Πώς να πετύχεις καλές σχέσεις με τους εργαζόμενους σου - Purpose Συμβουλευτική

Πώς να πετύχεις καλές σχέσεις με τους εργαζόμενους σου

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Το να διατηρείς καλές σχέσεις με τους εργαζόμενους σου μπορεί να αποτελέσει το χαρακτηριστικό που θα κάνεις τη διαφορά στην επιτυχία της επιχείρησής σου.

Είναι γνωστό πως αν υπάρχει στενό δέσιμο με τους συνεργάτες αυτοί είναι πιο παραγωγικοί, πιο αποτελεσματικοί και πιο πιστοί.

Παραγωγικότητα

Οι καλές σχέσεις με τους εργαζόμενους δημιουργούν καλή ατμόσφαιρα στο εργασιακό περιβάλλον. Αυξάνουν το κίνητρό τους και το ηθικό τους και κατά συνέπεια την παραγωγικότητα.

Αφοσίωση

Ένα καλό εργασιακό περιβάλλον προσφέρει τις προϋποθέσεις για μικρότερη κινητικότητα των υπαλλήλων. Τι σημαίνει αυτό; Μα λιγότερες παραιτήσεις, μεγαλύτερη αξιοπιστία και λιγότερες αναζητήσεις νέου προσωπικού ξανά και ξανά. Επιπλέον εφόσον μένουν στην επιχείρηση αποκτούν εμπειρία στον τρόπο λειτουργίας και βοηθούν όλο και πιο πολύ.

Λιγότερες Συγκρούσεις

Όταν το περιβάλλον στην εργασία είναι ομαλό και φιλικό, τότε η ένταση των εργασιακών συγκρούσεων μειώνεται. Λιγότερες εντάσεις σημαίνει περισσότερος χρόνος ώστε οι εργαζόμενοι να επικεντρωθούν στα καθήκοντά τους ώστε να είναι πιο αποδοτικοί.

Όλες οι μελέτες και οι στατιστικές έρευνες καταδεικνύουν ακριβώς αυτό: «Όσο πιο ικανοποιημένοι είναι οι εργαζόμενοι, τόσο πιο παραγωγικοί γίνονται». Άρα το να δημιουργήσεις ένα αποτελεσματικό και ήρεμο εργασιακό περιβάλλον και ομαλές εργασιακές σχέσεις μέσα από τον τρόπο διοίκησης, αποτελεί κλειδί για κάθε επιχειρηματική επιτυχία.

Επιτυγχάνοντας καλές σχέσεις με τους εργαζόμενους

Οπότε πως ακριβώς μπορείς να πετύχεις καλές σχέσεις με τους εργαζόμενούς σου; Ο πρώτος παράγοντας είναι το καλό management. Γιατί όσο πιο πολύ σε εκτιμούν και σε σέβονται τόσο περισσότερο παραγωγικοί θα είναι. Οι ακόλουθοι παράγοντες θα σε βοηθήσουν πολύ σε αυτό. Πώς να πετύχεις καλές σχέσεις με τους εργαζόμενους σου

Κινητοποιώντας τους συνεργάτες

Κάνε στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Γιατί βρίσκονται εδώ; (Μην υποθέσεις ότι είναι μόνο τα χρήματα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι μονοδιάστατοι)
  • Τι τους κρατάει πιστούς στην επιχείρησή σας;

Απαντώντας κατανοείς τι είναι αυτό που τους δίνει κίνητρο και μπορεί να συνεχίσεις να τους κινητοποιείς περαιτέρω με ενθάρρυνση και παροχές. Η ενθάρρυνση μπορεί να έρθει απλά ευχαριστώντας τους κάθε τόσο για την καλή δουλειά, τόσο δημόσια, όσο και προσωπικά. Όπως καταλαβαίνεις αυτό βοηθάει στο να δημιουργήσεις καλές σχέσεις με τους εργζόμενους και να είναι παραγωγικοί.

Θέσε τους στόχους

Για να πετύχεις καλές σχέσεις με τους υπαλλήλους χρειάζεται να τους βοηθήσεις να έχουν και φιλοδοξίες.

Αυτό δεν σημαίνει να τους φουσκώνεις με ψεύτικες εικόνες μεγαλείου. Γιατί έτσι γρήγορα θα έρθει η απογοήτευση. Αντίθετα φρόντισε να τους δείχνεις ότι μπορούν να έχουν ανοδική πορεία πιάνοντας συγκεκριμένους στόχους και ότι εσύ θα επιβραβεύσεις κάθε επιπλέον προσπάθεια συνεκτιμώντας την.

Ανάθεσε

Η ανάθεση αρμοδιοτήτων είναι σημαντική σε κάθε επιχείρηση. Μέσα από αυτήν δίνεις τη δυνατότητα στους συνεργάτες να μάθουν νέα πράγματα και να δυναμώσουν. Επίσης τους βοηθάει να καταλάβουν και οι ίδιοι τα δυνατά σημεία τους και τις αδυναμίες τους. Να κάποια πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψη:

  • Ανάθετε αρμοδιότητες που αποτελούν πρόκληση για τους συνεργάτες
  • Μην τους κλέβεις τη δόξα παρουσιάζοντας τα επιτεύγματά τους ως δικά σου
  • Βοήθα τους να σταθούν στα πόδια τους και πρόσφερε κάποια βοήθεια
  • Έχε υπομονή με τα λάθη του πρώτου καιρού (αν όμως γίνονται συστηματικά κάποιο πρόβλημα υπάρχει)

Επικοινώνησε ειλικρινά

Θα έχεις ακούσει να λένε πολλοί μάνατζερ ότι «η πόρτα μου είναι πάντα ανοικτή» και ταυτόχρονα καλλιεργούν ένα περιβάλλον φόβου και τιμωρίας. Και ξέρεις ότι λένε αυτή τη φράση μόνο για να την πουν.

Δεν πρέπει να γίνεται έτσι όμως. Να είσαι συμπαραστάτης στα προβλήματα των εργαζομένων σου και να είσαι δεκτικός σε τυχόν ερωτήματα ή ανησυχίες τους, δείχνοντας τους ότι είσαι εκεί για να ακούσεις και να βοηθήσεις. Φυσικά έχοντας αυτή την καλή επικοινωνία θα γίνεσαι κοινωνός των όποιων προβλημάτων πολύ πιο άμεσα κάτι που θα βοηθήσει στο να τα λύνεις έγκαιρα.

Θες να μάθεις όλα τα μυστικά των εργασιακών δυναμικών; Δες εδώ

Εφάρμοσε ισότητα και δικαιοσύνη

Οι περισσότεροι εργοδότες, όσο κι αν θα ήθελαν να το πιστεύουν, δεν είναι τόσο της ισότητας. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν «αγαπημένους» υπαλλήλους, ακόμα κι αν γίνεται ασυνείδητα.

Όμως το να νιώθουν όλοι οι συνεργάτες ίσοι και εξίσου σημαντικοί είναι απαραίτητο για να είναι παραγωγικοί και να δουλεύουν συνειδητοποιημένα. Αν υπάρχει ισότητα, τότε δημιουργείς ένα περιβάλλον ηρεμία και δικαιοσύνης που όλοι ξέρουν ότι θα τους συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο.

Τώρα λοιπόν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να έχεις καλές σχέσεις με τους υπαλλήλους σου, ώστε να είναι παραγωγικοί στην εργασία τους με όσο το δυνατόν λιγότερες συγκρούσεις γίνεται.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!