Οι έξι βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες - Purpose Συμβουλευτική

Οι έξι βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Ποιος είναι ο λόγος που κάνουμε οτιδήποτε στη ζωή; Ποια είναι η κινητήριος δύναμη που μας ωθεί καθημερινά;

Γιατί κάποιος αφιερώνει τη ζωή του στις αγαθοεργίες και βοηθάει τους πάντες ενώ κάποιος άλλος αφοσιώνεται στην καταστροφή; Τί χρειάζεται για να γίνει κάποιος Martin Luther King ή βομβιστής αυτοκτονίας;

Άσχετα με το ποιος είσαι στη ζωή σου, το πόσο προσφέρεις και το τί κάνεις στην καθημερινότητα σου, υπάρχει μία κοινή δύναμη που μας ωθεί και καθορίζει τα συναισθήματα μας και κατ’ επέκταση και τις κινήσεις μας. Καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας και το ίδιο μας το πεπρωμένο.

Αυτή η δύναμη είναι οι ίδιες οι ανθρώπινες ανάγκες μας. Δεν έχει σημασία το επάγγελμα, η θρησκεία ή η καταγωγή μας. Όλοι λειτουργούμε καθημερινά με το ίδιο κίνητρο που μας έχει καθορίσει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Την ανάγκη να ικανοποιήσουμε βασικές ανάγκες. Παρόλο που κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ιδιαίτερος, όλοι μας έχουμε τον ίδιο βασικό «προγραμματισμό».

Υπάρχουν έξι βασικές ανάγκες, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι θεμελιώδεις οδηγοί και που μας οδηγούν στην εξερεύνηση της ζωής. Το σημαντικότερο είναι ότι δε χρειάζεται συνειδητή συμμετοχή σε αυτό.

Η θέληση μας να ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες, είναι ακούσια και ασυνείδητη.  Αυτές οι έξι βασικές ανάγκες χωρίζονται σε τέσσερις πρωταρχικές ανάγκες και δύο πνευματικές. Ας δούμε ποιες είναι αυτές. Οι έξι βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες

Βεβαιότητα

Η πρώτη βασική ανάγκη του ανθρώπου είναι η αίσθηση της βεβαιότητας και της σιγουριάς ότι έχει καλύψει τα απαραίτητα στη ζωή του.

Τροφή, στέγη και οποιαδήποτε άλλα υλικά αγαθά. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν έχεις να φας ή κάπου να κοιμηθείς, τότε είναι αρκετά δύσκολο να ασχοληθείς με την πνευματικότητα σου, χωρίς να είναι ακατόρθωτο βέβαια.

Αβεβαιότητα ή ποικιλία

Η δεύτερη βασική ανάγκη του ανθρώπου είναι η ποικιλία. Η ανάγκη για αλλαγή, για ποικιλία ερεθισμάτων, αλλαγή σκηνικών, διάφορα είδη διασκέδασης και ψυχαγωγίας και φυσικής άσκησης. Εδώ που τα λέμε είναι λογικό.

Μπορείς κάθε μέρα να τρως το ίδιο φαγητό ή να κάνεις την ίδια άσκηση, συστηματικά και για χρόνια; Η ανάγκη μας για αλλαγή δεν το επιτρέπει. Έτσι, κάθε φορά ταξιδεύουμε σε διαφορετικούς τόπους, δοκιμάζουμε νέα φαγητά και αντί για γυμναστήριο, πάμε κολυμβητήριο ή χορό.

Σημαντικότητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι, αν όχι όλοι, αισθάνονται την ανάγκη να νοιώσουν ιδιαίτεροι, ξεχωριστοί ή σημαντικοί. Έτσι, κάνουν κινήσεις για να κερδίσουν αναγνωρισιμότητα και αποδοχή από τους άλλους ή από τους ίδιους τους τούς εαυτούς.

Πολλοί, όταν αισθάνονται ασήμαντοι, θυμώνουν και δείχνουν το θυμό τους για να υποχρεώσουν τους άλλους να τους αναγνωρίσουν ως σημαντικούς.

Βέβαια υπάρχει και το παράδοξο του να εκπέμπουν το γεγονός ότι είναι ασήμαντοι, για να αισθανθούν σημαντικοί όταν οι υπόλοιποι θα τους αναγνωρίσουν ως ασήμαντους. Για πολλούς λοιπόν, το μέγεθος των προβλημάτων τους, τους προσφέρει αναγνωρισιμότητα και τους κάνει να αισθάνονται ιδιαίτεροι.

Σύνδεση

Η τέταρτη βασική ανάγκη του ανθρώπου, είναι αυτή του ανήκειν. Ο άνθρωπος είναι ον αγέλης. Χρειάζεται την ομάδα και την υποστήριξη. Εξάλλου, πάνω σε αυτό έχει διαμορφωθεί όλη η κοινωνική δομή μας.

Υπάρχει η ανάγκη για σύνδεση, μέσω μίας ιδέας, ενός ανθρώπου, μίας αξίας ή μίας συνήθειας. Αυτό μας οδηγεί στην αγάπη, την ενεργή συμμετοχή στα κοινά ή την προσχώρηση σε μία ομάδα που έχει ίδιες ιδέες και πεποιθήσεις με τις δικές μας.

Ανάπτυξη

Η πρώτη πνευματική ανάγκη του ανθρώπου είναι η ανάπτυξη. Τα πάντα στο σύμπαν είτε αναπτύσσονται, είτε πεθαίνουν.

Όπου υπάρχει στασιμότητα, υπάρχει και θάνατος. Αυτή η ανάγκη λοιπόν, οδηγεί τους ανθρώπους στην έρευνα, τη μελέτη, την ανάλυση και τον πειραματισμό.

Για να καταλάβεις καλύτερα τις ανάγκες σου και να συνεχίσεις να προχωράς, δες εδώ

Συνεισφορά

Όπως δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς την προσφορά των άλλων, έτσι και οι άλλοι χρειάζονται τη δική μας προσφορά. Χωρίς αυτήν, η πνευματική ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αν το σκεφτείς, ένα μωρό δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο του, ούτε και ένας υπερήλικας με ασθένεια ή κάποιο άτομο με ειδικές ανάγκες.

Έτσι, κάθε άνθρωπος καλύπτει αυτές τις ανάγκες του με θετικό, ουδέτερο ή αρνητικό τρόπο. Το σίγουρο είναι όμως ότι θα βρει οπωσδήποτε έναν τρόπο να τις καλύψει. Οποιαδήποτε δραστηριότητα ή συναίσθημα καλύπτει τουλάχιστον τρεις από τις παραπάνω ανάγκες, μπορεί να γίνει εθιστική.

Φυσικά και υπάρχει θετικός και αρνητικός εθισμός. Πάντα υπάρχει τρόπος να καλύψεις μία ανάγκη, αρκεί να βρεις έναν παραγωγικό και βιώσιμο τρόπο για να το κάνεις και να έχεις περισσότερη ευχαρίστηση, παρά πόνο.

Εσένα ποιες είναι οι έξι βασικές σου ανάγκες;

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!