Θετικό ή Αρνητικό Κίνητρο: Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο; - Purpose Συμβουλευτική

Θετικό ή Αρνητικό Κίνητρο: Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο;

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Το σωστό κίνητρο μπορεί να κάνει τη διαφορά στην προσωπική και επαγγελματική επιτυχία.

Έχεις χρειαστεί ποτέ μία ελαφριά ώθηση για να προχωρήσεις τα πράγματα στην ζωή σου; Νομίζω, ότι όλοι μας κάποια στιγμή χρειαστήκαμε ένα «σπρώξιμο» προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στον τόσο ανταγωνιστικό κόσμο που ζούμε.

Αυτή η ωμή δύναμη πού μας παρακινεί να κάνουμε πράγματα είναι το «κίνητρο».

Έχεις προσπαθήσει ποτέ σκληρά να βρεις το κίνητρό σου;

 Δεν έχει σημασία αν κάνεις ένα μεγάλο βήμα προς στην κατεύθυνση της σταδιοδρομίας των ονείρων σου ή ένα μικρό βήμα που θα σε κάνει να υποταχθείς σε μία βαρετή μονοτονία. Κάθε σου κίνηση το αναζητεί.

Είτε πρόκειται για μία θαυμάσια επαγγελματική καριέρα είτε για προσωπική εξέλιξη, το κίνητρο πάντα σου παρέχει έμπνευση. Σε περίπτωση που λείπει από την ζωή σου, η απουσία του μπορεί να σε οδηγήσει σε δύσκολα μονοπάτια.

Ήξερες όμως, ότι υπάρχουν δύο ειδών κίνητρα; Υπάρχει το Θετικό Κίνητρο και το Αρνητικό Κίνητρο.

Θετικό ή Αρνητικό Κίνητρο

Τι είναι το θετικό κίνητρο;

Το θετικό κίνητρο είναι το κίνητρο που βασίζεται σε μία μέθοδο ενθάρρυνσης.

Η κινητήριος δύναμη αυτής της τεχνικής είναι η επιθυμία απόκτησης πραγμάτων τα οποία συνδέονται με την επιτυχία.

Είτε θα είναι σοκολάτα επειδή πήρες καλούς βαθμούς στο σχολείο, είτε αύξηση λόγω της προαγωγής σου, το κίνητρο πάντα θα είναι ο καταλύτης που θα εξάπτει το ενδιαφέρον σου!

Θα μπορούσε να είναι ακόμα και η προοπτική ενός επερχόμενου bonus από το αφεντικό σου ή ενός χαμόγελου στο πρόσωπο ενός άστεγου.

Άσχετα από το αν είναι όνειρο για ένα απλό υλιστικό απόκτημα ή ζήλος για την απόκτηση ενός ακαθόριστου θεϊκού συναισθήματος, η προσδοκία οποιασδήποτε μορφής επιβράβευσης είναι η κινητήριος δύναμη του θετικού κινήτρου.

Θέλεις να νιώσεις ακόμα καλύτερα; Σπάσε τους ρεαλιστικούς στόχους σου σε άλλους μικρότερους. Κάθε φορά που θα πετυχαίνεις έναν, κάνε στον εαυτό σου ένα δώρο.

Η άμεση αίσθηση της επιτυχίας παρέχει συγχρόνως την ώθηση για να συνεχίσεις την προσπάθεια και διατηρεί και το ενδιαφέρον σου.Θετικό ή Αρνητικό Κίνητρο: Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο;

Τι είναι το αρνητικό κίνητρο;

Το αρνητικό κίνητρο είναι μία μέθοδος βασισμένη στην τιμωρία. Υπό τον φόβο της αποτυχίας, ο άνθρωπος είναι ικανός να κάνει τα πάντα.

Είναι η κινητήρια δύναμη ορισμένων μαθητών που πηγαίνουν στο σχολείο μόνο για να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες υποχρεωτικές παρουσίες. Η αλήθεια είναι πως γνωρίζουν ότι η ανέλιξη τους στο επόμενο επίπεδο σπουδών είναι αδύνατη με άλλο τρόπο.

