Πως να έχεις υπό έλεγχο το χρόνο που περνάς μπροστά από μια οθόνη - Purpose Συμβουλευτική

Πως να έχεις υπό έλεγχο το χρόνο που περνάς μπροστά από μια οθόνη

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Πολλοί άνθρωποι περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους μπροστά από μια οθόνη. Είτε λόγω δουλειάς είτε για διασκέδαση. Τώρα μάλιστα και με τον covid, η ώρα μπροστά από τον υπολογιστή και το κινητό αυξήθηκε ακόμα περισσότερο.

Είναι γνωστό πως δεν είναι καλό για την υγεία μας το να περνάμε ατελείωτες ώρες μπροστά από μια οθόνη, αλλά δυστυχώς πολλές φορές αυτό είναι αναπόφευκτο. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να περιορίζουμε το χρόνο που ξοδεύουμε σε αυτές, όταν είναι εφικτό.

Πως όμως θα μειώσεις το χρόνο που περνάς μπροστά από μια οθόνη όταν αυτό είναι μέρος της δουλειάς σου ή το μόνο που σε ξεκουράζει;

#1 Δες τι ακριβώς κάνεις όταν είσαι μπροστά από μια οθόνη

Όρισε μία εβδομάδα που θα σημειώνεις τι ακριβώς κάνεις όταν χρησιμοποιείς ηλεκτρονικές συσκευές. Πόσες ώρες τη μέρα ξοδεύεις αλλά και που.

Μπορεί να βλέπεις σειρές, να κάνεις συνεντεύξεις μέσω zoom, να βλέπεις αστεία βιντεάκια στο youtube ή να χαζεύεις στα social media. Πόση ώρα ξοδεύεις σε κάθε τι που κάνεις σε μια ηλεκτρονική συσκευή;

Δώσε προσοχή όμως, γιατί συνηθίζουμε να πιάνουμε στα χέρια μας το κινητό τόσες φορές, που κάποιες δεν τις θυμόμαστε καν. Βγαίνει τελείως φυσικά και μάλιστα αρκετές φορές δε θυμόμαστε πόση ώρα χαζεύαμε στο τάδε παιχνίδι.

Μπορεί για παράδειγμα να διαπιστώσεις πως κάθε πρωί που ξεκινάς να διαβάσεις τα email σου, βλέπεις εκείνα από εταιρείες ρούχων ή καλλυντικών και καταλήγεις να χαζεύεις στα site και να ψωνίζεις. Πριν το καταλάβεις έχει περάσει ήδη μια ώρα. Αυτή τη μία ώρα θα μπορούσες να τη ξοδέψεις κάπου αλλού.

#2 Βάλε προτεραιότητες

Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο; Τι σε κάνει χαρούμενο;

Μπορεί για παράδειγμα να μένεις μακριά από τους γονείς ή τους φίλους σου. Μπορείς να κάνεις μια βιντεοκλήση μαζί τους για να τους δεις και να μιλήσετε.

Ίσως σου αρέσει να παίζεις ένα βιντεοπαιχνίδι όταν έχεις πολύ άγχος ή να παίζεις ποδόσφαιρο.

Το ότι πρέπει να περιορίσεις το χρόνο που περνάς μπροστά από μια οθόνη, δε σημαίνει πως πρέπει να κόψεις τελείως όσα σε χαροποιούν. Μίλα 2 ώρες με τους γονείς σου αν το θέλεις, παίξε 1 ώρα βιντεοπαιχνίδι.

Στη δουλειά σου επίσης, αν έχεις τη δυνατότητα, μπορείς να περιορίσεις το χρόνο σου στην οθόνη. Δεν είναι ανάγκη να απαντήσεις σε κάθε μη επείγον email μέσα σε  μια ώρα. Ξεκούρασε λίγο τα μάτια σου.

#3 Δες τι δουλειές μπορείς να κάνεις χωρίς οθόνες

Δεν μπορείς να αποφύγεις μια συνάντηση μέσω zoom. Ούτε να αρνηθείς να απαντήσεις στα email για πάντα. Κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν.

