Ισορροπημένη Ζωή: 5 Τρόποι να την Πετύχεις - Purpose Συμβουλευτική

Ισορροπημένη Ζωή: 5 Τρόποι να την Πετύχεις

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Θεωρούμε ότι κάποιος έχει ισορροπημένη ζωή όταν μπορεί να βρει ισορροπίες ανάμεσα στην δουλειά, την οικογένεια και τις σχέσεις.

Αν νομίζεις ότι η ψυχική και η σωματική σου υγεία έχει εξαντληθεί προσπαθώντας να έχεις τον έλεγχο για να βρεις την ισορροπία στους διαφόρους τομείς της ζωή σου και αυτό είναι κάτι που σε αγχώνει, τότε θα πρέπει να δράσεις άμεσα και να μην ζεις κατ’ αυτό τον τρόπο.

Μπορείς να έχεις μια ισορροπημένη ζωή χωρίς περιττό άγχος. Ακολούθησε τις παρακάτω πέντε συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να την πετύχεις.

#1 Ανακάλυψε τι σημαίνει για εσένα ισορροπημένη ζωή

Για τον καθένα από εμάς ισορροπημένη ζωή σημαίνει κάτι διαφορετικό. Θα πρέπει να βρεις τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις γαλήνη, εσωτερική ηρεμία και χαρά.

Για παράδειγμα για κάποιους ισορροπημένη ζωή μπορεί να σημαίνει καθημερινή άσκηση, υγιεινή διατροφή, αποτοξίνωση από τα social media, το να μην βλέπουν καθόλου τηλεόραση κλπ.

Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή δεν παραμένει στάσιμη, αλλά προχωράει. Επομένως, θα πρέπει να αλλάξεις νοοτροπία και να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σε γεμίζει, τι δραστηριότητες απολαμβάνεις να κάνεις και σε κάνουν να νιώθεις ισορροπημένος και χαρούμενος.

#2 Στάματα να κάνεις πολλά πράγματα μαζί και βάλε προτεραιότητες

Ο εγκέφαλος μας δεν είναι φτιαγμένος ώστε να μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Όσα περισσότερα πράγματα κάνεις ταυτόχρονα, τόσο περισσότερο άγχος έχεις. Πολλοί θεωρούν ότι το multitasking είναι μια πολύτιμη ικανότητα και δεξιότητα να έχει κάποιος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να περνάνε εκατοντάδες σκέψεις από το μυαλό σου την ίδια στιγμή και να μην μπορείς να συγκεντρωθείς. Αυτό σε καθυστερεί και δεν μπορείς να εστιάσεις σε ένα πράγμα που χρειάζεται να κάνεις και αποσπάται διαρκώς η προσοχή σου.

Στο τέλος της ημέρας απλά θα έχεις εξαντλήσει τον εαυτό σου και δεν θα έχεις πετύχει τίποτα. Προσπάθησε να βάζεις προτεραιότητες και να κρίνεις τι είναι σημαντικό και τι όχι. Με αυτό τον τρόπο, θα εστιάζεις και θα αφοσιώνεσαι σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα. Ισορροπημένη Ζωή: 5 Τρόποι να την Πετύχεις

#3 Μάθε να λες «όχι» για να έχεις μια ισορροπημένη ζωή

Το να είσαι προετοιμασμένος να λες «όχι» είναι ένα σημαντικό βήμα για να έχεις μια ισορροπημένη ζωή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους λέμε «ναι» όταν είμαστε πολύ αφοσιωμένοι και η ζωή μας τελικά βγαίνει εκτός ελέγχου.

Για παράδειγμα, στην δουλειά σου όταν λες «ναι» σε ένα πρότζεκτ ή μια ευκαιρία το κάνεις διότι νομίζεις ότι οι άλλοι θα πιστεύουν ότι μπορείς να πετύχεις, ενώ αν πεις «όχι» μπορεί νομίσουν ότι δεν είσαι αρκετά ικανός να πετύχεις.