Αντίθετα με το θετικό κίνητρο, το αρνητικό κίνητρο είναι μία μέθοδος κατά την οποία ένας εργαζόμενος δουλεύει πολύ σκληρά καθώς φοβάται το αφεντικό του.

Είναι η κινητήρια τεχνική κατά την οποία παρακινούμαστε, όχι από το περήφανο συναίσθημα μετά την εκτίμησή των θεατών, αλλά από τον φόβο της κριτικής από αυτούς. Έτσι, βάζουμε τα δυνατά μας για να πετύχουμε μία καλή απόδοση.

Αυτή η τεχνική λειτουργεί καλά σε καταστάσεις που είναι μονόδρομος. Στην πραγματικότητα όλοι μας έχουμε βρεθεί σε τέτοιου είδους καταστάσεις:

Πρέπει να δουλεύουμε σκληρά προκειμένου να βγάζουμε χρήματα για να ζούμε. Διαφορετικά, σημαντικά πράγματα για την επιβίωση μας θα μας λείψουν. Αυτός ο φόβος είναι που μας ωθεί να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Καταλήγοντας, το αρνητικό κίνητρο είναι μία έντονη και αποτελεσματική τεχνική η οποία μας κάνει να είμαστε δεκτικοί στις συνεχής αλλαγές της ζωής.

Θες να μάθεις πως να κινητοποιείς τον εαυτό σου και να πετυχαίνεις τους στόχους σου; Δες εδώ

Το θετικό ή το αρνητικό κίνητρο είναι καλύτερο;

Το κάθε κίνητρο αντιστοιχεί σε μία από τις πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Όταν η κινητήριος δύναμη σου είναι η επιβράβευση τότε τα θετικά κίνητρα έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα σε εσένα. Αν όμως ο φόβος της τιμωρίας λόγω αποτυχίας είναι αυτός που σε παρακινεί να κάνεις πράγματα, τότε βάζεις τα δυνατά σου μέσω των αρνητικών κινήτρων.

Η σκέψη του να πετύχεις δημιουργεί θετικό κίνητρο, ενώ η σκέψη του να αποτύχεις, αρνητικό.

Τώρα, το ερώτημα «Ποια τεχνική είναι καλύτερη;» είναι σχετικό. Έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του καθενός και με τις απαιτήσεις των καταστάσεων.

Σε μερικούς ανθρώπους τα θετικά κίνητρα βοηθάνε στο να κάνουν θαύματα. Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, τα αρνητικά κίνητρα είναι αυτά που φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Την στιγμή που η ανταμοιβή και η αναγνώριση απαιτούνται από μία κατάσταση, από μία άλλη κατάσταση ίσως να επιζητάμε την αποφυγή της τιμωρίας και της κριτικής.

Και τα δύο είδη κινήτρων είναι σημαντικά. Παρόλα αυτά, ίσως η συχνότητα του θετικού κινήτρου να πρέπει να είναι μεγαλύτερη από του αρνητικού.

Ας δούμε τι σημαίνει αυτό:

Το επίπεδο του κινήτρου θα πρέπει πάντα να είναι υψηλό και να έχει ένταση. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ όμως για το είδος έντασης του καθενός;

Από την μία πλευρά, το υψηλό επίπεδο του θετικού κινήτρου μπορεί να αυξήσει την ενέργεια και την αποδοτικότητα σου. Από την άλλη, το υψηλό επίπεδο του αρνητικού κινήτρου, μπορεί να σε επιβαρύνει.

Ας δούμε μαζί ένα παράδειγμα:

Ως μαθητής, όταν οι γονείς σου σού υπόσχονταν καινούργιο ποδήλατο στην περίπτωση που έβγαζες καλούς βαθμούς, εσύ έβαζες τα δυνατά σου για να έχεις καλούς βαθμούς. Η σκέψη για την απόκτηση ενός καινούργιου ποδηλάτου, έσπρωχνε τις αντοχές σου στον θεό!

