Office politics: Οι 4 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσεις - Purpose Συμβουλευτική

Office politics: Οι 4 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσεις

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Η «Πολιτική» πλευρά της εργασίας μας γίνεται γρήγορα αισθητή μόλις πιάσουμε την πρώτη μας δουλειά.

Για να επιτύχουμε σε αυτήν δεν χρειάζεται μόνο να παράγουμε αποτελέσματα, αλλά να μπορούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ των συναδέλφων μας, να διακρίνουμε τι ρόλο έχει ο καθένας αλλά και να εξυπηρετούμε τόσο τους επαγγελματικούς όσο και τους προσωπικούς μας στόχους.

Το να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις πραγματικότητες αποτελεί το πρώτο μάθημα στον στίβο των office politics.

Κάθε γραφείο και εταιρία αποτελεί και ένα πεδίο άσκησης Πολιτικής από όλους τους συμμετέχοντες. Και όταν προσλαμβανόμαστε σε μία εταιρία γινόμαστε και εμείς αυτομάτως παίκτες σε αυτό το πεδίο.

Είναι απολύτως θεμιτό πέρα από τους αυστηρώς επαγγελματικούς στόχους να έχουμε και προσωπικούς. Το μυστικό είναι να μπορούμε να ισορροπούμε ανάμεσα στους δύο, αλλά και να διακρίνουμε ποιους ακριβώς εξυπηρετούν οι συνάδελφοί μας.

Οι επαγγελματικοί στόχοι σχετίζονται με τις ευθύνες που έχουμε στην εργασία μας, την εκπλήρωση υποχρεώσεων, τη δημιουργία αποτελεσμάτων, την επίλυση προβλημάτων και οτιδήποτε βοηθάει την εταιρία στην οποία εργαζόμαστε.

Οι προσωπικοί στόχοι από την άλλη, επικεντρώνονται σε αυτά που θέλουμε οι ίδιοι να επιτύχουμε για τον εαυτό μας, όπως στην ανάπτυξη νέων ικανοτήτων, την ανάληψη νέων και πιο ενδιαφέροντων project, την ανάδειξη σε υψηλότερες θέσεις κλπ.

Στόχος μας φυσικά είναι να εκπληρώνουμε τόσο τους επαγγελματικούς όσο και τους προσωπικούς στόχους ισόρροπα. Είναι όμως σαφές ότι δεν βρίσκονται όλοι οι εργαζόμενοι στο ίδιο σημείο και θα συναντήσουμε συναδέλφους που βρίσκονται στα αντίστοιχα άκρα.

Σύμφωνα με την κατά Marie G. McIntyre (Ph.D.) διάκριση, θα λέγαμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι υπάγονται σε μία από τις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες.Office politics: Οι 4 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσεις

Οσιομάρτυρες

Οι Οσιομάρτυρες τοποθετούν πάνω από όλους την ίδια την επιχείρηση και κάνουν ότι είναι δυνατό για να την βοηθήσουν ακόμα κι αν έχει μεγάλο προσωπικό κόστος για τους ίδιους. Επιδιώκουν πάντα να πάνε όλα καλά για το business, ξεχνούν όμως τους εαυτούς τους και την προσωπική τους ανάπτυξη.

Ξεκινούν συνήθως με καλές προθέσεις, καταλήγουν όμως να αισθάνονται ότι δεν εκτιμώνται όσο θα έπρεπε οι θυσίες τους από τους άλλους και τελικά αναπτύσσουν αίσθημα πικρίας.

Η συμπεριφορά τους σταδιακά γίνεται μεμψίμοιρη και πιεστική προς τους τρίτους, ακόμα και αν προσπαθούν να την κρύψουν. Τελικά οι οσιομάρτυρες καταλήγουν να «καίγονται» και προσωπικά και επαγγελματικά.

Πως θα τους ξεχωρίσεις: Είναι οι τύποι που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τους πάντες. Κάποιοι απλά δεν μπορούν να πουν “όχι”. Κάποιοι άλλοι είναι οι δήθεν «κομάντο» της επιχείρησης που πραγματικά πιστεύουν στο σκοπό. Και παρόλο που τον πιστεύουν πραγματικά, η εμμονή τους καταλήγει να τορπιλίζει την καριέρα τους, καθώς τους κάνει απωθητικούς στους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Αν θες να μάθεις πως να κάνεις τη δουλειά σου στην εταιρία να εκτιμάται δες εδώ

Ψυχοπαθείς

Οι Ψυχοπαθείς ενδιαφέρονται μόνο για το δικό τους συμφέρον, ανάγκες και επιθυμίες. Η εγωκεντρική τους εμμονή στους προσωπικούς τους στόχους είναι επιβλαβής για την εταιρία τους, αλλά δεν τους απασχολεί αυτό.

