Πιστεύεις πως δεν είσαι αρεστός στους άλλους; Να τι φταίει - Purpose Συμβουλευτική

Πιστεύεις πως δεν είσαι αρεστός στους άλλους; Να τι φταίει

By Κατερίνα Χρήστου | Προσωπική Ανάπτυξη

Θες να είσαι αρεστός στους άλλους;

Είναι λογικό. Όλοι θέλουμε να είμαστε αρεστοί και ελκυστικοί σε όποιον μας γνωρίζει για πρώτη φορά, αλλά και γενικότερα.

Με έμφαση στην εξωτερική εικόνα, αλλά και στην προσωπικότητα και στο τι «αέρα» αποπνέουμε, όλοι προσπαθούμε να αρέσουμε, γιατί αυτό μας… αρέσει!

Μήπως, όμως, έχεις προβληματιστεί και νιώθεις πως κάποιες φορές οι άλλοι δεν ανταποκρίνονται θετικά όταν σε γνωρίζουν ή νιώθεις λιγότερο αρεστός ως άνθρωπος εξωτερικά και ως προσωπικότητα και θέλεις να το αλλάξεις; Δες τι μπορεί να φταίει για αυτό και τι μπορείς να κάνεις.

#1 Δίνεις υπερβολική έμφαση στην εξωτερική σου εμφάνιση

Φυσικά η πρώτη εντύπωση είναι η πιο σημαντική και αυτή αφορά την εικόνα που βλέπουν οι άλλοι τα πρώτα δευτερόλεπτα που μας γνωρίζουν. Ένας όμορφος και περιποιημένος άνθρωπος, που είναι καλοντυμένος, είτε πρόκειται για άντρα είτε για γυναίκα, είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα ελκυστικός και προδιαθέτει θετικά τους άλλους.

Οι άλλοι θέλουν να τον γνωρίσουν, να συναναστραφούν μαζί του και γενικά θέλουν και εκτιμούν την παρέα του. Είναι πάντα έτσι; Ίσως όχι ακριβώς…

Η εξωτερική εικόνα είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά δεν είναι το παν. Οι άνθρωποι γύρω σου εκτός από το ένστικτό τους και την έμφυτη ροπή προς το ωραίο, έχουν και νόηση και κρίση, οπότε σύντομα εξοικειώνονται με την εξωτερική σου εικόνα και αρχίζουν να προσέχουν επίσης και τη συμπεριφορά σου, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου.

Εάν έχεις παραμελήσει αρκετά αυτούς τους τομείς ή έχεις πιστέψει πως με μια ωραία εικόνα αυτά δεν χρειάζονται ή οι άλλοι δεν τα προσέχουν, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος! Φρόντισε να είσαι όμορφος ή όμορφη και απ’ έξω και από μέσα και θυμήσου ότι μετά από αρκετό καιρό αυτό που μένει περισσότερο στους άλλους είναι η συμπεριφορά σου παρά η όψη σου.

Και μην ξεχνάς, όταν υπερβάλεις τόσο πολύ με την εμφάνισή σου είναι απωθητικό στους άλλους και πετυχαίνεις εντελώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, κανένας δεν βλέπει με ιδιαίτερη εκτίμηση μια γυναίκα με υπερβολικό μακιγιάζ και φανταχτερά ρούχα πρωί πρωί ή κάποιον άντρα που μυρίζει από χιλιόμετρα άρωμα που ζαλίζει.

Η υπερβολή είναι πάντα αποκρουστική και άλλο πράγμα να τραβάς την προσοχή ως γραφικό άτομο και άλλο να σε κοιτάζουν με θετικό ενδιαφέρον.Πιστεύεις πως δεν είσαι αρεστός στους άλλους; Να τι φταιει

#2 Είσαι πολύ απορροφημένος με τον εαυτό σου

Συνήθως ένας άνθρωπος που φροντίζει τον εαυτό του είναι αρεστός, καθώς φροντίζει να είναι προσεγμένος, περιποιημένος και όσο πιο όμορφος μπορεί. Αυτό δείχνει πως αγαπά και νοιάζεται για τον εαυτό του και αυτό τον κάνει ελκυστικό. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, όταν χαθεί το μέτρο αυτό μπορεί να γυρίσει εναντίον του.

