Πώς να εξελίξεις την καριέρα σου με το LinkedIn - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να εξελίξεις την καριέρα σου με το LinkedIn

By Αλέξανδρος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Αξιοποίησε το LinkedIn στο έπακρο για να δώσεις ώθηση στην καριέρα σου και να την εξελίξεις.

Στα προηγούμενα δύο μέρη ξεκινήσαμε αναφερόμενοι στο πως το LinkedIn μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιταχύνεις την καριέρα σου και συνεχίσαμε αναφερόμενοι σε στοιχεία για το πως το linkedin μπορεί να υποστηρίξει τη δημιουργία της επαγγελματικής σου ταυτότητας (brand).

Στο τρίτο μέρος θα δούμε πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το LinkedIn για να ακολουθείς τις τάσεις στην αγορά εργασίας. Επίσης, θα μάθεις πως μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι πάντα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Το LinkedIn αποτελεί τη νο1 πλατφόρμα που μπορεί να σε κρατήσει κοντά στις εξελίξεις του κλάδου σου, ώστε να είσαι πολύ πιο ευπροσάρμοστος στις αλλαγές της αγοράς εργασίας.Πώς να εξελίξεις την καριέρα σου με το LinkedIn

Γκρούπ και ομάδες

Στο LinkedIn υπάρχουν πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές/ θεματικές ομάδες που μπορείς να ακολουθήσεις. Κάποια γκρουπ έχουν σαφώς πιο τεχνικό περιεχόμενο και αφορούν την καθημερινότητα του σύγχρονου επαγγελματία, ενώ κάποια άλλα είναι πιο προσανατολισμένα στις μελλοντικές τάσεις διάφορων επαγγελματικών χώρων.

Μέσα από αυτά τα γκρουπ μπορείς να μάθεις εύκολα τη τρέχουσα ορολογία που χρησιμοποιείται σε κάθε επαγγελματικό κλάδο (κάτι που δεν μαθαίνεις πάντα στα πανεπιστημιακά μαθήματα), αλλά και να αποκτήσεις την αίσθηση της κατάστασης του κλάδου. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις συνεντεύξεις για εργασία, καθώς μπορεί να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό που επικρατεί.

Μέσα από τα γκρουπ μπορείς να μαθαίνεις σταδιακά ποια άτομα είναι σημαντικά στον χώρο και να προσπαθήσεις να δικτυωθείς μαζί τους. Η δικτύωση με τα σωστά άτομα θα βοηθήσει ώστε και το news feed σου να έχει σιγά σιγά καλύτερο περιεχόμενο και να είναι πιο επικεντρωμένο στα δικά σου επαγγελματικά ενδιαφέροντα.

Μαθαίνεις για τις τάσεις της αγοράς

Ανεξαρτήτως της κατάστασης στην Ελλάδα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι μετασχηματισμοί στην αγορά εργασίας είναι πολύ μεγάλοι. Παραδοσιακοί επαγγελματικοί χώροι αλλάζουν, νέα επιστημονικά πεδία δημιουργούνται και άλλα επεκτείνονται.

Πολλές φορές νέες λέξεις χρησιμοποιούνται για να ονοματίσουν παλιές μεθόδους. Μέσα από το LinkedIn μπορείς εύκολα να ακολουθείς αυτές τις τάσεις και να εξελίξεις τις γνώσεις σου.

Tip: Κάθε φορά που διαβάζεις για αλλαγές στον κλάδο σου, σκέψου πως θα μπορούσες να παρουσιάσεις σε μια συνέντευξη τον εαυτό σου να συνεισφέρει σε αυτές, με βάση τις τωρινές σου εμπειρίες.

Προσωπικά, αυτή η συχνή εξάσκηση με βοηθάει στο να μάθω να παρουσιάζω τον εαυτό μου καλύτερα και να μπορώ να είμαι πιο έτοιμος όταν προκύψει μια νέα ευκαιρία.

Συνδέεσαι με recruiters και άτομα που ακολουθούν τις τάσεις στην αγορά εργασίας

Αυτό δεν το κάνεις μόνο για να βρεις την επόμενη δουλειά σου και να εξελίξεις την καριέρα σου, αλλά για να μπορείς να μαθαίνεις με μια γρήγορη μάτια για τις κατευθύνσεις που παίρνει η αγορά εργασίας.

Πολλοί recruiters ανακοινώνουν νέες θέσεις εργασίας και μπορείς να δεις εύκολα προς τα που πηγαίνει η αγορά εργασίας. Επιπλέον, αρκετές εταιρείες και recruiters ενημερώνουν και οι ίδιοι για τις τάσεις που βλέπουν να έρχονται.

Για να δημιουργήσεις την καριέρα που επιθυμείς, δες εδώ

Η δραστηριότητα βοηθάει

Για το τέλος άφησα ένα θέμα στο οποίο πολλοί χρήστες της πλατφόρμας δυσκολεύονται.

Το να είσαι παθητικός χρήστης (όπου ουσιαστικά διαβάζεις μόνο τις εξελίξεις) είναι βεβαίως χρήσιμο. Είναι πολύ σημαντικό όμως να αναπτύξεις κάποιου είδους δραστηριότητα.

Από το να απαντάς σε κάποιο post που βλέπεις στο news feed μέχρι και να γράφεις και κάποια άρθρα. Μόλις ολοκλήρωσες και παρέδωσες ένα δύσκολο project; Μπορείς να μοιραστείς το τι αποκόμισες από την εμπειρία σου.

Να θυμάσαι μόνο ότι κάθε φορά που παίρνεις μέρος σε συζητήσεις, χρειάζεται να σέβεσαι το brand που θες να χτίσεις.

Προσπάθησε να είσαι θετικός στις συζητήσεις και απόφυγε συγκρούσεις ή έντονες διαφωνίες (οι τελευταίες σπάνια φέρνουν κάποιο καλό αποτέλεσμα). Το καλό είναι ότι το LinkedIn δεν απαιτεί τόσο μεγάλη ενασχόληση όσο άλλες online πλατφόρμες.Πώς να εξελίξεις την καριέρα σου με το LinkedIn

Δεν χρειάζεται να γράφεις άρθρα με πολύ μεγάλη συχνότητα (εβδομαδιαία) ούτε να ελέγχεις την πλατφόρμα συνέχεια. Θυμήσου ότι είναι σημαντική η ποιότητα και όχι τόσο η ποσότητα.

Ένα προφίλ στο LinkedIn που έχει δραστηριότητα είναι ένα καλό μήνυμα προς recruiters ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος είναι πιθανώς μια συγκροτημένη επιλογή σε σχέση με έναν άλλον στον υπάρχοντα ανταγωνισμό. Πολλές φορές ξεχνάμε ότι για την εύρεση εργασίας οι μικρές λεπτομέρειες μετράν και είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!