Πως το να είσαι Υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν στη ζωή σου σε βοηθάει να την απολαύσεις περισσότερο - Purpose Συμβουλευτική

Πως το να είσαι Υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν στη ζωή σου σε βοηθάει να την απολαύσεις περισσότερο

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Όταν νιώθεις υπεύθυνος για όσα σου συμβαίνουν στη ζωή, τότε έχεις και τον έλεγχο της.

Πραγματικά πιστεύω πως το μεγαλύτερο μυστικό στην προσωπική ευτυχία είναι να είσαι πρόθυμος να αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου, των επιλογών σου και των προβλημάτων σου.

Η πεποίθηση πως είσαι υπεύθυνος για την εξέλιξη της ζωής σου, σε ωθεί να αναλάβεις την ευθύνη για εκείνα τα πράγματα που πάνε λάθος. Ανεξάρτητα από το ποιος φταίει ή όχι.

Σε ωθεί να κάνεις πράξεις και μέσα από αυτές να νιώσεις πως έχεις τον έλεγχο. Πως το τιμόνι της ζωής το κρατάς εσύ και όχι οι άλλοι ή οι περιστάσεις.

Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα.

Γίνε υπεύθυνος

Πολλοί τρέμουν αυτή την ανάληψη ευθύνης, γιατί δεν αντιλαμβάνονται πως το να αναλαμβάνεις την ευθύνη της ζωής σου διαφέρει από το να μαστιγώνεις τον εαυτό σου για τα λάθη σου.

Στα μάτια τους η διαφορά είναι ανύπαρκτη και προκειμένου να γλιτώσουν από τα έντονα συναισθήματα της ενοχής και της απογοήτευσης, επιρρίπτουν την ευθύνη αλλού.

Η διαφορά αυτή μπορεί να μοιάζει αθέατη αλλά υπάρχει.

Θα πρέπει να «κατηγορήσεις» τον εαυτό σου για τα λάθη σου, τις πράξεις σου και της επιλογές σου. Θα πρέπει αντίστοιχα όμως να μην τον κρίνεις. Να μην του κολλήσεις ταμπέλες και φυσικά να μην τον εξαναγκάσεις στην απραξία.

Για να μπορέσεις να είσαι υπεύθυνος στη ζωή σου, χρειάζεται να γίνεις ο μεγαλύτερος σου οπαδός. Έτσι θα τον βοηθήσεις να προχωρά και να εξελίσσεται.

Η αυτομαστίγωση αντίθετα παραπλανά και καταντά αντιπαραγωγική.Πως το να είσαι Υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν στη ζωή σου σε βοηθάει να την απολαύσεις περισσότερο

Όταν αποδέχεσαι τις αδυναμίες σου, μειώνεις τη δύναμη τους

Κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε εγώ, ούτε εσύ, ούτε τα υπόλοιπα επτά δισεκατομμύρια ανθρώπων πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.

Όλοι έχουμε αδυναμίες και ατέλειες και ως εκ τούτου όλοι κάνουμε λάθη σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο, όταν παραδέχεσαι τα λάθη και τις αδυναμίες σου και τα αποδέχεσαι, τους αφαιρείς την δύναμη και την εξουσία που ασκούν πάνω σου.

Επιτρέπεις στον εαυτό σου να χαλαρώσει και να αντιμετωπίσει καταστάσεις περισσότερο ψύχραιμα και αποτελεσματικά. Πολλές φορές μάλιστα μπορείς να μετατρέψεις με τον τρόπο αυτό τις «αδυναμίες» σε πλεονεκτήματα.

Όταν αναγνωρίζεις πως σαν άνθρωπος σφάλεις, πως σε κάποια πράγματα δεν είσαι καλός και πως γίνεται να τα θαλασσώσεις κάποιες φορές, γίνεσαι πιο άνετος με τον εαυτό σου.

Όσο περισσότερο λοιπόν γίνεσαι ευάλωτος με τον εαυτό σου και αναγνωρίζεις τις αποτυχίες και τα λάθη σου τόσο πιο εύκολα μπορείς να είσαι υπεύθυνος απέναντι του.