Μπορεί και να μην το αντιλαμβάνεσαι ότι το παρακάνεις, αλλά έτσι υπερβολικά απορροφημένος όπως είσαι με τη δική σου εμφάνιση και με το δικό σου άτομο, «κλείνεις απ ‘ έξω» τους άλλους και δίνεις την (αρνητική) εντύπωση ενός ανθρώπου που δεν ενδιαφέρεται για τους άλλους, είναι εγωιστής και νάρκισσος και δεν ασχολείται με τους άλλους γύρω του, με όσα έχουν να πουν ή με το ποιοι είναι.

Και αυτό δεν είναι καθόλου ελκυστικό. Στο κοινωνικό επίπεδο, οι άλλοι καταλαβαίνουν πως δεν μπορεί να αναπτυχθεί κάποια σχέση μεταξύ σας, αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο οι ανώτεροι και οι συνάδελφοί σου εισπράττουν το μήνυμα πως δεν μπορούν να βασιστούν σε σένα για κάποια συνεργασία.

Προσπάθησε να καταλάβεις αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία κι αν υπερβάλλεις τόσο, ώστε να μην απομακρύνεις τους άλλους από σένα. Άλλαξε νοοτροπία και δώσε χώρο και χρόνο στους ανθρώπους γύρω σου, άκουσέ τους, κοίταξέ τους, μίλα τους και προσπάθησε να σχετιστείς μαζί τους δείχνοντας ότι σε ενδιαφέρουν.

#3 Είσαι έντονα ανταγωνιστικός

Ένας άνθρωπος με δυνατή προσωπικότητα και αυτοπεποίθηση, που μπορεί να πηγάζει από το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός γνωρίζει καλά τα δυνατά του σημεία και τα αναδεικνύει με επιτυχημένο τρόπο, μπορεί να γίνει υπερβολικά ανταγωνιστικός σε σημείο να απωθεί τους άλλους.

Το να γνωρίζεις τα δυνατά σου σημεία, τα ταλέντα και τις ικανότητές σου και να απολαμβάνεις τις επιτυχίες σου δεν είναι καθόλου κακό. Όμως, μήπως καμιά φορά φτάνεις στο σημείο να είσαι υπερβολικά υπερήφανος για όσα κατορθώνεις και καταλήγεις να υπερεκτιμάς τον εαυτό σου και ταυτόχρονα να υποτιμάς τους άλλους;

Εάν μιλάς συνέχεια για τον εαυτό σου, υπερηφανεύεσαι για τα κατορθώματα και τις επιτυχίες σου, προσωπικές ή επαγγελματικές, δεν δίνεις και την καλύτερη εικόνα και φυσίκά δε γίνεσαι αρεστός. Ειδικά αν μόλις κάποιος πει για κάποια δική του επιτυχία σπεύδεις να πεις πως εσύ έχεις κάνει κάτι μεγαλύτερο ή καλύτερο, είσαι σίγουρα σε λάθος δρόμο και η εικόνα σου στους άλλους δεν είναι καθόλου κολακευτική!

Αυτό είναι πολύ αντιφατικό αν σκεφτείς ότι για σένα είσαι ένας πολύ επιτυχημένος άνθρωπος άξιος θαυμασμού, αλλά η πραγματική εικόνα που έχουν οι άλλοι δεν είναι τελικά αυτή.

Πρέπει να αναθεωρήσεις άμεσα τη συμπεριφορά σου, να γίνεις πιο ρεαλιστής, να είσαι σεμνός για τις νίκες και τις επιτυχίες σου, να μην τις χρησιμοποιείς για να μειώσεις κανέναν και να αφήνεις χώρο και στους άλλους να χαρούν με τις δικές τους επιτυχίες, όσο μικρές κι αν είναι. Θα αλλάξουν πολλά στις σχέσεις σου, προς το καλύτερο, είναι βέβαιο!

Αν θες να βελτιώσεις τον εαυτό σου για να γίνεις αρεστός, δες εδώ

#4 Έχεις έντονες αρχηγικές τάσεις

Μπορεί να λένε πως ηγέτης γεννιέσαι, δεν γίνεσαι, όμως ας μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Ο ηγέτης δεν γίνεται ηγέτης από μόνος του, αλλιώς είναι δικτάτορας.

Ο αρχηγός σε μια ομάδα, είτε δομημένη είτε όχι, είτε με τίτλο είτε άτυπα, δημιουργείται με την αποδοχή της ίδιας της ομάδας και είναι συνέπεια της επιθυμίας των μελών της.

Εάν χωρίς να σου το ζητάει κανείς παίρνεις πρωτοβουλίες για τους άλλους και για όλη την ομάδα, είτε είναι η παρέα σου, είτε οι συνάδελφοί σου, γίνεσαι τουλάχιστον αντιπαθής.

