Πώς να αντιμετωπίζεις τον Φόβο όταν είσαι ηγέτης - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να αντιμετωπίζεις τον Φόβο όταν είσαι ηγέτης

 
 

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Όταν σκέφτεσαι κάποιον ηγέτη, πιθανότατα φαντάζεσαι κάποιον θαρραλέο, ατρόμητο και άμεσο άνθρωπο που είναι ακούραστος και έχει δίψα και όραμα. Το τελευταία πράγμα που ίσως περιμένεις από αυτόν είναι να παραδεχτεί ότι φοβάται.

Κι όμως κι οι ηγέτες φοβούνται. Και αυτό ισχύει ασφαλώς και για τους Ηγέτες των επιχειρήσεων.

Από πολλούς πελάτες μας γνωρίζουμε, πως οι περισσότεροι ηγέτες χρειάστηκε σε κάποια φάση της ζωής τους να αντιμετωπίσουν κατάματα τους φόβους τους, να μάθουν να τους διαχειρίζονται και να τους προσπερνάνε. (Ακόμα κι αν πολλοί από αυτούς δεν θα το παραδεχτούν αν τους ρωτήσεις).

Ποιοι είναι όμως μερικοί από αυτούς τους φόβους;

1. Η λήψη δύσκολων αποφάσεων

Το να παίρνεις αποφάσεις είναι ίσως το πιο κρίσιμο χαρακτηριστικού του να είσαι ηγέτης. Όταν έχεις όλη την ευθύνη και όλα εξαρτώνται από την δική σου κρίση, το να πάρεις «καλές» αποφάσεις είναι αυτό που σε καθορίζει ως ηγέτη, όπως καθορίζει και την «κληρονομιά» σου.

Η λήψη αποφάσεων είναι αναμφίβολα δύσκολη. Μερικές φορές έχεις τόσες πολλές πληροφορίες που καταλήγεις να παραλύεις από την πολύ ανάλυση (υπάρχει και επίσημος όρος: paralysis by analysis). Άλλες φορές πάλι έχεις αναγκαστικά περιορισμένη πληροφόρηση και εξαρτάται από εσένα, την πείρα σου και τη διαίσθησή σου να κάνεις τη σωστή κίνηση.

Ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι το αν θα πάρεις τη σωστή ή τη λάθος απόφαση, αλλά η ικανότητα να μάθεις πώς να παίρνεις αποφάσεις υπό στενότητα χρόνου και συνθήκες πίεσης. Το στοιχείο του φόβου εμφανίζεται συχνά όταν γνωρίζεις τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η απόφαση σου. Είναι ο φόβος για τη σωστή στιγμή, τις οικονομικές επιπτώσεις, τις χαμένες ευκαιρίες που κάνει την λήψη της απόφασης μια δύσκολη περίσταση.

Πώς να παίρνεις καλύτερες Αποφάσεις

2. Η συνεχής κριτική από τους άλλους

Κάθε ηγέτης έχεις ένα συγκεκριμένο στυλ διοίκησης. Και ενώ τα βασικά στοιχεία μπορεί να είναι ίδια σε όλους, κάθε ηγέτης είναι μοναδικός στο πως προσεγγίζει το κάθε θέμα και πρόβλημα, στο πως συνεργάζεται με την ομάδα του και πως υλοποιεί το όραμά του.

Όταν λοιπόν κάνεις τα πράγματα με τον τρόπο σου, είναι αναπόφευκτο να συναντήσεις αντίσταση και κριτική. Οι άνθρωποι δεν θα συμφωνούν πάντα μαζί σου όταν λειτουργείς με τον τρόπο σου και αυτό είναι αναμενόμενο.

Ως ηγέτης, μπορείς να αναμένεις κριτική και μάλιστα πολύ από αυτή κατά περιόδους. Προκειμένου να αντιμετωπίσεις τον φόβο της, φρόντισε να είσαι πάντα μπροστά από αυτήν.

