Δικτύωση: 6 tips για να δυναμώσεις το προσωπικό σου brand - Purpose Συμβουλευτική

Δικτύωση: 6 tips για να δυναμώσεις το προσωπικό σου brand

 

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Όλοι ξέρουμε πως σημαντικό κομμάτι για την επαγγελματική μας πορεία δεν είναι μόνο το ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά και το ποιοι μας γνωρίζουν.

Και είναι λογικό.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, οι άνθρωποι προτιμούν να συναλλάσσονται με όσους γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Για αυτό το λόγο, όσοι έχουν ένα ευρύ κοινωνικό δίκτυο και έχουν χτίσει καλές σχέσεις με πελάτες, συναδέλφους και εργοδότες, έχουν πρόσβαση σε περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά, για εξέλιξη στην επαγγελματική τους ζωή και φυσικά σε ακόμα περισσότερους πιθανούς πελάτες.

Η Δικτύωση όμως δεν είναι το ίδιο εύκολη για όλους. Είτε γιατί κάποιοι είναι ντροπαλοί και εσωστρεφείς, είτε γιατί είναι νέοι και δεν έχουν την εμπειρία και τις ευκαιρίες να χτίσουν κάποιες επαφές. Δυστυχώς δεν υπάρχει συνταγή που να εγγυάται 100% επιτυχία σε αυτόν τον τομέα. Οι άνθρωποι είναι πολλές φορές απρόβλεπτοι και οι κοινωνικές δυναμικές συχνά χαοτικές.

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να βελτιωθεί στη Δικτύωση ή αν είναι ήδη καλός να γίνει ακόμα καλύτερος. Έτσι, δώσε βάση στις ακόλουθες συμβουλές:

#1 Μην είσαι ψεύτικος

Συχνά, όταν κάποιος θέλει να εντυπωσιάσει, ξεκινάει να υπερβάλλει. Σταματάει να είναι ο εαυτός του και φοράει μια μάσκα προσπαθώντας να γίνει αυτό που πιστεύει πως οι άλλοι θέλουν να δουν. Οι ψεύτικες συμπεριφορές όμως είναι μια συνταγή για αποτυχία.

Οι άλλοι άνθρωποι δε θέλουν να δουν μια παράσταση, θέλουν να έχουν επαφή με τον αληθινό και πραγματικό σου εαυτό, είτε μιλάμε για μια επαφή από κοντά, είτε από μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Από τη στιγμή που αντιληφθούν πως παριστάνεις κάτι διαφορετικό, θα είναι μετά πολύ πιο δύσκολο να σε εμπιστευθούν και να σε προτιμήσουν.

Personal Brand: Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν κάνεις το βήμα παραπάνω;

#2 Πρόσφερε αξία χωρίς αντάλλαγμα

Δώσε συμβουλές για κάποιο θέμα, πρόσφερε λύση σε κάποιο πρόβλημα, δείξε με ποιον τρόπο μπορείς να φανείς χρήσιμος. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο. Το να διαθέσεις πέντε λεπτά για να βοηθήσεις κάποιον αποφέρει μεγάλα κέρδη μακροπρόθεσμα.

Ειδικά αν προσφέρεις δωρεάν βοήθεια, συμβουλές και πληροφορίες για θέματα που έχουν σχέση με υπηρεσίες ή προϊόντα που πουλάς. Με αυτόν τον τρόπο είναι εύκολο να χτίσεις ένα προφίλ αυθεντίας και έτσι είναι ευκολότερο να απευθυνθεί κανείς ξανά σε σένα ή να σε προτείνει αλλού.

#3 Χτίσε σχέσεις

Συχνά οι επαφές μας στον επαγγελματικό τομέα και ειδικά αυτές μεταξύ επαγγελματία και πελάτη γίνονται τυπικές και διαδικαστικές. Ωστόσο οι ανθρώπινες σχέσεις είναι και το δομικό υλικό για της δικτύωση και τον κοινωνικό σου κύκλο.

Οι καλές σχέσεις με τους άλλους είναι λοιπόν απαραίτητες. Επένδυσε λίγο χρόνο παραπάνω για να μιλήσεις περισσότερο με άτομα που δε γνωρίζεις καλά αλλά και να δυναμώσεις και να ζεστάνεις τις σχέσεις που ήδη έχεις.

#4 Ξεχώρισε από τους άλλους

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπερβάλουμε για να εντυπωσιάσουμε. Το να ξεχωρίσει κανείς από τους υπόλοιπους δεν είναι τόσο δύσκολο, αρκεί να σκεφτεί τι είναι αυτό που τον κάνει διαφορετικό και να είναι άνετος να το μοιραστεί.

Διηγήσου ιστορίες από γεγονότα που σου έχουν συμβεί και συναρπαστικές εμπειρίες που είχες. Βάλε πάθος και έντονο συναίσθημα σε αυτά που λες και οι άνθρωποι θα σε θυμούνται πολύ πιο εύκολα ακόμα και αν μιλήσατε για πολύ λίγο.

Μάθε πώς να ξεχωρίζεις από τους άλλους συναδέλφους αφήνοντας πάντα καλές εντυπώσεις:

 #5 Χαμογέλα και κάνε θετικά σχόλια

Το χαμόγελο λέει ο λαός είναι ένα κλειδί για όλες τις πόρτες. Και δεν έχει άδικο. Τα θετικά συναισθήματα είναι απαραίτητα για τη δημιουργία καλών και ζεστών σχέσεων και όπως είπαμε οι άνθρωποι προτιμούν να συναλλάσσονται με όσους συμπαθούν και εμπιστεύονται.

Γι’ αυτό φρόντιζε να χαμογελάς και να κάνεις θετικά σχόλια για τους άλλους. Τα μικρά και ειλικρινή κομπλιμέντα μπορεί να μη σου φαίνονται κάτι ιδιαίτερο, ωστόσο βοηθούν τους άλλους να νιώσουν θετικά απέναντι σου και μακροπρόθεσμα έχουν μεγάλη απόδοση.

#6 Έχε ρεαλιστικούς στόχους

Αν θες το brand σου να γίνει αναγνωρίσιμο θα πρέπει να είσαι έτοιμος και για αρκετές αποτυχίες και πισωγυρίσματα. Μπορεί να επενδύσεις χρόνο και χρήμα και οι επενδύσεις σου να μην αποδώσουν ποτέ. Δε θα πρέπει να απογοητεύεσαι όμως και κυρίως δεν θα πρέπει να τα παρατήσεις.

Η δικτύωση είναι ένα παιχνίδι το οποίο δεν είναι εύκολο. Ειδικά αν είσαι εσωστρεφής χαρακτήρας. Απαιτεί υπομονή και αφοσίωση ωστόσο είναι και ένα παιχνίδι που μπορείς να κερδίσεις

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!