Αποτυχία στη Δουλειά; Να γιατί είναι Σημαντική - Purpose Συμβουλευτική

Αποτυχία στη Δουλειά; Να γιατί είναι Σημαντική

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Σίγουρα θα έχεις βιώσει κάποια αποτυχία στη δουλειά, και σίγουρα δε θα σου άρεσε.

Παρόλο που είναι δύσκολο το να χάνεις το στοίχημα με τον εαυτό σου, η αποτυχία είναι ένας από τους καλύτερους δασκάλους όσον αφορά τη ζωή και γενικά την σταδιοδρομία σου.

Από τη στιγμή που θα καταφέρεις να ξεπεράσεις τον πόνο της αποτυχίας, η αποτυχία στη δουλειά μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε ευκαιρία για να μάθεις κάτι παραπάνω και να αναπτυχθείς ως άτομο. Τότε είναι που θα μπορέσεις να προχωρήσεις στην καριέρα σου με περισσότερη πυγμή και μεγαλύτερη δύναμη.

Μακροπρόθεσμα όμως, η αποτυχία μπορεί να σε βοηθήσει να προχωρήσεις και να επιτύχεις με ακριβέστερους και καλύτερους τρόπους.

Παρακάτω θα δούμε 5 τρόπους, όπου η αποτυχία στη δουλειά είναι σημαντική για την καριέρα σου.

1. Η αποτυχία στη δουλειά προσφέρει νέες ευκαιρίες

Όπως λέει και ο λαός, όταν μια πόρτα κλείνει, τότε μια άλλη ανοίγει. Και επομένως, όταν σου τυχαίνει μια αποτυχία, αυτό μπορεί να σημαίνει πως ήταν μια καλά κρυμμένη ευκαιρία για κάτι μεγαλύτερο.

Κάποιες φορές, χανόμαστε τόσο πολύ μέσα στην καθημερινή βαβούρα της ζωής, που είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε αυτό που αρχικά μας έδινε κίνητρο για να κυνηγήσουμε την καριέρα μας, ή οτιδήποτε άλλο μας ενδιαφέρει πραγματικά.

Μετά από μια αποτυχία, έχεις την τέλεια στιγμή για να κάνεις έναν εποικοδομητικό απολογισμό για το πού βρίσκεσαι στην καριέρα σου και να εξετάσεις τους τελικούς στόχους σου. Εάν δεν κατευθύνεσαι προς το μονοπάτι που θέλεις πραγματικά να ακολουθήσεις, αυτή η αποτυχία μπορεί να είναι η καταλυτική στιγμή που θα σε βοηθήσει να αναζητήσεις νέες ευκαιρίες, οι οποίες μπορούν να σε οδηγήσουν εκεί πού θέλεις πραγματικά να πας.

2. Βγες από τη ρουτίνα

Ενώ το να έχεις μια ρουτίνα είναι κάτι πολύ καλό, το να βαλτώνεις μέσα σε αυτή είναι ό,τι χειρότερο.

Πολύ συχνά, το να βαλτώνεις στη ρουτίνα σου σε κάνει να μην αποδίδεις και τόσο καλά. Και εδώ είναι που γίνεται χώρος, ώστε να συμβούν τα λάθη και να οδηγηθείς σε κάποια αποτυχία στη δουλειά.

Αυτή η αποτυχία όμως είναι που θα σε βγάλει από το τέλμα σου και θα επιστρέψεις στον ενθουσιασμό που είχες πριν ρουτινιάσεις.

Η αποτυχία είναι σίγουρα ενοχλητική, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Αυτό συμβαίνει, επειδή, ενώ βρίσκεσαι σε αυτό το τέλμα, η αποτυχία είναι αυτή που θα σε ωθήσει να δώσεις βάση και προσοχή τις επόμενες μέρες και εβδομάδες που θα ακολουθήσουν.

Και για να το πούμε και πιο απλά, η αποτυχία θα σε ξεβολέψει, αλλά θα σε κάνει να εργαστείς καλύτερα και αποδοτικότερα για το οτιδήποτε. Και τελικώς, αυτό είναι που θα εξελίξει περαιτέρω την καριέρα σου. Αποτυχία στη Δουλειά; Να γιατί είναι Σημαντική

3. Η αποτυχία στη δουλειά είναι καταλυτική για την αλλαγή

Η οποιαδήποτε αποτυχία στη δουλειά είναι συχνά το πιο εμφανές σημάδι που θα λάβεις ποτέ, σχετικά με το ό,τι και αν είναι αυτό που κάνεις, δε δουλεύει πλέον όπως θα έπρεπε. Αυτό σου δίνει την ευκαιρία να αξιολογήσεις με ειλικρίνεια τι ήταν αυτό που δε πήγε καλά και να το χρησιμοποιήσεις ως καταλύτη για την αλλαγή που ψάχνεις.