Ξεκίνα να διευκρινίζεις μέσα σου ποια είναι τα πιστεύω σου και τι ακριβώς θέλεις να επιτύχεις. Μετά μείνε στην πορεία σου και μην αφήνεις την αδικαιολόγητη κριτική να σε επηρεάσει. Ενώ δεν μπορείς πάντα να αποφύγεις ή να σωπάσεις την κριτική, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις το φυσικό σου τρόπο ηγεσίας να επικρατήσει, αντί να άγεσαι και να φέρεσαι από τις απόψεις όλων προκειμένου να τους είσαι αποδεκτός.

Μπορούμε να σε βοηθήσουμε να γίνεις πραγματικός ηγέτης

3. Η μεγάλη ευθύνη

Καθώς το γράφω, το αναγνωρίζω ότι είναι κάπως κλισέ, αλλά με τν μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάλη ευθύνη.

Ως ηγέτης γνωρίζεις ότι είσαι υπεύθυνος για πολλά. Υπάρχουν στόχοι που πρέπει να πιάσεις, νέες αγορές να κατακτήσεις, προϊόντα που πρέπει να λανσάρεις και φυσικά πελάτες, μέτοχοι και συνεργάτες που πρέπει να είναι ικανοποιημένοι.

Είναι αγχωτικό να είσαι υπεύθυνος για τόσο πολλά και σίγουρα έχει και αυτό μερίδιο στο φόβο σου.

Για να αντιμετωπίσεις αυτό το φόβο, ένα πράγμα βοηθάει πολύ: εστίασε στην ομάδα σου. Σίγουρα οι αποφάσεις σου, επηρεάζουν τις ζωές και την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, αλλά το να έχεις μια δυνατή, ταλαντούχα ομάδα που συμμερίζεται το όραμά σου και τον σκοπό σου είναι πιθανότατα το καλύτερο όπλο που μπορεί να έχει κάθε ηγέτης που έρχεται αντιμέτωπος με τις μεγάλες υπευθυνότητες που κουβαλάει. Δίνοντας ικανές αρμοδιότητες στην ομάδα σου, θα μειωθεί το βάρος σου και θα επιμερισθεί το ρίσκο.

4. Η αποτυχία

Ο φόβος της αποτυχίας είναι ασφαλώς ένα φόβος που κάθε ηγέτης αντιμετωπίζει (και μάλιστα αρκετοί πολύ συχνά). Είναι αναπόφευκτος κυρίως επειδή όταν προκαλείς τον εαυτό σου να συνεχίζει να ανεβάζει επίπεδο και να παίρνει ρίσκα, η αποτυχία δεν είναι απίθανη.

Η αποτυχία μπορεί να δώσει το παρόν με πολλούς τρόπους: απώλεια πελατών, οικονομικές ζημιές, πρόσληψη λάθος συνεργατών, χαμένες ευκαιρίες. Η λίστα με τους πιθανούς τρόπους που μπορεί να αποτύχει κανείς είναι εξαντλητικά μεγάλη.

Το να αποτύχεις δεν σημαίνει κάτι από μόνο του. Δεν έχει τόσο μεγάλη ή συμβολική αξία. Αυτό που μετράει είναι πως αντιδράς αμέσως μετά. Βλέπεις, η αποτυχία είναι αναπόφευκτη, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τη φοβάσαι. Οπότε προχώρα μπροστά, κάνε λάθη, αναγνώρισέ τα και μάθε από αυτά. 

Έπειτα, επικοινώνησε στην ομάδα σου τι διορθωτικά μέτρα και κινήσεις θα κάνεις και ποιος θα είναι ο ρόλος τους σε αυτό. Να θυμάσαι ότι οι αποτυχίες δεν σημαίνουν υποχρεωτικά το τέλος της ηγεσίας σου. Αντιμετώπισέ τα ως ευκαιρίες προκειμένου να επανέλθεις δυνατότερος.

Είναι απολύτως φυσικό ως ηγέτης να νιώθεις και φόβο. Σημασία έχει να τον καταλαβαίνεις, να τον αποδέχεσαι και να προχωράς. Και φυσικά χρειάζεται να είσαι μαχητής και να μην πτοείσαι από τις αναποδιές. Γιατί ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τους φόβους σου είναι που τελικά σε ορίζει ως άνθρωπο.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!