Πως να Εξελίξεις την Καριέρα σου σε 5 βήματα - Purpose Συμβουλευτική

Πως να Εξελίξεις την Καριέρα σου σε 5 βήματα

By Βιβή Παπατσιμούλη | Επαγγελματική Εξέλιξη

Θα έχεις παρατηρήσει πως για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, οι εργαζόμενοι πρέπει να αναπτυχθούν. Εκτός από την εκ προθέσεως ανάπτυξη που επιδιώκεις, οι ευκαιρίες για να εξελίξεις την καριέρα σου θα είναι λίγες.

Από την οπτική του εργαζόμενου, αυτή η έλλειψη επαγγελματικής ανάπτυξης που θα έπρεπε να χρηματοδοτείται από τον εργοδότη αντιπροσωπεύει όχι μόνο μια απογοητευτική έλλειψη εταιρικής ενσυναίσθησης, αλλά ένα σίγουρο εισιτήριο για τη στασιμότητα της σταδιοδρομίας.

Πολλοί εργοδότες ωστόσο έχουν ήδη διαπιστώσει πως είναι πιο πιθανό να χαθούν πολλά χρήματα λόγω απώλειας παραγωγικότητας που προκαλείται από ένα μέτριο εργατικό δυναμικό παρά απ’ όσα επενδύονται στην ανάπτυξη αυτού.

Και η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα βρεις κάποιο διοικητικό στέλεχος που να μη συμφωνεί με αυτό. Άλλωστε, η πραγματικότητα υποδεικνύει ότι αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που έχουν αποτύχει να εξελίξουν την καριέρα τους με αποτελεσματικό τρόπο.

Εάν βρεθείς σε μια επιχείρηση που έχει αναλάβει την ευθύνη να εκπαιδεύει και να εξελίσσει μελλοντικούς ηγέτες, τότε σου έχω μια πολύ απλή ερώτηση: τι θα κάνεις γι’ αυτό;

Θα επιτρέψεις τη στασιμότητα στον εαυτό σου μόνο και μόνο επειδή ο εργοδότης δεν έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να αναπτύξει και τις δικές σου δεξιότητες;

Ή μήπως θα βουλιάξεις πίσω στη θέση σου και θα γίνεις ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο απ’ όσους βιώνουν την αποσύνδεση από την εργασία τους;

Πριν χτυπήσεις κάρτα και φύγεις, θέλω να σου προφέρω μια εναλλακτική: αντί να αποδεχτείς τη μοίρα σου, πάρε στα χέρια σου την ευκαιρία για να εξελίξεις την καριέρα σου.

Και αντί να βολευτείς πίσω στο γραφείο σου, ανάλαβε επιτέλους τη πρωτοβουλία ώστε να εξελιχθείς μόνος σου επαγγελματικά.

Παρακάτω θα βρεις 5 τρόπους που θα βοηθήσουν να εξελίξεις την καριέρα σου μόνος σου:

1. Για να εξελίξεις την καριέρα σου, εξασφάλισε μια πιστοποίηση στον τομέα σου

Ανάλογα με τον κλάδο σου, υπάρχουν πολλά προγράμματα πιστοποιήσεων διαθέσιμα για να εξελίξεις την καριέρα σου.

Είναι βέβαιο πως με ένα πτυχίο μεταπτυχιακών σπουδών έχεις οπωσδήποτε σοβαρό πλεονέκτημα συγκριτικά με κάποιον άλλο που κατέχει μόνο προπτυχιακό τίτλο.

Γενικότερα όμως, όσοι εργαζόμενοι έχουν ολοκληρώσει τέτοιου είδους προγράμματα, είναι σύνηθες να έχουν υψηλότερο εισόδημα από όσους διαθέτουν μόνο απολυτήριο λυκείου.

Ένα επαγγελματικό πιστοποιητικό, το οποίο φυσικά δεν εξισώνεται με ένα πλήρες πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, επιτρέπει σε σένα που θες να εξελίξεις την καριέρα σου να αναπτύξεις τις δεξιότητες που χρειάζεσαι.

Παράλληλα, ένας μεταπτυχιακός τίτλος πάνω στις επιχειρήσεις ή στο ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να είναι το εισιτήριό σου για προαγωγή ή για μια πιο εξειδικευμένη θέση σε κάποιον οργανισμό.

Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί πως μια τέτοια επιλογή αποτελεί μια λιγότερο κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία απ’ όπου μπορείς να αναπτύξεις σημαντικές δεξιότητες ώστε να εξελίξεις την καριέρα σου.

2. Κάνε εγγραφή σε διαδικτυακά μαθήματα

Εκτός από την εγγραφή σε ένα πρόγραμμα πιστοποίησης ή πανεπιστημιακού τίτλου, η κατ’ επιλογήν απασχόληση με τις εργασίες των μαθημάτων μπορεί να αποδειχτεί ως ένα εξαιρετικό πλαίσιο για να εξελίξεις την καριέρα σου.

Τα περισσότερα διαδικτυακά μαθήματα προσφέρουν ευέλικτο ωράριο παρακολούθησης. Έτσι θα μπορείς να συνεχίσεις την εκπαίδευσή σου ακόμα και αν εργάζεσαι.

Πραγματικά, στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις ένα απέραντο πλήθος πληροφορίας.

Είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσεις κάποιο διαδικτυακό πρόγραμμα σπουδών από αυτά που σίγουρα θα έχεις δει να διαφημίζονται από πολλά δημοφιλή πανεπιστήμια.