Όταν οι γονείς σου σού λέγανε ότι θα ακυρώσουν τις διακοπές σου σε περίπτωση που πάρεις χαμηλούς βαθμούς, η σκέψη των ακυρωμένων διακοπών σου προκαλούσε φόβο.

Αν ερωτηθείς σε ποια από τις δύο περιπτώσεις ήσουν πιο αποδοτικός, σίγουρα δεν θα αρνηθείς ότι η ευχαρίστηση του να πετύχεις κάτι (σε αυτή την περίπτωση, το να αποκτήσεις ένα καινούργιο ποδήλατο) βοηθάει περισσότερο από τον φόβο του να χάσεις κάτι (εδώ πέρα, τις διακοπές σου).

Στην πρώτη περίπτωση, η έλλειψη του άγχους και της πίεσης και η ύπαρξη επιβράβευσης αυξάνει την παραγωγικότητα σου! Συνεπώς, τις περισσότερες φορές, τα θετικά κίνητρα είναι πιο αποτελεσματικά.

Ποιος τύπος κινήτρου λειτουργεί καλύτερα για εσένα;

Δυστυχώς, αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Μπορώ όμως να μοιραστώ μαζί σου τον τύπο κινήτρου που ταιριάζει καλύτερα σε εμένα.

Το πάθος για την καριέρα μου είναι τεράστιο. Εννοείται ότι έχει χρειαστεί πολύ μεγάλη αφοσίωση και συνέπεια από μέρους μου προκειμένου να έχω την επιτυχία που απολαμβάνω.

Ο φόβος του να μην τα καταφέρω με έσπρωχνε στο να μην τα παρατήσω. Όμως, η προσδοκία της επιτυχίας με ωθούσε στο να προσπαθήσω ακόμα περισσότερο για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Και τα δύο αυτά ήταν σημαντικά, ανάλογα με την κατάσταση που είχα να αντιμετωπίσω.

Η αλήθεια είναι ότι όντως μερικές φορές τα αρνητικά κίνητρα είναι λίγο δύσκολα στο να τα διαχειριστείς.

Μερικές φορές, η ανησυχία για την αποτυχία μπορεί να πλήξει όλη διαδικασία. Τα πράγματα θα αρχίσουν να φαίνονται άσχημα (ακόμα και αν δεν είναι) και εσύ θα αρχίσεις να πιστεύεις ότι το ποτήρι είναι μισό άδειο.

Έτσι, οδηγούμαστε στο εξής συμπέρασμα:

Αν έχεις θέσει έναν μακροπρόθεσμο στόχο, το να βασίζεσαι μόνο σε αρνητικά κίνητρα είναι επικίνδυνο για την πορεία σου. Μπορεί να σε λυγίσουν και να σε αποπροσανατολίσουν. Αντί να παρακινείσαι, σιγά σιγά θα αδρανοποιείσαι.

Το συμπέρασμα;

 Ο σημερινός γρήγορος τρόπος ζωής δοκιμάζει την υπομονή και επιμονή μας. Για αυτό τον λόγο, τα κίνητρα είναι σημαντικά για όλους.

Όσον αφορά το ποιο είδος πρέπει να διαλέξει ο καθένας μας, και τα δύο έχουν αποτέλεσμα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Εσύ είσαι εκείνος που πρέπει να δεις ποιο από τα δύο είδη κινήτρων έχει καλύτερο αποτέλεσμα μέσω του εαυτού σου.

Αν έχεις την πολυτέλεια της επιλογής, πιστεύω ότι τα θετικά κίνητρα είναι η αφελέστερη επιλογή. Τα αρνητικά κίνητρα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως λύση ανάγκης.

Ουσιαστικά, αν ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς την επιβράβευση και την τιμωρία, σίγουρα θα φτάσεις στον στόχο σου. Απλά πρέπει να βρεις την σωστή ισορροπία ανάμεσα στα δύο.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!