Μπορεί να είσαι νέος εικοσιπέντε χρονών και να νιώθεις αμφιβολία καθώς ακόμη δεν ξέρεις ποιο μονοπάτι να ακολουθήσεις στη ζωή σου. Μπορεί να είσαι πενηντάρης που αναγκάζεται να αλλάξει επάγγελμα ή ξεκινάει μια επιχείρηση από το μηδέν και νιώθεις πως είναι αργά για σένα.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάτι κακό ή στραβό με αυτά τα συναισθήματα. Είναι απολύτως ανθρώπινα και μόλις αισθανθείς άνετα μαζί τους θα δεις πως θα μπορέσεις να πορευθείς καλύτερα στη ζωή.

Θες βοήθεια για βάλεις τη ζωή σου στη σωστή πορεία; Δες εδώ

Η απογοήτευση δεν είναι κάτι κακό, αρκεί να μην κολλάς σε αυτή

Όταν λέω πως δεν πρέπει να αυτομαστιγώνεις το εαυτό σου, αυτό δε σημαίνει πως πάντα πρέπει να είσαι περήφανος για κάθε σου απόφαση και επιλογή, ούτε πως δεν πρέπει να κρίνεις τις πράξεις σου.

Αυτό που εννοώ είναι πως δεν πρέπει να είσαι υπερβολικά επικριτικός.

Χρειάζεται να αναλύεις με ειλικρίνεια τις αποφάσεις που παίρνεις και να είσαι τίμιος με τον εαυτό σου για να μπορείς να είσαι υπεύθυνος στη ζωή σου. Και ας απογοητεύεσαι κάποιες φορές.

Μπορεί να νιώθεις αρνητικά συναισθήματα ή να κάνεις αρνητικές σκέψεις για τα λάθη και τα σφάλματα σου. Όμως από τη στιγμή που κολλάς σε αυτά τα σφάλματα, τα υπεραναλύεις και μαστιγώνεις τον εαυτό σου για τα λάθη του, τότε απλά σαμποτάρεις το μέλλον σου.

Μην εξισώνεις την επιτυχία σε κάποιον τομέα με την αυτοεκτίμηση

Ίσως η ισχυρότερη κινητήριος δύναμη πίσω από την τάση να επιρρίπτουμε ευθύνες στους άλλους, είναι πως συνδέουμε την επιτυχία μας ή την έλλειψη αυτής με την αυτοαξία μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που παίρνουμε πολύ προσωπικά την κριτική, τα σφάλματα και τις ατέλειες μας.

Όμως πρόκειται για δύο πράγματα εντελώς ξεχωριστά. Μπορείς να είσαι περήφανος για τα κατορθώματα σου, για την καριέρα που έχεις χτίσει, την επιχείρηση σου κλπ, όμως ακόμα και αν αυτά χαθούν μια μέρα ξαφνικά η προσωπική σου αξία δεν αλλάζει.

Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να νιώθει άσχημα για το ποιος είσαι εξαιτίας κάποιου σφάλματος ή λάθους.

Το να είσαι υπεύθυνος για τη ζωή σου σημαίνει πως διαχωρίζεις αυτά τα δύο. Ναι, θα στεναχωρηθείς αν κάτι πάει στραβά. Αλλά θα ξαναπροσπαθήσεις.

Ίσως η πιο κοινή, και κλισέ θα μπορούσα να πω, συμβουλή σε θέματα που αφορούν την αυτοβελτίωση – είτε προσωπική, είτε επαγγελματική – είναι να σηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις. Και όχι άδικα.

Από τη στιγμή που δεν είμαστε τέλειοι, δεν μπορούμε να τα πετύχουμε όλα με την πρώτη προσπάθεια. Άρα χρειάζεται να υιοθετήσουμε λίγο και τη νοοτροπία του επιστήμονα που πειραματίζεται και αν κάτι πάει στραβά ξέρει πως στο επόμενο πείραμα θα αλλάξει κάτι ώστε το αποτέλεσμα να διαφέρει.

Αυτές οι αλλαγές είναι που του δίνουν και τον έλεγχο. Το να εστιάζεις σε όσα μπορείς να αλλάξεις είναι που σε κάνει υπεύθυνο.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!