Στην ουσία με αυτό τον τρόπο υπόσχεσαι να κάνεις περισσότερα πράγματα από αυτά που θα μπορούσες και θέλεις να κάνεις. Αν μάθεις να λες «όχι» θα έχεις την ευκαιρία να δουλεύεις πάνω σε πράγματα και πρότζεκτ που σε ευχαριστούν και απολαμβάνεις να κάνεις.

Μάθε να λες «ναι» όταν το νιώθεις και αντίστοιχα «όχι» χωρίς τύψεις. Είναι το πρώτο βήμα για να ζήσεις μια ισορροπημένη ζωή.

Θες να έχεις μια ισορροπημένη ζωή; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να την πετύχεις!

#4 Δημιούργησε το δικό σου ήσυχο καταφύγιο

Όταν βρίσκεσαι συνεχώς σε εγρήγορση, δεν γίνεται να ζεις μια ισορροπημένη ζωή. Πολλά συμβαίνουν στη ζωή σου και έχεις τόσα πολλά να κάνεις που νιώθεις ότι τρέχεις σε έναν αγώνα δρόμου τον οποίο δύσκολα μπορείς να κερδίσεις.

Το σώμα σου είναι αυτό που θα σου πει ότι βρίσκεσαι εκτός ελέγχου. Ένα από τα πρώτα σημάδια και το πιο χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη και η κακή ποιότητα ύπνου. Όταν έχεις πολλά στο μυαλό σου, δεν μπορείς να κοιμηθείς και μετά από ένα διάστημα θα νιώσεις ότι δεν έχεις αρκετή ενέργεια. Στο μυαλό σου θα επικρατεί ένα χάος και θα βρίσκεσαι σε συνεχή σύγχυση.

Αν αναγνωρίζεις αυτά τα σημάδια, η καλύτερη λύση είναι να δράσεις άμεσα και δεις τους τρόπους με τους οποίους θα αποφορτιστείς από όλα και θα ηρεμήσεις. Θα μπορούσες να δημιουργήσεις το δικό σου προσωπικό ήσυχο καταφύγιο, οπού εκεί θα ηρεμείς από όλη την πίεση της καθημερινότητας και θα αισθάνεσαι γαλήνη.

Σίγουρα δεν θα έρθεις σε κατάσταση ηρεμίας αμέσως αλλά βήμα-βήμα καθώς χρειάζεται πολλή δουλειά για να μεταβείς από το απόλυτο χάος στην πλήρη ηρεμία.

#5 Υιοθέτησε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής για να έχεις ισορροπημένη ζωή

Μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να σου δώσει φυσικά ενέργεια και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση σου. Επίσης η καθημερινή άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες στο σώμα μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα.

Επομένως μην χάνεις ευκαιρία, κλείσε ένα ραντεβού σε έναν διατροφολόγο, ο οποίος θα σου δώσει ένα υγιεινό διατροφολόγιο που ταιριάζει αποκλειστικά σε εσένα. Ξεκινά να αθλείσαι συστηματικά ή αγόρασε μια συνδρομή κάποιων μηνών στο γυμναστήριο προκειμένου να μπεις σε ένα πρόγραμμα.

Αν έχεις πιο υγιεινή διατροφή, αθλείσαι συστηματικά και βάλεις γενικότερα την προσωπική σου ζωή σε τάξη τότε θα μπορέσεις να έχεις πιο ισορροπημένη ζωή.

Όταν νιώθεις ότι δεν έχεις ισορροπημένη ζωή, πιθανότητα δεν έχεις αυτοπειθαρχία. Η αυτοπειθαρχία μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις διάφορα πράγματα στη ζωή σου. Χωρίς αυτοπειθαρχία χάνεις χρόνο και αποτυγχάνεις να ακολουθήσεις πράγματα τα οποία ξέρεις ότι θα μπορούσες να κάνεις.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!