Πως μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά των ονείρων μας πραγματικότητα; - Purpose Συμβουλευτική

Πως μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά των ονείρων μας πραγματικότητα;

By Ευγενία Λαζάρου | Επαγγελματική Εξέλιξη

Μπορεί το ερώτημα που έθεσα να φαντάζει λίγο ρητορικό, μιας και δεν είναι και τόσο εύκολο να απαντηθεί επακριβώς, αλλά είναι μια ερώτηση που πολλοί από εμάς την έχουν κάνει ή την κάνουν κατά καιρούς στον εαυτό τους.

Ποιος δεν θα ήθελε να περνάει, ίσως το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, κάνοντας τη δουλειά των ονείρων του, μια δουλειά που του αρέσει πραγματικά και τον εκφράζει 100%; Όσο και να ψάξουμε, μάλλον δεν θα βρούμε άτομο που δεν θα το ήθελε.

Ο χρόνος που δαπανούμε για την εργασία μας μέσα στην  μέρα είναι πολύς. Δεν θα ήταν τέλειο να μπορούμε αυτό τον χρόνο να τον περνάμε όσο πιο ευχάριστα γίνεται; Θα ήταν! Αυτό βέβαια ξέρουμε πως απαιτεί ιδιαίτερη επιμονή και υπομονή.

Το ερώτημα όμως είναι:

Πως θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα σε έναν κόσμο που τα έξοδα και οι υποχρεώσεις τρέχουν ασταμάτητα;

Όσοι βρίσκονται ήδη σε αυτή τη διαδικασία, (γεγονός πολύ ευχάριστο), έχουν καταλάβει ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα όταν κάποιος προσπαθεί να κάνει την αγάπη του επάγγελμα. Να μπορέσει, δηλαδή, να συντηρήσει οικονομικά και φυσικά ψυχικά το εγχείρημα του.

Γεγονός καθόλου εύκολο 

Πώς μπορεί να συνδυαστεί η δουλειά που σε συντηρεί και την χρειάζεσαι, με τις απαιτήσεις που έχει η δουλειά των ονείρων σου κατά το ξεκίνημα της; Αυτό το μεσοδιάστημα που χρειάζεται να παραμείνει κάποιος στη δουλειά που ήδη έχει, μέχρι να είναι σε θέση η άλλη να τον συντηρεί, είναι πολύ δύσκολο και πολλές φορές σκληρό.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η πραγματικότητα διαλύει τα όνειρα και υπάρχουν στιγμές που η φιλοδοξία και τα όνειρα δεν αρκούν για να σε παρακινήσουν. Όσοι το έχουν προσπαθήσει ξέρουν πολύ καλά τι εννοώ.

Μερικές φορές βέβαια, τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι τείνουμε να πιστεύουμε. Όπως και οι παρακάτω δράσεις, που ο κάθε ένας από εμάς που σκέφτεται να διαβεί αυτό το δύσβατο μονοπάτι, πρέπει να συμπεριλάβει στην καθημερινότητα  του.

Ξεκαθάρισε στο μυαλό σου τους λόγους για τους οποίους ξεκινάς

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο, από αυτό του να είσαι σίγουρος για τους λόγους για τους οποίους ξεκινάς. Όποιοι και να είναι αυτοί οι λόγοι ή λόγος, πρέπει να είσαι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου και να ξέρεις πραγματικά το γιατί. Αυτό θα σε κάνει πιο συνειδητοποιημένο και σίγουρο όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά.Πως μπορούμε να κάνουμε την δουλειά των ονείρων μας πραγματικότητα;

Δεσμεύσου

Χωρίς δέσμευση δεν θα υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ποτέ. Εάν δεν δουλέψει κάποιος για αυτό που αγαπά πολύ, αυτό δεν θα αργήσει να φανεί και στους γύρω του. Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να κάνεις θυσίες προκειμένου να κάνεις τη δουλειά των ονείρων σου πραγματικότητα, δεδομένου ότι ο χρόνος θα γίνει πολύ πιεστικός, καλύτερα να μην ξεκινήσεις καθόλου.

Μοιράσου τις ιδέες σου

Βρες τα κατάλληλα άτομα να μοιραστείς τις ιδέες , τους φόβους και τις ανησυχίες σου και θα εκπλαγείς με το πόσο σημαντική είναι η στήριξη που θα έχεις στις δύσκολες στιγμές που θα έρθουν στο μέλλον.  Αλλά προσοχή, τα άτομα αυτά θα πρέπει να είναι έμπιστα και αντικειμενικά, αλλιώς, τα αποτελέσματα θα είναι τα ακριβώς αντίθετα από τα αναμενόμενα.

Θέσε στόχους

Οι στόχοι είναι το Α και το Ω για την αλλαγή από μια κατάσταση σε μια άλλη. Όταν υπάρχουν μετρήσιμα και συγκρίσιμα αποτελέσματα, είναι εύκολο να υπολογίσουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει όσο καιρό προσπαθούμε. Αυτή η διαδικασία μας δίνει την απαραίτητη ώθηση να προχωρήσουμε μπροστά.

Έχε όραμα

Για να μπορέσεις να μείνεις προσηλωμένος στους στόχους σου όταν οι συνθήκες θα είναι δύσκολες και η κούραση θα σε αποθαρρύνει, πρέπει να έχεις όραμα για αυτό που θέλεις να κάνεις. Το να σκεφτείς πως θέλεις να καταλήξει όλη αυτή η προσπάθεια, δηλαδή τον εαυτό σου στο μέλλον, θα σου δώσει δύναμη να συνεχίσεις στα δύσκολα.

Μάθε κάτι νέο

Η σημασία της δια βίου μάθησης, είναι εξαιρετικά σημαντική. Εκτός από τα οφέλη που μας προσφέρει η μάθηση όμως γενικότερα στη ζωή μας, μας εφοδιάζει και με σημαντικές πληροφορίες για να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τα σχέδια μας. Μπορείς ακόμα να αναζητήσεις κάποιο μέντορα ή coach που θα σε καθοδηγήσει και θα σου παρέχει πολύτιμες συμβουλές.  Όσο περισσότερο μαθαίνεις για το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει, τόσο η αυτοπεποίθηση και η ψυχική σου δύναμη μεγαλώνει.

Μην κάνεις την δουλειά που σε συντηρεί αποδιοπομπαίο τράγο

Ένα πολύ σημαντικό σημείο σε αυτή τη διαδικασία, είναι να παραμείνεις αισιόδοξος και όσο το δυνατόν περισσότερο ήρεμος. Ακόμα και αν είσαι σε μια εργασία προσωρινά, βρες τα θετικά της σημεία και προσπαθήστε τις ώρες που είσαι εκεί, να έχεις θετική διάθεση.

Ένα πολύ συχνό σφάλμα που κάνουν πολλοί, είναι να μεταφέρουν τη δυσφορία τους στην ‘πρωινή’ τους δουλειά με καταστροφικά αποτελέσματα.

Το να μείνει κανείς συγκεντρωμένος όταν ο χρόνος και η αντοχή μειώνονται δεν είναι εύκολο, αλλά με τα σωστά βήματα και την κατάλληλη επιμονή, ο κόπος ανταμείβεται. Και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή από το να κάνει κάποιος τα όνειρα του πραγματικότητα και να ασχοληθεί με τη δουλειά των ονείρων του!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!