Ας το παραδεχτούμε επιτέλους. Το να κάνεις μια συνέντευξη μέσω βίντεο ή συσκέψεις μέσω Zoom, καθώς και γενικότερα οι αλληλεπιδράσεις μέσω του υπολογιστή, είναι μια νέα πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει.
Κάποιες φορές ευχόμαστε να μη χρειαζόταν να καταφύγουμε σε εξ’ αποστάσεως μέσα για να αλληλεπιδράσουμε μεταξύ μας. Και σίγουρα μας έχει λείψει αυτή η προσμονή του να πρέπει να επισκεφτείς την επόμενη μέρα το γραφείο κάποιου για μια συνέντευξη ή να κάνεις ένα διάλειμμα για καφέ και να καταφέρεις να συναντήσεις μια επαγγελματική επαφή.
Από την άλλη όμως, είναι αδιαμφισβήτητα βολικό να γίνονται συναντήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης και να μπορείς να παρακολουθείς και να συμμετέχεις από την άνεση του σπιτιού. Αλλά φαντάζομαι πως, όπως με όλα στη ζωή, αυτός είναι ένας νέος συμβιβασμός για τις σύγχρονες κοινωνίες.
Πέρα όμως από την ευκολία που μας προσφέρει η εξ’ αποστάσεως επικοινωνία, η αύξηση των τηλεδιασκέψεων έχει βοηθήσει πλέον πολλούς από εμάς να βρισκόμαστε πιο άνετα μπροστά στην οθόνη με κάποιον άλλο. Κι αυτό συμβαίνει, επειδή πριν από την πανδημία ο πιο συνηθισμένος τρόπος επικοινωνίας ήταν οι τηλεφωνικές κλήσεις, που ήταν κάπως πιο απρόσωπες, ώσπου έγινε το «μπαμ», με τις βιντεοκλήσεις να είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.
Επειδή οι βιντεοσυναντήσεις είναι πλέον στην καθημερινή μας ζωή, σίγουρα θα έχεις κανονίσει ή θα έχεις κάνει κάποια συνέντευξη μέσω βίντεο. Και από τη στιγμή που όλοι μας κυνηγάμε την ευκαιρία για νέες συνδέσεις, ακόμα και μέσω κλήσεων βίντεο, τότε ίσως αναρωτιέσαι κι εσύ πώς μπορείς να κάνεις καλή εντύπωση όταν θα βρίσκεσαι σε συνέντευξη μέσω βίντεο.
Καταλαβαίνω πως αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία που ίσως προξενεί αρκετό άγχος, ειδικότερα σε εκείνους που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας και θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στην εικονική δικτύωση και σε κάποια συνέντευξη μέσω βίντεο.
Παρακάτω θα δούμε 3 πραγματικά χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να κάνεις μια πολύ καλή εντύπωση στη συνέντευξη μέσω βίντεο:
Είναι υψίστης σημασίας να νιώθεις πραγματικά αυτοπεποίθηση και άνετα με τον εαυτό σου, καθώς και με τη διαδικασία του να βρίσκεσαι σε συνέντευξη μέσω βίντεο.
Μπορεί να ακουστεί σοκαριστικό σε όσους από εμάς έχουμε συνηθίσει να περνάμε ατελείωτες ώρες σε βιντεοδιασκέψεις την ημέρα, αλλά ορισμένοι αισθάνονται ακόμα άβολα να συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις.
Αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έχουν άδικο, αφού είναι κάτι το αφύσικο. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον από τη φύση του και τόσα χρόνια διαπροσωπικής επαφής οδήγησαν μέσα σε δύο χρόνια στην απομόνωση και την εποχή του FaceTime και του Zoom.
Αν είσαι από τα άτομα που νιώθουν άβολα με τέτοιου είδους πλατφόρμες σύγχρονης επικοινωνίας, το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου, είναι να εξασκηθείς αρκετά πάνω σε αυτό.
Μπορείς να κανονίσεις να κάνεις δοκιμαστικές συνομιλίες μέσω βιντεοκλήσεων με φίλους, ώστε να εξοικειωθείς αρκετά, ή αν νιώσεις άνετα, δώσε τον αριθμό δωματίου σου σε κάποια σύγχρονη πλατφόρμα επικοινωνίας την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να κάνεις μια σύσκεψη ή συνέντευξη.
Και επειδή η επανάληψη είναι «μήτηρ πάσης μαθήσεως», όσο περισσότερο εξασκηθείς πάνω σε αυτό, τόσο καλύτερα θα τα πας κάθε φορά.
Νομίζω ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πολλοί αισθάνονται άβολα όταν συμμετέχουν σε βιντεοδιασκέψεις, είναι ότι δεν μπορούν να σταματήσουν να κοιτάζουν τον εαυτό τους στο παράθυρο. Και αυτό αποδεικνύεται και από έρευνες που διαπίστωσαν πως ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων, ξοδεύει περισσότερο από το μισό του χρόνου κοιτάζοντας τα πρόσωπά τους ενώ βρίσκονται σε βιντεοκλήση.
Αυτό σημαίνει αυτομάτως που δεν δίνεται η πρέπουσα προσοχή στην τηλεδιάσκεψη.
Ναι, σίγουρα θέλεις να δείξεις μια άρτια εικόνα όταν κάνεις μια συνέντευξη μέσω βίντεο, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αποδεχτούμε ότι δε δείχνουμε όλοι σαν σταρ του σινεμά μπροστά στην κάμερα. Και αυτό συμβαίνει είτε επειδή δεν έχουμε το χρόνο, το χρήμα ή απλά επειδή δεν έχουμε επίλεκτη ομάδα να φροντίζει τη γωνία λήψης ή τον φωτισμό για εμάς.
