καμιά νέα γνωριμία!

Οι κοινωνικές επαφές μοιάζουν με αδύναμα φυτά. Πρέπει να τις φροντίζεις. Αυτό σημαίνει να τηλεφωνείς τακτικά ή να καλείς μέσω sky pe και άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων και να είσαι παρών όταν χρειάζεται.

#5 Βοήθησε κάποιον που σε έχει ανάγκη

Ο λαός λέει ότι τα προβλήματα που μοιραζόμαστε με τους συνανθρώπους μας γίνονται μισά.

Ο λόγος λοιπόν που το ενδεχόμενο της μοναξιάς ίσως σου προκαλεί άγχος δεν είναι μόνο η έλλειψη ανθρώπων με τους οποίους μπορείς να μοιραστείς τα προβλήματά σου, αλλά και η απουσία εκείνων οι οποίοι θα μοιραστούν τα δικά τους προβλήματα μαζί σου και θα σε κάνουν να αισθανθείς σημαντικός.

Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι αμφίδρομες. Όταν βοηθάς του άλλους και ακούς τις δυσκολίες τους στην πραγματικότητα βοηθάς τον εαυτό σου θέτοντας τα δικά σου προβλήματα σε νέα βάση.

Αναζήτησε λοιπόν όσους επιθυμούν να μιλήσουν μαζί σου για τις δυσκολίες τους. Έτσι δε θα νιώθεις πλέον μόνος!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!