Οπωσδήποτε καθένας έχει την προσωπικότητά του και άλλοι άνθρωποι είναι πιο χαμηλών τόνων. Άλλοι παίρνουν πιο εύκολα πρωτοβουλίες και είναι πιο εξωστρεφείς, αλλά σε κάθε περίπτωση, κάποιος που «κάνει τον αρχηγό» ποτέ δεν είναι συμπαθής, ακόμη κι όταν η ομάδα δεν του το εκφράζει ανοιχτά.

Κι αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις είσαι αντιπαθής, αλλά δεν το έχεις αντιληφθεί. Ίσως κανένας δεν έχει μπει στον κόπο να στο πει, αλλά σίγουρα θα έχεις αρχίσει να παρατηρείς πως οι άλλοι απομακρύνονται σιωπηλά από σένα ή πως δεν έχεις τα μέλη αυτής της ομάδας «του χεριού σου», όπως τόσο καιρό νόμιζες.

Άλλαξε τακτική γιατί οι άνθρωποι που λειτουργούν αρχηγικά χωρίς την αποδοχή των άλλων μένουν στο τέλος μόνοι.

Προσπάθησε να εντοπίσεις αν λειτουργείς έτσι και προσπάθησε σταδιακά να μειώσεις αυτή την παρόρμηση να μιλήσεις πρώτος ή για λογαριασμό της ομάδας ή για να επιβάλλεις τη γνώμη σου. Κάνε πίσω και άσε τους άλλους να μιλήσουν και άρχισε να βλέπεις τι θέλουν.

#5 Το χιούμορ σου φέρνει τους άλλους σε δύσκολη θέση

Εσύ μπορεί να θεωρείς πως είσαι η ψυχή της παρέας, ο άνθρωπος με το περισσότερο χιούμορ, που λέει τα ωραία αστεία που φτιάχνουν την ατμόσφαιρα και κάνουν τους άλλους να γελούν. Είναι, όμως, ακριβώς έτσι;

Το χιούμορ είναι οπωσδήποτε στοιχείο ευφυούς ανθρώπου, όμως δεν ταιριάζει πάντα το χιούμορ σου με το χιούμορ όλων των υπολοίπων. Θα έχεις καταλάβει κι εσύ πως σε ένα ανέκδοτο δεν θα γελάσουν όλοι και τέλος πάντων το τι είναι αστείο είναι και θέμα προσωπικού γούστου.

Και το σημαντικότερο έρχεται εδώ. Το χιούμορ μπορεί εύκολα να δημιουργήσει παρεξηγήσεις, αφού κάτι που εσύ θεωρείς αστείο κάποιος άλλος μπορεί να το θεωρήσει από αδιάφορο, κουτό έως προσβλητικό. Και δεν το θέλεις αυτό, αν θες να είσαι ελκυστικός και αρεστός.

Πρόσεξε πάρα πολύ πότε και πώς εκφράζεις το χιούμορ σου, φρόντισε να είναι πάντα με ευγένεια και σεβασμό, χωρίς να προσβάλλει τους άλλους. Απόφυγε να κάνεις χιούμορ πειράζοντας ανθρώπους που δεν ξέρεις καλά και δεν ξέρεις πώς θα το εισπράξουν και μην κάνεις προσωπικά σχόλια.

Άσε τα επίφοβα αστεία για την κολλητή σου παρέα όπου σε ξέρουν καλά και δεν σε παρεξηγούν και συγκρατήσου ιδιαίτερα όταν βρίσκεσαι σε άλλους χώρους ή σε ομάδες ατόμων που δεν γνωρίζεις καλά ή που αν σκεφτείς λίγο θα καταλάβεις πως πιθανότατα να μην ταιριάζουν οι απόψεις που έχετε για το τι είναι αστείο. Το χιούμορ είναι εξαιρετικό ταλέντο, αλλά μην το χρησιμοποιείς παίζοντας με τη φωτιά.

Στην προσπάθειά σου, λοιπόν, να είσαι ελκυστικός και αρεστός κοίτα τον εαυτό σου κι τις αντιδράσεις των άλλων με έναν αντικειμενικό τρόπο για να δεις αν κινείσαι σωστά και θυμήσου πως κάτι που είναι ελκυστικό στο δικό σου σύστημα αξιών δε σημαίνει πως είναι ελκυστικό για τους ανθρώπους απέναντί σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!