Πόσο καιρό χρειάζεσαι για να Πετύχεις; - Purpose Συμβουλευτική

Πόσο καιρό χρειάζεσαι για να Πετύχεις;

By Αντώνης Μεσσήνης | Προσωπική Ανάπτυξη

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου μουσικός; Ποιον αθλητή ή γνωστό επιχειρηματία θαυμάζεις περισσότερο; Ποιού την επιτυχία θα ήθελες να μιμηθείς; Εσύ σε τι θα ήθελες να πετύχεις;

Πάρα πολλοί άνθρωποι είναι διάσημοι, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, επειδή έχουν πετύχει στον τομέα τους. Και σε πολλές περιπτώσεις, όπως γίνεται με πασίγνωστους αθλητές, επιχειρηματίες, ηθοποιούς και μουσικούς, προβάλλονται καθημερινά με τα μέσα ενημέρωσης να γεμίζουν από εικόνες επιτυχίας και θριάμβου.

Είναι πολύ λογικό λοιπόν και αναμενόμενο, αρκετοί από εμάς να τους έχουμε ως πρότυπα και να θέλουμε να μιμηθούμε την επιτυχία τους.

Ξέρουμε λοιπόν τι θέλουμε και ξεκινάμε γεμάτοι αισιοδοξία να το διεκδικήσουμε. Στην πορεία όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά, η τύχη δε μας χαμογελάει και οι ικανότητές μας αποδεικνύονται ίσως να μην είναι αρκετά καλές ακόμα για να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα.

Σύντομα λοιπόν, μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες, τα παρατάμε. Μάλλον δεν είναι για εμάς αυτό, δεν είμαστε τόσο καλοί όσο εκείνοι, ας κάνουμε κάτι άλλο.

Ανυπομονούμε να πετύχουμε

Το πρόβλημα όμως δεν είναι η έλλειψη ικανότητας, ούτε η έλλειψη τύχης. Το βασικό πρόβλημα για πολλούς είναι πως είναι ανυπόμονοι. Οι περισσότεροι ξέρουν τι θέλουν και ποια είναι τα όνειρα τους, όμως αναμένουν άμεση ικανοποίηση. Και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά; Τότε η απογοήτευση τούς κυριεύει και τα παρατούν στην πορεία.

Αυτό που ξεχνούν όμως, είναι πως τα πρότυπα τους δεν έφτασαν εκεί που είναι σε ένα βράδυ. Αλλά, αντίθετα με αυτό που φαίνεται, έφτασαν εκεί μετά από χρόνια προετοιμασίας. Πολλοί λοιπόν δίνουν τόσο πολύ έμφαση στη φήμη που απολαμβάνουν τώρα όλοι αυτοί οι διάσημοι αθλητές, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες και αγνοούν αυτό που στην ουσία είναι και το πιο ουσιαστικό κομμάτι της διαδρομής τους.

Τα μέσα ενημέρωσης άλλωστε δεν επικεντρώνονται στη δουλειά που έχει κάνει κάποιος για να φτάσει εκεί που είναι, τις αμέτρητες ώρες προπόνησης και τις πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Δείχνουν μόνο αποσπάσματα και εικόνες αφότου κάποιος έχει φτάσει στην κορυφή.

Για αυτό ας το πούμε καθαρά και ξάστερα: Για να πετύχεις στην επαγγελματική σου ζωή και στους προσωπικούς στόχους που έχεις θέσει για τον εαυτό σου, απαιτεί να αφιερώσεις χρόνο. Και συχνά πολύ χρόνο. Όπως επίσης και να αφιερωθείς σε ένα μόνο πράγμα κάθε φορά.

Η αρχή

Το πρώτο στάδιο της επιτυχίας, και το πιο δύσκολο, σε οτιδήποτε θέλεις να πετύχεις είναι το ξεκίνημα. Πολύς κόσμος δεν το ξεπερνάει ποτέ καθώς προσπαθεί για λίγο διάστημα και μόλις βλέπει πως δεν έχει γρήγορα αποτελέσματα τα παρατάει. Οι πρώτοι μήνες είναι δύσκολοι, σα να ξεκινάς από την κόλαση για να σκαρφαλώσεις μέχρι τον παράδεισο. Πόσο καιρό χρειάζεσαι για να Πετύχεις;

Η επιχείρηση που μόλις έχεις ξεκινήσει θα χρειαστεί καιρό για να σταθεί στα πόδια της και να έχει έσοδα. Το πρόγραμμά σου στο γυμναστήριο σε εξουθενώνει αλλά το σώμα σου δε βλέπεις να αλλάζει. Το διάβασμα για το διδακτορικό που ξεκίνησες σου φαίνεται βουνό.

Στη φάση αυτή, η αμφιβολία και οι αρνητικές σκέψεις θα προσπαθήσουν να σε βγάλουν από το δρόμο σου.

Για να μην πτοείσαι από τις δυσκολίες, δες εδώ

Το μεσοδιάστημα

Έχει περάσει αρκετός χρόνος αφού έχεις ξεκινήσει και έχεις ξεπεράσει την αγωνία του πρώτου σταδίου. Έχεις κάνει τις πρώτες σου επιτυχίες και έχεις σημειώσει σημαντική πρόοδο, είτε αυτή είναι έσοδα από την επιχείρηση σου ή μια περισσότερο αθλητική εμφάνιση στο σώμα σου, με αποτέλεσμα να θεωρείς ότι τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά.

Αυτό το στάδιο όμως είναι που ξεχωρίζει τους πρωταθλητές από το μέσο όρο, καθώς για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία και να πετύχεις οριστικά θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις πολλά σύνθετα προβλήματα για να προχωρήσεις. Θα μείνεις ευχαριστημένος με αυτά που έχεις καταφέρει μέχρι τώρα ή θα συνεχίσεις την πορεία σου ως τη κορυφή;

Η κορυφή

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που ξεκίνησες και αυτό είναι το στάδιο που θερίζεις ότι έχεις σπείρει στα προηγούμενα στάδια. Έχεις σώμα πρωταθλητή, η επιχείρηση σου βγάζει αρκετά κέρδη και η καριέρα σου βρίσκεται στο απόγειο της. Τα πράγματα δε θα είναι 100% τέλεια αλλά θα είναι πολύ πιο εύκολα από όταν ξεκίνησες το ταξίδι σου.

Η κορυφή είναι ο απώτερος στόχος. Σε κάποια πράγματα θέλει πολύ χρόνο, σε άλλα όχι και τόσο. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι αν χρειάζεται δύο, πέντε ή δέκα χρόνια για να την κατακτήσεις αλλά να ξέρεις πως για να τη φτάσεις, χρειάζεται πολύ δουλειά και η ικανότητα να βελτιώνεσαι συνεχώς.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!