Πως να γίνεσαι αποδεκτός σε άλλες ομάδες ανθρώπων - Purpose Συμβουλευτική

Πως να γίνεσαι αποδεκτός σε άλλες ομάδες ανθρώπων

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Πόσο σημαντική είναι η αποδοχή και ενσωμάτωση ενός ανθρώπου σε ομάδες άλλων ανθρώπων; Μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος για να εισπράξει αυτή την αποδοχή;

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Χρειάζεται να ανήκει σε μία ομάδα για να μπορέσει να εξελιχθεί. Από τις απαρχές του χρόνου, σε κάθε δυνατή περίπτωση, οι άνθρωποι ενώνονταν σε ομάδες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να επιβιώσουν ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

Για χιλιάδες χρόνια, ακόμα και στις μέρες μας, η ύστατη τιμωρία είναι η απομόνωση ή η εξορία. Όταν οι ιδέες ή οι πράξεις κάποιου δεν ταιριάζουν με αυτές μίας ομάδας, τότε η ομάδα απορρίπτει το άτομο και το απομονώνει.

Αυτό φυσικά δεν είναι απαραίτητα κακό, ειδικά στις μέρες μας που οι παράγοντες που οδηγούν κάποιους ανθρώπους στο να δημιουργήσουν μία ομάδα έχουν αλλάξει και δεν αφορούν απαραίτητα την επιβίωση. Η δημιουργία μεγάλων και πολύπλοκων κοινωνιών, έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να δημιουργούν ομάδες για διάφορους λόγους, όπως για αναψυχή, διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Πολλές φορές, δημιουργούνται ομάδες για να μπορέσει ο κόσμος να εκφράσει την διαφορετικότητα του από το γενικότερο σύνολο. Αν και οξύμωρο το να θες να ανήκεις σε μία ομάδα για να μην ανήκεις σε μία άλλη, μεγαλύτερη ομάδα, δεν παύει να είναι μία απαραίτητη ανάγκη του ανθρώπου.Πως να γίνεσαι αποδεκτός σε άλλες ομάδες ανθρώπων

Θέλω να ανήκω

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται έντονα την ανάγκη του ανήκειν και της αποδοχής και θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να ενσωματωθούν σε μία ομάδα που τους ενδιαφέρει. Ειδικά στα εφηβικά χρόνια της ζωής μας, που αυτή η ανάγκη είναι πιο έντονη, είναι εξίσου έντονη και η προσπάθεια μας για αποδοχή. Ίσως προσπαθούσες και εσύ να εντυπωσιάσεις και να ενσωματωθείς σε μια παρέα με διάφορους τρόπους.

Αυτό που είναι απαραίτητο να καταλάβει κάποιος είναι ότι δεν είναι ανάγκη να υποβαθμίσει τον εαυτό του για να εισπράξει την αποδοχή. Δεν χρειάζεται να κάνει πράγματα, με τα οποία δεν συμφωνεί, για να τον αποδεχτούν τα άτομα μιας ομάδας και το κυριότερο, δεν χρειάζεται να υποχωρήσει και να κάνει εκπτώσεις στις ιδέες του και τα πιστεύω του.

Τί μπορώ να κάνω για να με αποδέχονται εύκολα;

Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά εύκολο να σε αποδεχτεί μία ομάδα, αρκεί να εκφράσεις τις ιδέες τους με τα λεγόμενα σου ή να εκφραστείς με τέτοιον τρόπο που να τους είναι οικείος. Υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις για να το κάνεις ευκολότερο και να εντυπωσιάσεις. Ας δούμε μερικά από αυτά και πως εφαρμόζονται.

#1 Ο καλύτερος τρόπος είναι να τους επηρεάσεις με έναν τρόπο που δεν θα είναι προφανής

Για αρχή, υιοθέτησε κινήσεις σώματος και προσώπου του συνομιλητή σου. Δεν εννοούμε να αντιγράψεις τα πάντα, γιατί αυτό θα σε έκανε να φαίνεσαι σαν μαϊμού που αντιγράφει κινήσεις. Ο σκοπός είναι να δώσεις σε αυτόν που έχεις απέναντί σου, την εντύπωση ότι μοιάζετε στον τρόπο που κινήστε.

#2 Μπορείς να εντυπωσιάσεις και με αυτά που λες

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εκφράσεις που τους αρέσουν. Επίσης, χρησιμοποιούν εκφράσεις και ανάλογα με την καταγωγή τους. Κατά την διάρκεια μίας συνομιλίας μπορείς να εντοπίσεις ποιες είναι αυτές οι εκφράσεις και να τις ενσωματώσεις στον λόγο σου.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο απέναντι σου χρησιμοποιεί συχνά την έκφραση «και τέλος πάντων», τότε μπορείς να την ενσωματώσεις κι εσύ στον λόγο σου, μία με δύο φορές. Ο σκοπός είναι να περάσεις το μήνυμα ότι εκφράζεστε με τον ίδιο τρόπο. Ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιήσει, θα το εισπράξει ασυνείδητα και η αποδοχή σου θα είναι ευκολότερη.

#3 Βελτίωσε τον τόνο της ομιλίας σου

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι μιλάνε με έναν συγκεκριμένο τόνο και με μία συγκεκριμένη ταχύτητα. Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι όταν κάποιος μιλάει πολύ αργά και αρχίσει να συνομιλεί με κάποιον που μιλάει πολύ γρήγορα, το αποτέλεσμα είναι λίγο αστείο. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν μπορούν να συντονιστούν στην συζήτηση τους και το αποτέλεσμα είναι να εκνευριστεί ο ένας από τους δύο ή και οι δύο.

Έτσι, είναι καλό να μπορείς να προσαρμόσεις τον τόνο ή την ταχύτητα της φωνής σου το ίδιο με το συνομιλητή σου. Αυτό θα κάνει την μεταξύ σας συζήτηση πιο ομαλή και άνετη.

Αν θες να βελτιώσεις τον τρόπο που επικοινωνείς, δες εδώ

Τί πετυχαίνω με αυτά;

Μα το πιο απλό πράγμα. Όταν ο κόσμος αισθάνεται ότι ταιριάζει με κάποιον, έχει την τάση να τον συμπαθεί ευκολότερα. Χαλαρώνει και πέφτουν οι άμυνες του, οπότε είναι πιο εύκολο να τον αποδεχτεί. Φαντάσου να μπορείς να το πετύχεις αυτό με ομάδες που θες την αποδοχή τους, όπως τους καθηγητές στο πανεπιστήμιο, αυτούς που θα σου πάρουν συνέντευξη για εργασία, τους εκπροσώπους μία εταιρίας ή ακόμα και μία γυναίκα ή έναν άντρα που σου αρέσει.

Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι για το οποίο δεν συμφωνείς. Δεν υπάρχει λόγος να πας ενάντια στις αξίες σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!