Κάποιες συναντήσεις όμως μπορούν να γίνουν από κοντά ή ακόμα και τηλεφωνικά. Μπορείς επίσης να κρατάς τις σημειώσεις σου σε χαρτί και όχι στον υπολογιστή. Όπως επίσης και τα ραντεβού σου.

Οτιδήποτε μπορεί να γίνει με κάποιο άλλο τρόπο που να σε βολεύει, πέρα από μια οθόνη, κάνε το έτσι.

#4 Κλείσε τις ειδοποιήσεις

Όλοι το έχουν πάθει. Κάθεσαι να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να δουλέψεις και χτυπάει το κινητό σου. Χωρίς καν να το σκεφτείς, έχεις πιάσει το κινητό στο χέρι σου. Άντε μετά να θυμηθείς τι ακριβώς έκανες πριν σε διακόψει το κινητό.

Ίσως πάλι δουλεύεις στον υπολογιστή και σου έρχεται μια ειδοποίηση από ένα βίντεο στο youtube που είσαι εγγεγραμμένος. Πάλι αποσυντονίζεσαι και ή καταλήγεις να βλέπεις το βίντεο ή προσπαθείς να συγκεντρωθείς και να συνεχίσεις αυτό που έκανες πριν.

Το να κλείσεις τις ειδοποιήσεις σου θα αποτρέψει σενάρια όπως τα παραπάνω. Δε θα χάνεις την προσοχή σου κάθε φορά που κάποιος φίλος σου σου στέλνει μήνυμα ή κάθε φορά που λαμβάνεις ένα διαφημιστικό email.

Μπορείς να κλείνεις τις ειδοποιήσεις συγκεκριμένες ώρες, όπως για παράδειγμα όταν είσαι στη δουλειά και όχι όλη την ημέρα. Κάποια κινητά έχουν την επιλογή να δέχεσαι μηνύματα και ειδοποιήσεις μόνο από συγκεκριμένα άτομα. Μπορείς λοιπόν όσο είσαι στη δουλειά να κλείσεις τις ειδοποιήσεις από τους φίλους αλλά να αφήσεις αυτές από το αφεντικό σου.

Όταν φεύγεις από τη δουλειά, δεν είσαι υποχρεωμένος να απαντάς σε email και μηνύματα που έχουν σχέση με αυτή. Θα τα απαντήσεις την επόμενη μέρα που θα εργαστείς.

#5 Καθιέρωσε διαλλείματα χωρίς οθόνες

Κάθε μέρα καθιέρωσε ένα 40λεπτο ή μια ώρα, όσο θέλεις, που δε θα χρησιμοποιείς καθόλου οθόνες. Ούτε κινητό, ούτε υπολογιστή, ούτε social media. Άσε μακριά το κινητό και πέρνα αλλιώς το χρόνο σου. Φάε κάτι με την ησυχία σου, βγες μια βόλτα, διάβασε ένα βιβλίο ή παίξε ένα παιχνίδι.

Κάνε διαλλείματα από οθόνες και στη δουλειά όσο αυτό είναι εφικτό αλλά και την υπόλοιπη μέρα.

#6 Βγες έξω

Με το να περνάς χρόνο σε εξωτερικό χώρο ξεκουράζεις τα μάτια σου. Βλέπουν πραγματικό φως και όχι το φως της οθόνης.

Κάνε το διάλλειμά σου στη δουλειά, αν έχεις τη δυνατότητα, σε εξωτερικό χώρο. Σε ένα πάρκο κοντά στο γραφείο ή ακόμα και στο μπαλκόνι. Το φως του ήλιου και ο καθαρός αέρας θα αδειάσουν το μυαλό σου και θα σου φτιάξουν τη διάθεση.

Αλλά και όσο είσαι στο σπίτι προσπάθησε να πάρεις λίγο καθαρό αέρα. Βγες έξω, έστω στη βεράντα και πιες εκεί τον καφέ σου, χωρίς να πάρεις μαζί το κινητό.

Θες να ξεκολλήσεις τη ζωή σου; Ώρα για αλλαγές!

