Πως το Κινητό σου σε οδηγεί σε αντικοινωνική συμπεριφορά - Purpose Συμβουλευτική

Πως το Κινητό σου σε οδηγεί σε αντικοινωνική συμπεριφορά

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Θυμάμαι κατά το τέλος της δεκαετίας του 90’, όταν τα κινητά πρωτοέμπαιναν στη ζωή μας. Είχαν μία μικρή πράσινη οθόνη, χωρίς χώρο για ενδείξεις και φυσικά ούτε λόγος για παιχνίδια, φωτογραφικές μηχανές ή οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί τώρα στην αγορά. Άσε που έπρεπε να βγάλεις τη μπαταρία για να τη φορτίσεις.

Φυσικά η τεχνολογία προχώρησε από τότε, τα κινητά εξελίχθηκαν και πλέον έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και του χεριού μας και βελτίωσαν  τη ζωή μας. Ή μήπως όχι;

Σκέψου πότε ήταν η τελευταία φορά που πέρασες το δρόμο χωρίς να κοιτάς, γιατί ήσουν σκυμμένος στην οθόνη του κινητού σου; Πόσες φορές έχεις καθίσει με παρέα, για καφέ και έχεις καταλήξει αμέτοχος σε μία γωνία, με το κινητό στο χέρι; Από πού ψωνίζεις; Από πού βλέπεις ταινίες; Από πού ψάχνεις σχέση; Σε πόσα γκρουπάκια είσαι μέλος και πόσο συζητάς μαζί τους; Μήπως έχεις πέσει σε καμία κολώνα τελευταία, ενόσω περπατούσες;

Πλέον, οτιδήποτε κι αν κάνουμε, το κάνουμε από την οθόνη του κινητού μας. Έχω δει περιπτώσεις ανθρώπων να κάθονται δίπλα-δίπλα και να ανταλλάζουν μηνύματα αντί να μιλάνε ή ακόμα και να περνάνε τέσσερις ώρες σε μπαράκι, χορεύοντας και έχοντας τα μάτια στην οθόνη του κινητού.

Μήπως το κινητό σου σε έχει κάνει αντικοινωνικό;

Αυτή είναι  η πραγματικότητα. Τα smartphones μας έχουν μετατρέψει σε άκρως αντικοινωνικά όντα. Ειδικά για τις νεότερες γενιές είναι καταστροφικό και το αποτέλεσμα θα φανεί στα χρόνια που έρχονται.

Υπάρχουν παιδιά, τα οποία «χάνονται» καθημερινά για πολλές ώρες, μπροστά σε μία οθόνη. Τώρα θα μου πεις και εμείς δε μεγαλώσαμε μπροστά σε μία τηλεόραση; Τί πάθαμε; Κοιτώντας γύρω μου, μπορώ να σου πω ότι πάθαμε πολλά και θα συνεχίσουμε να παθαίνουμε.

Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά όμως. Η τηλεόραση μάς κάλυπτε για κάποιες ώρες, αλλά για οτιδήποτε άλλο, έπρεπε να δραστηριοποιηθούμε μόνοι μας. Εδώ πλέον δεν υπάρχει καμία ανάγκη για προσωπική επικοινωνία, εφόσον όλα γίνονται πίσω από μία οθόνη. Πως το Κινητό σου σε οδηγεί σε αντικοινωνική συμπεριφορά

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Maryland, διαπίστωσαν ότι η εκτεταμένη χρήση του κινητού, οδηγεί σε αρνητικές συμπεριφορές, όπως αποστασιοποίηση από τα κοινά και γενικότερη έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που αφορούν τον πραγματικό κόσμο.

Επίσης, στον ιατρικό χώρο, έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι περιπτώσεις ανθρώπων με προβλήματα στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη, λόγω της χρήσης του κινητού.

Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται και σε σχολεία, όπου τα παιδιά είχαν φτάσει στο σημείο να κάνουν διάλειμμα και να ασχολούνται μόνο με το κινητό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πλέον, οι φίλοι στο facebook και οι φωτογραφίες στο instagram είναι πιο σημαντικές από τους πραγματικούς φίλους και εμπειρίες, για πολύ κόσμο.

Μην αφήνεις άλλο το κινητό σου να ελέγχει τη ζωή σου. Δες εδώ

Υπάρχει τρόπος να προστατεύσω εμένα και τους δικούς μου ανθρώπους;

Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία έχει μπει τόσο δυνατά στη ζωή μας που είναι αρκετά δύσκολο να την απομονώσεις.

Είμαστε οι πρώτες δύο με τρεις γενιές που το βιώνουμε, οπότε ίσως είναι νωρίς ακόμα. Ίσως δεν είμαστε αρκετά ώριμοι για να διαχειριστούμε σωστά την κατάσταση. Όχι όλοι βέβαια. Υπάρχουν άνθρωποι που «αντιστέκονται» και που προτιμούν την πραγματική επαφή αντί της ιντερνετικής.

Όπως σε κάθε άλλη πρακτική, έτσι κι εδώ, είναι θέμα εκπαίδευσης, παιδείας και σωστής διαχείρισης σε προσωπικό επίπεδο. Ένας άνθρωπος που έχει ισορροπημένη άποψη για τον εαυτό του και έχει εκπαιδευτεί στη σωστή χρήση του κινητού, θα μπορέσει να ελέγξει καλύτερα την κατάσταση.

Αυτό δε σημαίνει ότι όποιος το παρακάνει με τη χρήση του κινητού ή των social media είναι ανισόρροπος. Δεν είναι λογικό όμως να περνάς τέσσερις και πέντε ώρες την ημέρα στο facebook, όταν μπορείς να βγεις έξω και να χαρείς την πραγματική ζωή. Ούτε είναι λογικό να βλέπεις τη ζωή μέσα από μία κάμερα, ενώ μπορείς απλά να σηκώσεις το κεφάλι σου και να την δεις όπως πραγματικά είναι.

Είναι προτιμότερο να ζήσεις τη ζωή σου στο μέγιστο, παρά να την παρακολουθείς από τις ροές ειδήσεων (news feeds) του κινητού σου. Άσε το κινητό σου λοιπόν στην άκρη και ζήσε την!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!