Επομένως, τι θα άλλαζες προκειμένου να μειώσεις την πιθανότητα να αποτύχεις ξανά;

Μπορεί να πρόκειται για κάποια κακή συνήθεια που σε κρατάει πίσω. Αποτυχία εξάλλου σημαίνει πως πρόκειται για κάτι μη αποδοτικό που πρέπει να εξαλείψεις.

Η αποτυχία στη δουλειά λοιπόν, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για κάτι μεγαλύτερο και πιο θεμελιώδες που πρέπει να αλλάξεις, όπως το πεδίο στο οποίο εργάζεσαι ή τους ρόλους που αναλαμβάνεις στην εργασία. Όπως και να ‘χει το πράγμα, η αποτυχία μπορεί να επιστήσει την προσοχή σου σε αυτό που πρέπει να αλλάξει.

Ωστόσο, η συνειδητοποίηση ότι μια αλλαγή είναι πλέον απαραίτητη, είναι ένα δυναμικό πρώτο βήμα. Τι πρέπει να αλλάξεις επομένως για να επιτύχεις;

Εφόσον έχεις οπλιστεί με αυτές τις πληροφορίες, μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις τα απαραίτητα βήματα, προκειμένου να κάνεις μια πραγματικά δραστική αλλαγή, η οποία θα βοηθήσει σημαντικά την καριέρα σου.

4. Θα αποφύγεις μελλοντικά λάθη

Η αποτυχία στη δουλειά δεν είναι κάτι τελεσίδικο – από τη στιγμή που θα μάθεις από αυτή. Αν συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, τότε ξεκάθαρα δεν έχεις μάθει τίποτα από τα λάθη σου.

Όταν πια θα έχεις την ευκαιρία να επουλωθείς από τα τραύματα της αποτυχίας, αξιολόγησε τι πραγματικά πήγε λάθος και τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά. Αν καταφέρεις όντως να πάρεις ένα μάθημα από την όποια αποτυχία στη δουλειά, τότε θα έχεις χτίσει μια ασπίδα που θα σε προστατέψει στο μέλλον από (μπορεί και μεγαλύτερες) αποτυχίες.

Αν και κανείς μας δε θα φτάσει ποτέ στο σημείο όπου δε θα κάνει κανένα λάθος, το κόνσεπτ που ακολουθείται γενικά, είναι πως πρέπει να κάνουμε συνεχώς νέα και διαφορετικά λάθη, από τα οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, θα συνεχίσεις να δυναμώνεις και να μαθαίνεις νέα πράγματα.

Εξάλλου, η προθυμία για μάθηση, είναι κοινό χαρακτηριστικό των πιο πετυχημένων ανθρώπων.

Φοβάσαι την αποτυχία στη δουλειά; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

5. Σε κρατάει (ή σε κάνει) πιο ταπεινό

Αν το μόνο που βιώνεις είναι επιτυχίες και σταθερά ανοδική πορεία στην καριέρα σου, είναι πιθανό να αρχίσεις να νιώθεις αήττητος. Και κάτι τέτοιο μπορεί να διαστρεβλώσει την αίσθηση της πραγματικότητας.

Υπάρχει επίσης πιθανότητα να αρχίσεις να πιστεύεις πως οι κανόνες δεν ισχύουν για εσένα ή ότι δεν μπορείς να αποτύχεις. Και δυστυχώς αυτή η έλλειψη της αποτυχίας μπορεί να σου παραφουσκώσει τα μυαλά.

Η αλήθεια είναι πως η αποτυχία στη δουλειά έχει την μερικές φορές οδυνηρή, αλλά τελικά θετική, επίδραση του να σε κρατάει ταπεινό στην καριέρα σου. Διότι, όταν βιώνεις την αποτυχία, εκτιμάς την επιτυχία ακόμα περισσότερο.

Με αυτόν τον τρόπο, η αποτυχία θα σε κάνει να πασχίζεις ακόμα περισσότερο για κάτι καλύτερο, χωρίς να επαναπαυτείς. Τα κίνητρά σου θα παραμείνουν ζωντανά, θα μαθαίνεις περισσότερα, και θα βελτιώνεσαι συνεχώς με την πάροδο του χρόνου.

Και ως μπόνους, το να παραμένεις ταπεινός, θα σε κάνει να φαίνεσαι πολύ πιο συμπαθητικός ως άνθρωπος, κάτι το οποίο δε μπορεί σίγουρα να βλάψει την καριέρα σου.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!