Ξεκίνα να αντιγράφεις κάθε επιτυχημένη συμπεριφορά - Purpose Συμβουλευτική

Ξεκίνα να αντιγράφεις κάθε επιτυχημένη συμπεριφορά

By Βασίλης Καραγιαννόπουλος | Προσωπική Ανάπτυξη

Δεν είναι τυχαίο που λένε, «Δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι».

Όπως έχουμε ξαναπεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Ως τέτοιο, έχει την τάση να συγκεντρώνεται σε ομάδες με ίδιες ιδέες, πεποιθήσεις και συνήθειες.

Ταυτόχρονα, σαν κοινωνικό ον, ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να ταιριάξει σε μία ομάδα, η οποία τον ωθεί να διαμορφώνει τη συμπεριφορά του με τέτοιο τρόπο που να γίνεται πιο εύκολα αποδεκτός από τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας.

Αυτό συνήθως δημιουργεί πρόβλημα σε μικρότερες ηλικίες, όπου μερικές φορές οι έφηβοι τείνουν να έλκονται από άτομα με παραβατική συμπεριφορά, έστω και μικρή. Η ένταση και η έξαψη της ανυπακοής, είναι αρκετή για να ενθουσιάσει κάποιους που αισθάνονται πιεσμένοι, περιορισμένοι και με λίγες ελευθερίες.

Έτσι, πολύ συχνά, βλέπουμε να σχηματίζονται ομάδες από άτομα που έχουν τάση προς την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, την μικρή η μεγάλη καταστροφή υλικής περιουσίας, μικροκλοπές και άλλου είδους μικρές παρανομίες.

Γιατί να είναι μόνο κακό όμως;

Γιατί, αυτή η τάση του ανθρώπου να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα, και για καλές πρακτικές; Η αλήθεια είναι ότι μπορεί και ότι γίνεται συστηματικά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Εδώ, λοιπόν, συναντάμε μία θετική εκδοχή του «Δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι».

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι άνθρωποι ενώνονται σε ομάδες, με σκοπό την διατήρηση της γνώσης, την ανταλλαγή απόψεων, μυστικών, την κατανόηση και την αποδοχή σε απόψεις που για άλλους μπορεί να είναι ακραίες.

Έτσι, δημιουργήθηκαν, μυστικές εταιρίες, φιλικές, κρυφές, απόκρυφες, κλαμπς με συγκεκριμένους κώδικες συμπεριφοράς, ενδυμασίας, χαιρετισμούς ακόμα και ομιλίας. Κάποιες είχαν σοβαρό σκοπό και κάποιες όχι και τόσο.

Με την πάροδο των χρόνων και με την, σχετικά πάντα, απελευθέρωση και αποδοχή των ιδεών, τέτοιου είδους λέσχες έπαψαν να έχουν την ανάγκη να μείνουν μυστικές και κρυφές. Κάποιες διατήρησαν αυτό το χαρακτηριστικό γιατί δίνει μία αίσθηση μυστηρίου και ιδιαίτερου. Άλλοι πάλι προτίμησαν να κάνουν φανερή την δραστηριότητα τους.Ξεκίνα να αντιγράφεις κάθε επιτυχημένη συμπεριφορά

Πως με βοηθάει αυτό;

Σίγουρα δεν χρειάζεται να μπεις σε κάποια λέσχη για να βελτιώσεις τη ζωή σου. Μπορείς όμως πάντα να αρχίσεις να κάνεις παρέα με άτομα που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο.

Ας υποθέσουμε ότι θες να κάνεις κάποιες αλλαγές στη ζωή σου. Είτε θες να αλλάξεις καριέρα, είτε σκέφτεσαι να δραστηριοποιηθείς σε κάτι, μόνος σου. Ποιος είναι ο καλύτερος άνθρωπος για να σου δώσει πληροφορίες και συμβουλές για αυτό που θες να επιχειρήσεις;

Μα φυσικά, κάποιος που ήδη έχει πετύχει σε αυτό που θες να κάνεις. Γιατί να κάνεις ένα σωρό λάθη, όταν μπορείς να τα αποφύγεις, μαθαίνοντας από τα λάθη και τις ατυχίες άλλων.

Ακόμα καλύτερα, γιατί να μην υιοθετήσεις την ήδη πετυχημένη τους συμπεριφορά για να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα και ίσως και ακόμα καλύτερο; Εφόσον έχεις μπροστά σου, ένα ζωντανό παράδειγμα επιτυχίας, δεν υπάρχει λόγος να ανακαλύψεις εκ νέου τον τροχό.

Μπορείς κάλλιστα να κάνεις ακριβώς ότι κι εκείνος, για να φτάσεις στο ίδιο αποτέλεσμα. Από εκεί και έπειτα, είναι στο χέρι σου να κρατήσεις αυτή την συμπεριφορά ή να την προσαρμόσεις στα δικά σου δεδομένα.

Κάνε το με απλό τρόπο

Κοίτα πως μπορεί να γίνει πολύ απλά.

Σε πρώτη φάση, είναι σημαντικό να ξέρεις τι θες να πετύχεις. Αν δεν το ξέρεις, τότε μην περιμένεις να κάνεις κάτι.

Θες να υιοθετήσεις συμπεριφορές που σε σπρώχνουν μπροστά; Δες εδώ

Σε δεύτερη φάση, χρειάζεται να βρεις κάποιον που είναι ήδη πετυχημένος. Κάποιον που ήδη να έχει φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα σε αυτό που θες να κάνεις. Κατά προτίμηση, θα ήταν καλό να ήταν κάποιος που θα μπορούσες να του μιλήσεις. Ξέρω ότι κάποιες φορές αυτό δεν είναι εφικτό. Λόγω της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όμως, μπορείς να ακολουθήσεις την πορεία και τις συνήθειες κάποιου, αρκετά εύκολα.

Σε τρίτη φάση, ξεχώρισε την μέθοδο του από την ιδιοσυγκρασία του. Αν ανάβει τσιγάρο πριν κάνει το οτιδήποτε, τότε μάλλον αυτό είναι μέρος της ιδιοσυγκρασίας του, οπότε δεν θα χρειαστεί να αρχίσεις το τσιγάρο. Αν όμως παρατηρείς ότι λειτουργεί με σχέδιο και πλάνο πριν κάνει το οτιδήποτε, τότε μάλλον θα θες να το εντάξεις στην δική σου συμπεριφορά.

Ξεκίνα να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν και που θα σε κάνουν να σκέφτεσαι και να λειτουργείς πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!