Πώς να είσαι Ήρεμος σε κάθε κατάσταση - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να είσαι Ήρεμος σε κάθε κατάσταση

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Η τέχνη του να είσαι Ήρεμος.

Μου άρεσε πάντα εκείνη η διαφήμιση που πρωταγωνιστεί ένας τύπος, πολύ χαλαρός και άνετος. Γύρω του σκάνε μπόμπες, γκρεμίζονται κτήρια, πετάγονται ξύλα, ξεσπάνε φωτιές και αυτός ήρεμος στη μέση κρατάει ένα κουταλάκι και τρώει ένα γιαουρτάκι.

Το να μπορείς να παραμείνεις ήρεμος ακόμα και κάτω από πολύ δύσκολες καταστάσεις είναι πραγματική τέχνη. Στην ουσία, το να μπορείς να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία, με οτιδήποτε κι αν καταπιάνεσαι.

Είμαι σίγουρος ότι σε πολλούς από εμάς συμβαίνουν διάφορα μέσα στην ημέρα που μας εξωθούν στα άκρα. Πολλές από αυτές τις φορές έχουμε δίκιο και αυτό μας πνίγει γιατί δεν μπορούμε να εκφραστούμε άνετα, ειδικά αν το θέμα μας αφορά την εργασία μας. Είναι ένα ιδιαίτερο περιβάλλον που πρέπει να προσέχουμε αρκετά το τι λέμε και το τι κάνουμε.

Ας υποθέσουμε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο και ότι ψάχνεις τρόπο να εκτονωθείς. Ας υποθέσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί αυτό, οπότε τα έχεις «μαζεμένα».

Σηκώνεσαι λοιπόν, βάζεις τις φωνές, πιθανότατα να φωνάζεις και στο λάθος άτομο και αφού βρίζεις μέχρι να ξεθυμάνεις, σηκώνεσαι και φεύγεις. Συγχαρητήρια, μόλις έχασες το δίκιο σου. Ακόμα κι αν έχεις όλο τον κόσμο με το μέρος σου, έχασες την ψυχραιμία σου και αυτό σε έκανε να φαίνεσαι μικρός, αδύναμος και χωρίς αυτοέλεγχο.

Γυρίζοντας σπίτι, παραμένεις τσαντισμένος γιατί στην πραγματικότητα δεν διεκδίκησες τίποτα. Απλά φώναξες και έφυγες. Αυτό ίσως σε τρώει εσωτερικά, σου προκαλεί ένταση και αδυνατείς να το εκτονώσεις. Στην κυριολεξία σε αρρωσταίνει.

Πιστεύω καταλαβαίνεις σε τι αναφέρομαι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις χάσει τον έλεγχο έστω και μία φορά στη ζωή σου. Όσο λιγότερες φορές σου έχει συμβεί, τόσο το καλύτερο για εσένα. Παραμένοντας ήρεμος όμως και διατηρώντας την ψυχραιμία σου, έχεις να κερδίσεις πάρα πολλά.

Θες να μάθεις να αντιμετωπίζεις τη ζωή με μεγαλύτερη ψυχραιμία; Δες εδώ

Τι θα κερδίσεις αν είσαι ήρεμος;

Αναπτύσσοντας την ικανότητα να παραμένεις ήρεμος κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση σημαίνει ότι μπορείς να ελέγξεις πιο αποτελεσματικά τα επίπεδα άγχους στη ζωή σου. Επίσης έχεις καλύτερο έλεγχο των καταστάσεων και των συναισθημάτων σου. Διατηρώντας τον έλεγχο, μπορείς να εκφραστείς πολύ πιο εύκολα και να δηλώσεις και να διεκδικήσεις αυτό που θες.

Αυτό σημαίνει ότι για να πετύχεις αυτό τον έλεγχο και την ηρεμία πρέπει να έχεις αυξημένη συνειδητότητα.  Με απλά λόγια, να ξέρεις ποιος είσαι και που βρίσκεσαι. Ξέρω ότι πολλές φορές είναι δύσκολο, ειδικά όταν για πολλά χρόνια δεν ξέρεις που βαδίζεις και τι θες να πετύχεις στη ζωή σου.Πώς να είσαι Ήρεμος σε κάθε κατάσταση

Ανακάλυψε το!

Βασική αρχή λοιπόν, είναι να εντοπίσεις τις αδυναμίες σου. Είτε έχεις μόνο μία (λέμε τώρα) ή εκατό, είναι σημαντικό να τις αναγνωρίσεις και φυσικά να τις αποδεχτείς.

«Δηλαδή να παραδεχτώ ότι έχω ελαττώματα;» Βασικά ναι. Με σοβαρότητα όμως. Όχι με την αδιάφορη απόρριψη του «όλοι κάνουμε λάθη» αλλά με την σοβαρότητα του «Θέλω να καταλάβω τι αδυναμίες έχω και να τις διορθώσω».

Αν ξέρεις ποια είναι τα ελαττώματα σου, τότε δεν θα θίγεσαι, ούτε θα θυμώνεις όταν θα στα επισημαίνουν. Αυτό θα σε βοηθήσει γιατί δεν θα θολώνει το μυαλό σου και θα μπορείς να σκεφτείς πιο καθαρά.

Έτσι θα έχεις ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία και δεν θα αφήνεσαι έρμαιο του θυμού και της έντασης σου. Φυσικά μπορείς πάντα να επιστρέψεις σπίτι και να τα σπάσεις όλα αν αυτό σε βοηθάει να ηρεμήσεις. Αρκεί να μην το κάνεις μπροστά σε κόσμο.

Η ηρεμία θα σου δώσει διαύγεια στη σκέψη σου και θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις και υπομονή. Όσο θα παραμένεις σε έλεγχο θα διαπιστώσεις ότι τα προβλήματα σου λύνονται πιο εύκολα, το οποίο είναι λογικό αν σκεφτείς ότι πλέον θα είσαι πιο συγκεντρωμένος όταν θα ψάχνεις για λύσεις. Όλη αυτή η διαδικασία θα ενισχύσει και την αυτοπεποίθηση σου οπότε θα αρχίσεις να βλέπεις τον κόσμο με πιο καθαρή και αισιόδοξη ματιά.

Άσκηση

Αν χάνεις συχνά τον έλεγχο, κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις την στιγμή που συμβαίνει για να εντοπίσεις την πηγή του προβλήματος.

  • Τι με κάνει να χάνω τον έλεγχο;
  • Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατάσταση ή άτομο που το πετυχαίνει αυτό;
  • Πώς αντιδρώ και γιατί;
  • Πως με επηρεάζει αυτό;
  • Θα μπορούσα να αντιδράσω διαφορετικά;

Σιγά σιγά θα μάθεις να διατηρείς τον έλεγχο και στην πορεία θα διαπιστώσεις ότι θα μπορείς ακόμη και να κατευθύνεις τις καταστάσεις προς όφελός σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!