Και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με αυτό.
Το ιδανικό θα ήταν να μην κολλάς σε αυτή τη τέλεια εικόνα που θες να παρουσιάσεις και να αφαιρέσεις εντελώς το παράθυρο που δείχνει την εικόνα σου από την οθόνη. Αυτό δε σημαίνει όμως πως πρέπει να απενεργοποιήσεις την κάμερα όταν θα κάνεις για παράδειγμα μια συνέντευξη μέσω βίντεο ή μια τηλεδιάσκεψη, αλλά μπορείς απλά να κρύψεις το επίμαχο παράθυρο από την οθόνη σου.
Κάποιες πλατφόρμες έχουν λειτουργίες όπως το «Hide Self View», που ουσιαστικά σου επιτρέπει να έχεις ανοιχτή την κάμερα και να σε βλέπουν και οι άλλοι, αλλά εσύ να μη βλέπεις τον εαυτό σου.
Έτσι, δε θα αποσπάσαι και θα ακούς και θα συμμετέχεις ενεργητικά στην όποια διαδικασία.
Μπορεί να μην χρειαστεί να γνωρίσεις κάποιον αυτοπροσώπως για τη συνέντευξη, αλλά χρησιμοποίησε κάποια από τα αποτελεσματικά εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση ακόμα και για τη συνέντευξη μέσω βίντεο.
Ένα από τα καλύτερα εργαλεία είναι η ισχυρή, ανοιχτή και γεμάτη αυτοπεποίθηση γλώσσα του σώματος.
Αρκετά δεδομένα δείχνουν ότι η γλώσσα του σώματος έχει ισχυρό αντίκτυπο στην πρώτη εντύπωση που θα δώσεις, σε βαθμό που πολλοί παραδέχτηκαν ότι δεν προσέλαβαν υποψηφίους εξαιτίας της γλώσσας του σώματός τους.
Αν και είναι σίγουρα δύσκολο να προβάλεις μια καλή γλώσσα του σώματος μέσω της μικρής οθόνης του υπολογιστή για μια συνέντευξη μέσω βίντεο, εντούτοις υπάρχουν τρόποι ώστε να καταφέρεις να μεταδώσεις ένα θετικό αποτέλεσμα:
1. Στάση του σώματος: είναι κάτι απλό που μπορείς να ελέγξεις. Για παράδειγμα, πριν πατήσεις την εκκίνηση του βίντεο, τσέκαρε τον εαυτό σου στην προεπισκόπηση και να έχεις σε ευθεία θέση την πλάτη σου καθώς ακουμπάς στην καρέκλα.
Επίσης, το να έχεις τα χέρια σου πάνω στο γραφείο, είναι ένας άλλος τρόπος για να διορθώσεις τη στάση σου και να δείξεις ότι έχεις ήρεμη ενέργεια και δεν είσαι νευρικός.
2. Χειρονομίες: αν και θα φανεί κάπως αστείο, είναι σημαντικό να δώσεις έμφαση σε αυτή τη στρατηγική, διότι θα σε βοηθήσει να κεντράρεις το σώμα σου και να βεβαιωθείς ότι δεν δίνεις λάθος εντυπώσεις.
Το να χρησιμοποιείς την κίνηση των χεριών σου όταν βρίσκεσαι σε συζήτηση είναι απολύτως αποδεκτό, απλά προσπάθησε να μην το παρακάνεις και να είσαι κάπως πιο εγκρατής ώστε να αποφύγεις την υπερβολή.
3. Οπτική επαφή: παρόλο που πολλοί πιστεύουν πως είναι δύσκολο να κρατήσεις οπτική επαφή μέσω βίντεο, η πραγματικότητα διαφέρει.
Γι’ αυτό, να κοιτάς κατά διαστήματα και την κάμερα του υπολογιστή αντί της οθόνης, ώστε να προσομοιώσεις την οπτική επαφή που θα είχες και από κοντά με όμορφο τρόπο, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες.
4. Να έχεις αυτοπεποίθηση, να γελάς και να προσέχεις τον τόνο της φωνής σου: προκειμένου να δείξεις αυτοπεποίθηση και ότι χαμογελάς με την καρδιά σου, πρέπει απλώς να είσαι άνετος όταν θα κάνεις συνέντευξη μέσω βίντεο και να νιώθεις άνετα με αυτόν που θα βρίσκεται στην άλλη μεριά της συνομιλίας.
Αλλά αυτό ίσως σου πάρει λίγο χρόνο και χρειάζεται εξάσκηση μέχρι να το τελειοποιήσεις.
Επομένως, να θυμάσαι πως όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις σε ένα άνετο περιβάλλον βιντεοσυνομιλιών, για παράδειγμα συνομιλία με φίλους και συναδέλφους, τόσο πιο εύκολη θα σου φανεί η διαδικασία όταν βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα νέο πρόσωπο σε μια συνέντευξη μέσω βίντεο.
8 Συμβουλές για να Εξελιχθείς Επαγγελματικά
Θες να Εντυπωσιάσεις στη Δουλειά σου; Τρόποι για να το πετύχεις
5 Παράγοντες για ένα καλό Εργασιακό Περιβάλλον
Πώς να Αναζωπυρώσεις το Πάθος σου για Δουλειά
Ψάχνεις για δουλειά; 5 Βήματα για να τα Καταφέρεις
Ντρέπεσαι; 7 Tips για να το Ξεπεράσεις