Το να υπεραναλύεις δεν έχει νόημα.
Σε όλους μας αρέσει να ζυγίζουμε τις επιλογές μας όταν παίρνουμε αποφάσεις. Πόσες φορές έχεις ψάξει ξανά και ξανά για το τέλειο ξενοδοχείο για τις διακοπές σου; Ή ζήτησες γνώμες από τέσσερις διαφορετικούς φίλους για το τι πρέπει να βάλεις σε ένα πάρτι; Ή ρώτησες 10 διαφορετικούς συναδέλφους αν πρέπει να παραγγείλεις από το νέο takeout εστιατόριο που άνοιξε δίπλα;
Δεν υπάρχει κάτι κακό με αυτό, όσο περισσότερες πληροφορίες έχουμε και όσο περισσότερα αρνητικά εντοπίσουμε, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να πάρουμε μια έξυπνη απόφαση. Αλλά αυτό που είναι λάθος είναι να πιστεύουμε ότι αυτές οι πληροφορίες θα οδηγήσουν τελικά στη «σωστή» απόφαση.
Και αυτό επειδή δεν υπάρχει «σωστή» απόφαση.
Οι επιλογές μας μπορεί να είναι καλά αιτιολογημένες ή κακά αιτιολογημένες. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκπληκτικά ωφέλιμα ή εκπληκτικά ζημιογόνα. Αλλά δεν υπάρχει πραγματικά σωστή πορεία δράσης, μόνο ένα εύρος από πιθανές εναλλακτικές. Και για την κάθε μία από αυτές ένα ακόμα πιο μεγάλο εύρος από συνέπειες και πιθανά αποτελέσματα.
Ακόμα και αφού πάρουμε την απόφαση, για οποιονδήποτε λόγο κι αν διαλέξουμε αυτό το μονοπάτι και ζούμε τις συνέπειες τις επιλογής μας και πάλι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια ήταν η σωστή επιλογή. Το μόνο που ξέρουμε είναι αν μας αρέσει τελικά εκεί που βρεθήκαμε ή όχι.
Πρόκειται για πολύ απλές έννοιες, που όμως τείνουμε να τις παίρνουμε ως δεδομένες. Σκεπτόμενοι όμως με αυτή τη νέα οπτική και τρόπο, αποσυμπιέζουμε τον εαυτό μας από πολύ πίεση και ένταση. Όταν δεν υπάρχει η τέλεια επιλογή, είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνεις λάθος! Έτσι δεν χρειάζεται να υπεραναλύεις.
Το κλειδί σε αυτό τον τρόπο σκέψης, είναι να θυμάσαι ότι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει σωστή απόφαση, δεν μπορεί να πάρεις την απολύτως σωστή για την κατάστασή σου.
Για να σταματήσεις να υπεραναλύεις, δες εδώ
Σίγουρα σε ακραίες καταστάσεις είναι πιο δύσκολο να μείνεις ικανοποιημένος. Για να επανέλθουμε στο παράδειγμα του ξενοδοχείου, αν μείνεις σε κάποιο πολύ ακριβό που είναι γεμάτο κατσαρίδες είναι όντως πιθανό να δυσαρεστηθείς καθώς επιζητάς κάποιο καθαρό και οικονομικό. Όποιο όμως καθαρό και οικονομικό ξενοδοχείο κι αν διαλέξεις, μικρή σημασία έχει, λίγο πολύ θα καλύψει τις ανάγκες σου.
Το νόημα πίσω από όλα αυτά είναι να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο. Προσπάθησε μεν να συγκεντρώσεις όλα τα δεδομένα, αλλά έπειτα κάνε την επιλογή σου χωρίς να υπεραναλύεις. Σταμάτα να ξοδεύεις τόσο χρόνο προσπαθώντας να διαπιστώσεις αν οι αποφάσεις σου ήταν οι άριστες που μπορούσαν να γίνουν.
Το ίδιο ισχύει και για την καριέρα σου. Ίσως αγχώνεσαι εύκολα για το ποια είναι η σωστή δουλειά για εσένα, ή για να αποφασίσεις αν αξίζεις να παραιτηθείς από τη δουλειά σου για να ασχοληθείς με αυτό που σου αρέσει πραγματικά.
Αυτές είναι μεγάλες αποφάσεις, δεν το αρνούμαι, άλλωστε θα ήταν βλακεία κάτι τέτοιο. Αλλά ποτέ δεν θα ξέρεις αν αποτελούν το σωστό μονοπάτι για εσένα, αν δεν πάρεις πράγματι μια απόφαση.
Ίσως τα κάνεις χάλια, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες των επιλογών σου (που είναι και μεγάλες ευκαιρίες να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου), αλλά ίσως επίσης κάνεις κάτι πολύ σωστό για εσένα. Και δεν είναι αυτό αρκετό για να νιώσεις ότι έκανες κάτι καλό;
Φυσικά, αν οι αποφάσεις δεν είναι το δυνατό σου σημείο, και αυτό σε οδηγεί στο να υπεραναλύεις, δες και αυτό το άρθρο μας για να μπορείς να αποφασίζεις πιο αποτελεσματικά.
8 Σημάδια ότι είσαι Δύσκολος Άνθρωπος
8 Σημάδια ότι χρειάζεσαι Διάλειμμα από την Δουλειά
Αν δεν Πήρες Προαγωγή, να τι Πρέπει να Κάνεις στη Συνέχεια
7 Σημάδια που Δείχνουν ότι Φοβάσαι να Πετύχεις
6 Τρόποι να φροντίσεις την Επαγγελματική Εξέλιξη σου (ακόμα κι αν ο εργοδότης δεν ενδιαφέρεται για σένα)
7 Σημάδια ότι Πρέπει να Παρατήσεις τη Δουλειά σου