#7 Όρισε χώρους χωρίς οθόνες

Πες για παράδειγμα πως στο υπνοδωμάτιο δε θα παίρνεις ούτε κινητό ούτε λάπτοπ. Ή στο μπάνιο δε θα χαζεύεις στο κινητό. Όρισε δωμάτια όπου θα απαγορεύεις στον εαυτό σου να πάρει μαζί μια οθόνη. Αν για παράδειγμα το γραφείο σου είναι στο υπνοδωμάτιό σου, δεν μπορείς να βγάλεις απ’ έξω το λάπτοπ. Μην το παίρνεις όμως στο κρεβάτι.

Διαμόρφωσέ το όπως σε βολεύει καλύτερα.

#8 Μία οθόνη τη φορά

Όταν δεν μπορείς να αποφύγεις τις οθόνες, φρόντισε να εστιάσεις σε μια. Μη στέλνεις μηνύματα από το κινητό όσο δουλεύεις και μη χαζεύεις στα social media ενώ βλέπεις ταινία στην τηλεόραση.

Διάλεξε ένα μέσο και δώσε σε αυτό την προσοχή σου.

#9 Μην είσαι συνέχεια μπροστά από μια οθόνη

Όσο πιο άμεση πρόσβαση έχεις σε οθόνες, τόσο πιο εύκολο σου είναι να τις χρησιμοποιήσεις. Αν το κινητό σου το έχεις συνεχώς σε απόσταση όση είναι το χέρι σου, είναι λογικό να το πιάνεις όλη την ώρα και να χαζεύεις.

Αντί για οθόνες λοιπόν, έχε εύκαιρα βιβλία, επιτραπέζια ή ακόμα και μια μπάλα για το στρες. Χρησιμοποίησε κάτι άλλο πέρα από την οθόνη. Αν έχεις το λάπτοπ σε άλλο δωμάτιο, οι πιθανότητες είναι να βαρεθείς να πας να το πάρεις.

#10 Περιόρισε τα social media

Ένα μεγάλο μέρος της μέρας μας το τρώμε στα social media. Αυτά δημιουργούν στους ανθρώπους αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, αίσθημα κατωτερότητας, ανασφάλειες και πολλές φορές τους οδηγούν στην κατάθλιψη.

Είναι εθιστικά και δύσκολα μπορείς να σταματήσεις να περνάς χρόνο σε αυτά. Από εκεί μαθαίνεις τι κάνουν οι φίλοι σου αλλά και κάθε άνθρωπος σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορείς να τα «κλείσεις» γιατί θα μείνεις πίσω, έτσι δεν είναι;

Είναι απαραίτητο όμως, αν όχι να τα κλείσεις, να περιορίσεις το χρόνο που περνάς σε αυτά. Δε σου κάνουν καλό. Χάζεψε λίγο σε σελίδες που σου αρέσουν, μίλα με τους φίλους σου, αλλά μη ξεχνάς, πως όσα βλέπεις δεν είναι αληθινά.

Μπορείς να μπαίνεις μόνο από το λάπτοπ ή μόνο συγκεκριμένες ώρες. Κάνε ό,τι μπορείς για να περιορίσεις το χρόνο που περνάς σε αυτά.

#11 Ψάξε για δραστηριότητες που δεν απαιτούν τη χρήση οθόνης

Θα είναι πιο εύκολο να μειώσεις το χρόνο που περνάς σε μια οθόνη αν έχεις κάτι άλλο να κάνεις. Δοκίμασε ένα νέο χόμπι ή κάνε κάτι διαφορετικό όσο πιο συχνά μπορείς. Μαγείρεψε, μάθε μια ξένη γλώσσα, μίλα με κάποιον, διάβασε ένα βιβλίο, παίξε κάποιο σπορ. Λύσεις υπάρχουν πολλές. Δοκίμασε νέα πράγματα και δες τι σου αρέσει και σε γεμίζει. Κάνε αυτό και μην ασχολείσαι με οθόνες.

Οι οθόνες έχουν κατακλύσει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Μπορεί να είναι αναπόφευκτο να τις εξαλείψεις τελείως από την καθημερινότητά σου, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τις περιορίσεις. Ακολούθα τις παραπάνω συμβουλές και ξεκίνα να μειώνεις το χρόνο που περνάς μπροστά από μια οθόνη.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!