Σχέση Εμπιστοσύνης: Πως χτίζεται; - Purpose Συμβουλευτική

Σχέση Εμπιστοσύνης: Πως χτίζεται;

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Τι χρειάζεται να κάνεις για να έχεις μία σχέση εμπιστοσύνης; Πόσα κιλά εγωισμού πρέπει να αποβάλλεις για να το καταφέρεις αυτό; Πόσο καλά πρέπει να ξέρεις τον εαυτό σου και να είσαι διατεθειμένος να εκτεθείς και να ανοιχτείς για να το πετύχεις αυτό;

Είμαι σίγουρος ότι έχεις ακούσει πολλές φορές την ατάκα: «Οι σχέσεις δεν είναι εύκολες». Έχοντας περάσει αρκετά χρόνια πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι μόνο το βράσιμο των μακαρονιών είναι εύκολο. Επίσης πιστεύω ότι κάθε κατάσταση είναι τόσο εύκολη ή δύσκολη, όσο θέλουμε να την κάνουμε εμείς.

Οι αποτυχημένες σχέσεις είναι τόσο δεδομένες στην καθημερινότητα μας που τις θεωρούμε πιο σίγουρες από μία σχέση που κρατάει χρόνια. Πλέον το 80% των γάμων καταλήγει σε διαζύγιο.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί κανείς δεν μας μαθαίνει τι σημαίνει δέσμευση. Έχουμε μάθει να παίρνουμε άμεση απόλαυση χωρίς να επενδύουμε χρόνο ή ενέργεια για κάτι που θα μας φέρει μακροπρόθεσμο όφελος.

Ο τρόπος που ψωνίζουμε, ο τρόπος  που παραγγέλνουμε φαγητό, ακόμα κι ο τρόπος που γνωρίζουμε άτομα του αντίθετου φύλου γίνεται με σπασμωδικές  κινήσεις , μέσω εφαρμογών ή social media. Όλη μας η νοοτροπία βασίζεται στο καταναλωτικό μοτίβο του «Χάλασε; Το πετάω και παίρνω κάτι καινούριο».  Αυτό μας οδηγεί στο να μην ενδιαφερόμαστε να επενδύσουμε σε κάτι περισσότερο.

Δεν κάνουμε προσπάθεια να διορθώσουμε ή να βελτιώσουμε μία κατάσταση. Έτσι, μπαίνουμε σε μία σχέση και μόλις δούμε τα δύσκολα, αποχωρούμε με ελαφρά πηδηματάκια και με ατάκες όπως «Όλοι/όλες ίδιες είναι», «Δεν περίμενα κάτι καλύτερο», «Δεν υπάρχουν πλέον πραγματικοί άντρες ή γυναίκες».

Μέσα σε όλο αυτό, ξεχνάς όμως ότι οι σχέσεις χτίζονται, δουλεύονται, εξελίσσονται και αναπτύσσονται. Για να ανθίσει πραγματικά μία σχέση, και να γίνει σχέση εμπιστοσύνης, θα χρειαστεί να επενδύσεις χρόνο, συναισθήματα και να πιστέψεις στον άλλο και κυρίως στον εαυτό σου.

Πραγματική επικοινωνία

Πραγματικά το λέω και το ξαναλέω και επιμένω. Μία σχέση βασίζεται στην επικοινωνία.

Λέγοντας επικοινωνία, δεν εννοώ τα μηνύματα στο messenger αλλά πραγματική, ουσιαστική επικοινωνία που αφορά τα θέλω σου, τις ανάγκες σου, τις διεκδικήσεις σου. Θέλει υπομονή και όρεξη για να καθίσεις δίπλα στον άνθρωπο σου και να  πεις αυτό που πραγματικά θες.

Χρειάζεται να μεταφέρεις το μήνυμα με έναν τρόπο που ο απέναντί σου θα το καταλάβει και χρειάζεται να έχεις την ικανότητα να προσεγγίζεις διαφορετικά την κατάσταση αν δεις ότι αυτό που λες δεν γίνεται κατανοητόΣχέση Εμπιστοσύνης: Πως χτίζεται;

Διεκδικητικότητα

Είναι σημαντικό να μπορείς να διεκδικήσεις αυτό που θες σε μία σχέση. Μεγάλο ποσοστό των σχέσεων αποτυγχάνει γιατί κάνουμε συστηματικά υποχωρήσεις. Στη λαχτάρα μας να ικανοποιήσουμε τον/την σύντροφό μας, δεχόμαστε συστηματικά συμπεριφορές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τις δεχόμασταν.

Αυτό μπορεί να κουράσει και να μας αδειάσει, πολύ σύντομα. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να μπορείς να διατηρήσεις συνήθειες και λειτουργίες που είχες σαν μονάδα. Να μπορείς να έχεις χρόνο, μόνος, για τις ασχολίες σου.

Να μπορείς να ανοιχτείς

Μία σχέση, ειδικά για να γίνει σχέση εμπιστοσύνης, θέλει δύο ανθρώπους που έχουν διάθεση να ανοιχτούν και να μοιραστούν συναισθήματα, εμπειρίες και απόψεις. Αυτό προϋποθέτει να έχεις την αντοχή να εκτεθείς.

Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που χρειάζεται να κάνεις. Ειδικά όσο περισσότερο περνάνε τα χρόνια και γεμίζεις εμπειρίες από σχέσεις που δεν πέτυχαν, τόσο δυσκολότερο γίνεται να ανοιχτείς.

Και τι θα κάνεις λοιπόν; Θα κλειστείς για πάντα στο καβούκι σου και θα περιμένεις από τους άλλους να σε προσεγγίσουν; Ακόμα κι αν το κάνουν, ακόμα κι αν μπορούν να δουν πίσω από τις άμυνες σου και έχουν την διάθεση να έρθουν πιο κοντά, πόσο θα αντέξουν αν δεν δώσεις έστω και λίγο πίσω;

Θες να δημιουργήσεις μια πραγματική σχέση εμπιστοσύνης; Δες εδώ

Πίστη στον εαυτό σου και σχέση εμπιστοσύνης

Όπως καταλαβαίνεις, αυτό που χρειάζεται περισσότερο από όλα, είναι να πιστεύεις στον ίδιο σου τον εαυτό.

Να μπορείς συνειδητά να προσεγγίσεις μία νέα σχέση ξέροντας ότι αρχίζεις από το μηδέν. Χωρίς ανασφάλειες, χωρίς δεσμεύσεις, με όρεξη, με πάθος, με χαμόγελο, με αγάπη και ενδιαφέρον. Να τα κάνεις όλα αυτά, γνωρίζοντας πάντα ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην φτάσει η κατάσταση εκεί που επιθυμείς. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει η πιθανότητα, αύριο να πρέπει να αρχίσεις πάλι από την αρχή.

Αυτό είναι το παιχνίδι της ζωής και αυτή είναι η μαγεία του. Μάθε από αυτό και γίνε η καλύτερη έκδοση του εαυτού σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!