Προσωρινά μπορεί να φανεί ότι έχουν κάποια επαγγελματική επιτυχία, καθώς κάνουν τα πάντα για να ανελιχθούν. Αυτές οι επιτυχίες όμως στην πράξη αποδεικνύονται προσωρινές. Οι ίδιοι αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται και μπαίνουν στο περιθώριο.

Πως θα τους ξεχωρίσεις: Αρχικά δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για την επιχείρηση και επειδή πολλές φορές οι Ψυχοπαθείς όντως καταφέρνουν να έχουν και προσωπικές επιβραβεύσεις δείχνουν σαν τους Νικητές.

Αν εξετάσει κανείς προσεκτικά όμως, θα δει ότι δεν ενδιαφέρονται για το win-win και είναι διατεθειμένοι να κάνουν οτιδήποτε για να ανελιχθούν οι ίδιοι και μόνο, ενώ η συμπεριφορά τους πολλές φορές κρίνεται επιβλαβής για την επιχείρηση.

Μικρόνοοι

Οι Μικρόνοοι επιδεικνύουν συμπεριφορά που είναι ταυτόχρονα καταστροφική για τους ίδιους και επιβλαβής για την εταιρεία. Οι πράξεις τους φαίνεται να οδηγούνται από βαθύτερες ψυχολογικές ανάγκες που και οι ίδιοι δεν μπορούν να ελέγξουν.

Πώς θα τους ξεχωρίσεις: Συνήθως είναι απαισιόδοξοι και νευρικοί. Βρίσκουν σε όλα εμπόδια και δυσκολίες και είναι αρνητικοί σε οτιδήποτε καινούριο, συνήθως από ανασφάλεια.

Στους Μικρόνοες αρέσει να επικρίνουν άλλους συναδέλφους και οτιδήποτε πάει ενάντια στο status quo το οποίο έχουν συνηθίσει. Ασφαλώς η στάση τους αυτή είναι επιζήμια και για τους επαγγελματικούς αλλά και για τους προσωπικούς τους στόχους.

Νικητές

Οι Νικητές είναι οι επαγγελματίες με συμπεριφορά που συνεισφέρει τόσο στους επαγγελματικούς, όσο και στους προσωπικούς στόχους. Μακροχρόνια είναι αυτοί που κερδίζουν στα παιχνίδια Πολιτικής και στα office politics στον εργασιακό χώρο.

Πως θα τους ξεχωρίσεις: Είναι αυτοί που έχουν όνειρα και φιλοδοξίες. Επιδιώκουν συνεχώς να αναπτύξουν τον εαυτό τους και δείχνουν ενδιαφέρον και για άλλους τομείς πέραν αυτών που έχουν αναλάβει. Προσπαθούν να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους, χωρίς όμως να θυσιάζονται οι ίδιοι χωρίς λόγο.

Είναι προφανές ότι οι Οσιομάρτυρες, οι Ψυχοπαθείς και οι Μικρόνοοι μακροχρόνια είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν στο παιχνίδι της Πολιτικής και των office politics. Η δύναμή τους περιορίζεται από τις εξεζητημένες ενέργειές τους, οι οποίες σταδιακά τους αποξενώνουν από τους γύρω τους. Office politics: Οι 4 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσεις

Κι εμείς;

Η αλήθεια είναι ότι αν και οι περισσότεροι δεν έχουμε τόσο ακραία χαρακτηριστικά, παρ’ όλα αυτά έχουμε συμπεριφορές που οδηγούνται από πικρία, εγωισμό ή μη ελεγχόμενα συναισθήματα από καιρό εις καιρό. Δυστυχώς, αυτές οι τάσεις μας εμποδίζουν από το να αξιοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό μας.

Ο στόχος μας είναι με μια τίμια ενδοσκόπηση να κατανοήσουμε σε ποια πλευρά έχουμε τα περισσότερα χαρακτηριστικά και να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε. Σίγουρα κανείς δεν είναι τέλειος και σίγουρα ο καθένας μας έχει την δική του προσωπικότητα, που τον κάνει να είναι ξεχωριστός και ενδιαφέρων.

Όμως στο χέρι μας είναι να περιορίσουμε αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα μας που μας βλάπτουν Πολιτικά. Μπορεί να έχουμε τις προθέσεις ενός Νικητή, αλλά αυτό που τελικά θα κρίνει την εξέλιξή μας είναι οι πράξεις και η συμπεριφορά μας.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!