Εντούτοις, μην παραλείψεις να πάρεις και πιο συγκεκριμένες συστάσεις για κάποιο πρόγραμμα από επαγγελματικές πηγές που θα σε καθοδηγήσουν κατάλληλα. Πως να Εξελίξεις την Καριέρα σου σε 5 βήματα

3. Δώσε διάλεξη σε ένα συνέδριο ή σεμινάριο

Για να εξελίξεις την καριέρα σου, είναι σημαντικό να μάθεις να επικοινωνείς με σαφήνεια και πειστικότητα –  είτε πρόκειται για το αφεντικό σου, είτε για τους υφιστάμενους, ακόμα και αν βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο με παντελώς αγνώστους.

Η αλήθεια είναι πως δε θα εξελίξεις την καριέρα σου εάν δεν έχεις την ικανότητα να το κάνεις αυτό.

Ακόμη, μπορείς να ζητήσεις να μιλήσεις εθελοντικά σε συνέδρια και σεμινάρια, κάτι το οποίο θα σε «εξαναγκάσει» να αναπτύξεις αυτή τη δεξιότητα σε πραγματικές συνθήκες.

Ειδικότερα, θα πάρεις έτσι το βήμα ώστε να μεταδόσεις την ξεχωριστή σου αντίληψη για τον κλάδο και στους υπόλοιπους.

Επομένως, με ένα τόσο αυξημένο επίπεδο ρητορικότητας, θα ξεχωρίσεις εύκολα ανάμεσα στους υπόλοιπους συναδέλφους σου, κάνοντας έτσι τον εαυτό σου να είναι πιο πολύτιμος στο χώρο εργασίας.

Και αν δεν είσαι τόσο σίγουρος για την ικανότητά σου να μιλάς δημόσια, μην αγχώνεσαι.

Μπορείς πάντα να γίνεις μέλος σε τοπικά γκρουπ σχετικά με τις ανοιχτές συναντήσεις ομιλιών και να βελτιώσεις τις προφορικές σου δεξιότητες.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, δε θα αναπτύξεις μόνο εξαιρετικά σημαντικές δεξιότητες για να εξελίξεις την καριέρα σου, αλλά θα κάνεις και ένα σωρό νέες επαγγελματικές γνωριμίες.

4. Διεύρυνε το αντικείμενό σου ώστε να εξελίξεις την καριέρα σου

Να τι μπορείς να κάνεις: αντί να περιμένεις το αφεντικό σου να σου δώσει μια πρόκληση για ανάπτυξη στη δουλειά, ζήτα το εσύ πρώτα.

Ανάλαβε ένα νέο πρότζεκτ εκτός του σύνηθες φόρτου.

Ώθησε τον εαυτό σου.

Σκέψου φιλόδοξα.

Εστίασε όχι σε ό,τι έχεις κάνει με άνεση στο παρελθόν, αλλά σε αυτό που θες να επιτύχεις στο μέλλον.

Με το που αναλάβεις το νέο σου πρότζεκτ, να αρπάξεις κάθε δυνατή ευκαιρία που θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις έως την ολοκλήρωσή του.

Διάβασε βιβλία.

Σάρωσε το ίντερνετ.

Έλα σε επαφή με άτομα από άλλους οργανισμούς.

Κάνε γενικά ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μάθεις και να αναπτυχθείς μέσα στον διευρυμένο σου ρόλο.

Θέλεις να εξελίξεις την καριέρα σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

5. Βρες έναν μέντορα

Είναι σίγουρα σημαντικό να κατέχεις τις επίσημες μεθόδους (π.χ. διαδικτυακά μαθήματα, εκπαίδευση, κτλ.) για να εξελίξεις την καριέρα σου.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κάτι το μοναδικό στο να λαμβάνεις την άτυπη καθοδήγηση ενός έμπιστου και σεβαστού μέντορα.

Βρες κάποιον που θαυμάζεις, είτε στον οργανισμό που δουλεύεις είτε έξω από αυτόν.

Επίλεξε έναν ηγέτη που ενσωματώνει τις επαγγελματικές ιδιότητες που θεωρείς πολύτιμες.

Κέρασέ τον το μεσημεριανό και συζητήστε για κάποιο επαγγελματικό ταξίδι του.

Γνώρισε τα πάντα γύρω από το ποιος είναι και πως έφτασε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Πάνω απ’ όλα όμως, χτίσε μια σχέση μαζί του και επεξεργάσου τις αποφάσεις με το νέο σου μέντορα.

Μάθε να σκέφτεσαι με τον ίδιο τρόπο και να κάνεις τις ερωτήσεις που θα έκανε και ο ίδιος.

Η αλήθεια είναι πως δε μπορείς να αποδώσεις αξία σε αυτόν τον τύπο επαγγελματικής ανάπτυξης.

Όμως, με τη βοήθεια του νέου σου μέντορα, θα εξελίξεις την καριέρα σου περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσες ποτέ απλά και μόνο διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κάνοντας ένα σεμινάριο.

Συμπερασματικά λοιπόν, ακόμα και αν ο εργοδότης σου έχει εγκαταλείψει την ανάπτυξη του ίδιου του ταλέντου του, μην απελπίζεσαι. Μπορείς να κάνεις περισσότερα για σένα απ’ όσα θα έκανε ποτέ ο οργανισμός στον οποίο δουλεύεις.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις πως εναπόκειται σε εσένα να αναπτύξεις τον εαυτό σου ως επαγγελματία. Από εκεί και πέρα, έχεις αμέτρητες επιλογές.

Φέτος λοιπόν, άδραξε την ευκαιρία και επένδυσε σε εσένα. Θα δεις πως θα ξεπεράσεις δυναμικά τους λιγότερο παρακινημένους συναδέλφους σου σε χρόνο μηδέν.

Και έτσι, θα καταφέρεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ανελιχθείς ή να αναβαθμίσεις τις υπηρεσίες σου σε ανώτερο επίπεδο.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!