Παλιότερα, χρησιμοποιούσα δύο συγκεκριμένες τεχνικές για να αντιμετωπίσω τους αρνητικούς συναδέλφους που όλο γκρίνιαζαν. Μόνο που τελικά καμία από τις δύο δεν δούλευε.
Η πρώτη ήταν να προσπαθώ να αποφεύγω τους αρνητικούς συναδέλφους . Ήμουν πάντα ευγενικός με όλους, αλλά αν κάποιος ήταν μόνιμα γκρινιάρης, έκανα συνειδητή προσπάθεια να τον αποφεύγω και να μην εμπλέκομαι σε διαλόγους μαζί του.
Αυτή η στρατηγική μου όμως με έκανε να χάνω σημαντικές σχέσεις με ανθρώπους που (πέρα από τα παράπονά τους) ήταν καλό να ξέρω. Οπότε ως δεύτερη τακτική αποφάσισα να συμπάσχω μαζί τους.
Όταν λοιπόν ξεκίναγαν τη γκρίνια, συμμετείχα κι εγώ στο δράμα τους, είτε παραπονούμενος κι εγώ για λογαριασμό τους ή προσθέτοντας δικά μου παράπονα. Αυτό όμως δεν ήταν άσχημο μόνο για τη διάθεσή μου, αλλά επιπλέον τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν να γκρινιάζουν όποτε με βλέπουν.
Έτσι τελικά αναγνώρισα και έναν τρίτο τρόπο για να αντιμετωπίζω αυτούς τους αρνητικούς συναδέλφους . Απαντάω στις γκρίνιες τους με τέτοιον τρόπο που τους κάνει να αφήσουν τον αρνητισμό και τους παρασύρει σε πιο αισιόδοξη οπτική.
Οι 7 λοιπόν πιο συχνές απαντήσεις που δίνω σε αρνητικούς συναδέλφους που πάντα έχουν μια γκρίνια να ξεστομίσουν είναι οι ακόλουθες. Ωστόσο, προτού τις διαβάσεις, να εξηγήσουμε ότι χρησιμεύουν μόνο για τους μόνιμα αρνητικούς συναδέλφους και όχι για αυτούς που αντιμετωπίζουν κάποιο πραγματικό πρόβλημα.
Αυτή η απάντηση από τη μια δείχνει ότι συμπάσχεις με αυτόν που γκρινιάζει, ενώ από την άλλη κατευθύνει τη σκέψη του σε πιο αισιόδοξη κατεύθυνση. Αν όμως απαντήσει ένα απλό «όχι, τίποτα!» τότε απλά γνέψε του με συμπάθεια και άλλαξε το θέμα.
Πάντως σημείωσε ότι όπως και να ‘χει δεν πρέπει να του προτείνεις εσύ κάποια λύση. Σε αυτή την περίπτωση, απλά θα τον βάλεις σε άμυνα και θα τον εξωθήσεις να σου εξηγήσει με χαρά γιατί η λύση που πρότεινες δεν λειτουργεί στην περίπτωσή του (παρ’ όλο που μπορεί να είναι σωστή).
Για να μάθεις να διαχειρίζεσαι τις εργασιακές δυναμικές με επιτυχία, δες εδώ
Όπως όταν λέμε σε κάποιον ότι δουλεύει πολύ σκληρά αυτός εμπνέεται να συνεχίσει να δουλεύει σε υψηλούς ρυθμούς, προκειμένου να δικαιώσει την καλή εικόνα, έτσι και το να πούμε σε κάποιον ότι χειρίστηκε την κατάσταση «πολύ θετικά», του δίνει κίνητρο να είναι λιγότερο αρνητικός κατά την κουβέντα μας. Ο τρόπος που δηλαδή περιγράφουμε τον άλλο, επηρεάζει και τη συμπεριφορά που θα έχει απέναντι μας.
Αν ρωτήσουμε τον άλλο για τους τρόπους αντιμετώπισης που προκρίνει, θα τον βάλουμε αυτομάτως σε φάση επίλυσης του προβλήματος. Και επειδή συνήθως κανείς δεν θέλει να πει «δεν ξέρω πώς να το χειριστώ», είναι σχεδόν βέβαιο πως θα λάβουμε μια θετική απάντηση.
Όταν σου γκρινιάζουν για κάποιον άλλο συνάδελφο, αυτή η απάντηση όχι μόνο τους κολακεύει, αλλά και τους ενθαρρύνει να αναγνωρίσουν τα ελαφρυντικά του άλλου ατόμου. Συνήθως ο συνδυασμός ελαφρυντικών και κολακείας έχει μεγάλη επιτυχία.
Μερικοί άνθρωποι δεν θα ηρεμήσουν μέχρι να νιώσουν ότι τους έχεις ακούσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απλά θα επαναλάβω σε αυτούς το θέμα που αναφέρουν. Τους κάνει να νιώσουν ότι ακούστηκαν, αλλά χωρίς να προσφέρω κάτι καινούριο στη συζήτηση, εκ των πραγμάτων αυτή θα τελειώσει.
Με αυτή την απάντηση αναγκάζεις τον άλλο να προχωρήσει σε ένα λιγότερο δυσάρεστο θέμα. Στο κάτω –κάτω, τι άλλο μπορεί να πει; «Όχι δεν θέλω να μιλήσω για κάτι πιο χαρούμενο;»
Ενώ κανονικά δεν πρέπει να προσφερθείς να αναλάβεις δράση (εκτός αν είσαι σίγουρος ότι μπορείς και θες να βοηθήσεις), είναι αλήθεια πως τις περισσότερες φορές αυτός που παραπονιέται δεν θα δεχτεί την προσφορά σου. Αντίθετα, συνήθως θα αρνηθεί ευγενικά και θα πει ότι «δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις». Σημείο στο οποίο, μπορείς να απαντήσεις «οκ, αν υπάρχει κάτι, μου λες» και να προχωρήσεις σε άλλο θέμα συζήτησης.
Η διαδικασία του να διαχειριστείς τους αρνητικούς συναδέλφους σίγουρα δεν είναι η ιδανική στιγμή κανενός μας. Αλλά στο εξής, δεν θα χρειάζεται να φεύγεις βιαστικά κάθε φορά που βλέπεις κάποιον τέτοιο στην κουζίνα ή τον διάδρομο. Μπορείς να του μιλήσεις με άνεση, γνωρίζοντας πως ακόμα κι αν αρχίσει να γκρινιάζει, έχεις πια πολλές επιλογές για να προχωρήσεις πέρα από τον αρνητισμό τους!
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Πώς να ξεπεράσεις τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις
Πώς να ζήσεις μια Καλή Ζωή κάνοντας αυτές τις Επιλογές
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Πώς να ξεπεράσεις τον Φόβο του Feedback
Πώς να Πετύχεις Επαγγελματικά: Οι 6 Top Συμβουλές