Συχνά στη ζωή σου καλείσαι να πάρεις δύσκολες αποφάσεις.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα και τραγικά όσο μας φαίνονται εκ πρώτοις.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να απελευθερωθείς από την εντύπωση πως με την απόφαση σου κρίνονται τα πάντα. Ότι κι αν συμβεί, θα είσαι καλά και θα τα καταφέρεις. Δεν αποφασίζεις αν θα ρίξεις μια πυρηνική βόμβα ή όχι.
Οπότε: χαλάρωσε. Ακόμα κι αν πάρεις την λάθος απόφαση, θα επιζήσεις. Λίγα είναι τα πράγματα που δεν αλλάζουν.
Φυσικά, αυτό που σου λέω δεν κάνει τις δύσκολες αποφάσεις ζωής λιγότερο τρομακτικές, ούτε αλλάζει το γεγονός ότι οι ενήλικες της ζωής μας δεν έκαναν τίποτα για να μας προετοιμάσουν κατάλληλα.
Όταν λαμβάνω τέτοια ερωτήματα και emails που έχουν να κάνουν με δύσκολες αποφάσεις, ανεξαρτήτως του εξειδικευμένου της κατάστασης, ξεκινάω πάντα με κάποια απλά ερωτήματα. Ερωτήματα, όπως: «ποιο είναι το απολύτως χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί;», «τι θα έχανες αν το έκανες;», «σε οδηγεί η ανασφάλεια ή το πάθος σου;». Και σπάνια λέω στον άλλο τι να κάνει. Κυρίως του θέτω ερωτήματα.
Και αυτά δεν είναι ρητορικά ερωτήματα, αν και είμαι σίγουρος ότι σε ορισμένος που θέλουν απλά να τους δείξεις έναν συγκεκριμένο δρόμο, θα φαίνονται σαν τέτοια. Θέλω όμως να απαντήσουν σε αυτά.
Σκέψου το κάπως σαν μια μαθηματική εξίσωση. Στην αρχή ίσως μοιάζει με μια συγκέντρωση από σύμβολα και αγνώστους, αλλά αν σταματήσεις, πάρεις μια ανάσα και το δεις βήμα – βήμα, η εξίσωση ουσιαστικά επιλύεται από μόνη της. Απομόνωσε τις μεταβλητές, λύσε ως προς αυτές και αυτό που σου μένει είναι η απάντηση.
Απάντησε στις ερωτήσεις και η σωστή επιλογή γίνεται ξεκάθαρη.
Αυτή η στρατηγική σου δίνει την πιο σημαντική τακτική όταν θες να πάρεις δύσκολες αποφάσεις στη ζωή σου:
Πάρε πληροφορίες, όχι συμβουλές. Βλέπεις, οι περισσότεροι άνθρωποι, όσο σοφοί ή επιτυχημένοι κι αν είναι, δίνουν χάλια συμβουλές. Και σε στέλνουν αδιάβαστο.
Οπότε μη ζητάς συμβουλές. Ζήτα τους πληροφορίες τις οποίες μπορείς μόνο σου να μετατρέψεις σε συμβουλές.
Απομόνωσε τα διάφορα θέματα που θα επηρεάσουν την απόφασή σου και έπειτα ρώτα άλλους γι’ αυτά. Βγάζοντας από τη μέση τις λεπτομέρειες και βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, αποφεύγεις την παγίδα της δικής τους μπερδεμένης εικόνας.
Απλοποίησε την απόφαση σε, αν [αυτό], τότε [Χ] ή αν [το άλλο], τότε [Υ]. Έπειτα χρησιμοποίησε τους έξυπνους ανθρώπους στη ζωή σου για να σε βοηθήσουν να λύσεις τις μεταβλητές.
Είναι η διαφορά μεταξύ του να ρωτάς: «Τι πρέπει να κάνω;» και του «Ξέρεις κάποιον που είχε κάποιο παρόμοιο θέμα με το Χ;».
Για εμένα αυτή η διαφορά έκανε όλη την αλλαγή.
Θες βοήθεια για τις δύσκολες αποφάσεις της ζωής σου; Δες εδώ
– Σκέψου που θες να φτάσεις, και ξεκίνα να σκέφτεσαι από εκεί. Τι χρειάζεται για να τα καταφέρω; Αυτό με βοηθάει να κινηθώ προς την κατεύθυνση που θέλω; Αν όχι, τότε δεν είναι το σωστό πράγμα για εμένα.
– Θυμήσου να υπολογίσεις και το κόστος ευκαιρίας.
– Ξεκίνα τη δράση δυναμικά. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως μερικές φορές πρέπει να δράσεις προτού να είσαι 100% έτοιμος.
– Δεν έχει σημασία πόσο πολύ σε καταλαβαίνουν οι άλλοι. Ποτέ δεν πρόκειται να κατανοήσουν εντελώς τη φιλοδοξία σου, οπότε μην περιμένεις κάτι τέτοιο από αυτούς. Άλλωστε είναι δύσκολο για τους άλλους να δουν πέρα από τις παρελθούσες εμπειρίες τους. Προετοιμάσου ότι θα σε παρερμηνεύσουν, και όταν ζητήσεις συμβουλές και όταν αναλάβεις δράση.
– Η στρατηγική είναι θέμα επιλογών. Γενικά, ο στόχος είναι να λειτουργείς με έναν τρόπο που αφήνει όσο πιο πολλές επιλογές γίνεται ανοικτές. Έχε το αυτό κατά νου καθώς παίρνεις την απόφασή σου. Τι μου δίνει τις περισσότερες επιλογές; Τι μου δίνει τη μεγαλύτερη ελευθερία και δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες;
– Βιβλία, βιβλία, βιβλία. Οι άνθρωποι έχουν κάνει [ότι είναι αυτό που θες να κάνεις] και παλιότερα από εσένα. Έχουν αλλάξει καριέρα, έχουν κάνει επενδύσεις, έχουν χωρίσει, έχουν ξεκινήσει επιχείρηση, έχουν παραιτηθεί, έχουν πολεμήσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Και είναι όλα καταγεγραμμένα, συχνά σε πρώτο πρόσωπο. Διάβασε. Μη νομίζεις ότι η δική σου κατάσταση είναι η μόνη μοναδική.
– Τέλος, μην αισθάνεσαι άσχημα να ζητήσεις βοήθεια. Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα οι επιτυχημένοι άνθρωποι που γνωρίζεις να μην στηρίχτηκαν σε επιτυχημένους που γνώριζαν με τη σειρά τους, προκειμένου να φτάσουν εκεί που έφτασαν.
Πρόκειται για έναν κύκλο. Και αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθώ να βοηθήσω όσους επικοινωνούν μαζί μου, όσο περισσότερο μπορώ.
Κι αν χρειάζεσαι κι εσύ κάποια βοήθεια, ξέρεις που θα με βρεις.
Πώς να Απλοποιήσεις την Εργασιακή Ζωή σου
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Αυτές πρέπει να είναι οι σημαντικότερες Προτεραιότητες στη ζωή σου
Διαφωνείς με το Αφεντικό σου: Πώς να το κάνεις χωρίς να χάσεις τη δουλειά σου
Τι πρέπει να Αποφύγεις όταν ξεκινήσεις τη Νέα σου Δουλειά