Γιατί παίρνουμε λάθος αποφάσεις - Purpose Συμβουλευτική

Γιατί παίρνουμε λάθος αποφάσεις

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Νιώθουμε ενοχές όταν παίρνουμε λάθος αποφάσεις. Μπορούν να επηρεάσουν όλη μας τη ζωή. Όμως όλοι παίρνουμε λάθος αποφάσεις, είτε αυτές έχουν να κάνουν με μία σχέση που δεν είναι καλή για μας, είτε με μία καριέρα που δε μας ταιριάζει.

Οι λάθος αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν δραστικά τη ζωή μας, αφήνοντάς μας άδειους και απογοητευμένους. Άλλωστε όταν κάποιος άνθρωπος δεν παίρνει τις σωστές αποφάσεις, είναι σχεδόν σίγουρο πως δε θα ανακαλύψει όλες τις δυνατότητές του.

Οι άνθρωποι παίρνουν λάθος αποφάσεις για διάφορους λόγους. Ο τρόπος σκέψης, η έλλειψη αυτογνωσίας και η τυφλή μίμηση των κοινωνικών νορμών, είναι τρεις από τους βασικότερους λόγους που οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις.

Γνώρισε τον εαυτό σου αλλά μην αφήνεις τα συναισθήματά σου να σε οδηγήσουν σε λάθος κατεύθυνση

Αν δε γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας, είναι δύσκολο να πάρουμε σωστές αποφάσεις.

Τα λιοντάρια είναι δυνατά και επιβλητικά ζώα. Γνωρίζουν που ανήκουν στην τροφική αλυσίδα και που να μείνουν. Ξέρουν πως να κυνηγήσουν και πως να επιβιώσουν. Αν όμως το λιοντάρι δεν καταλάβαινε όλα αυτά και ήθελε να ζήσει στον ωκεανό; Είναι σίγουρο πως δε θα τα κατάφερνε. Το ίδιο ισχύει και για μας. Αν δεν καταλάβουμε που βρισκόμαστε και ποιοι είμαστε, είναι δύσκολο να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις που θα αναδείξουν τις δυνατότητές μας. Γιατί παίρνουμε λάθος αποφάσεις

Όταν ξέρεις τον εαυτό σου, είσαι εφοδιασμένος με όσα χρειάζεσαι για να πάρεις σωστές αποφάσεις. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να παίρνεις αποφάσεις με βάση τα συναισθήματά σου. Στην πραγματικότητα, το να παίρνεις αποφάσεις με βάση το πως αισθάνεσαι, μπορεί πολλές φορές να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξή σου. Βλέπεις, το να βγεις από τη ζώνη ασφαλείας σου, είναι απαραίτητο αν θες να ωριμάσεις.

Το να ακολουθείς τις νόρμες της κοινωνίας μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις

Οι κοινωνικές νόρμες επηρεάζουν τις αποφάσεις των ανθρώπων καθημερινά. Τα άτομα με τα οποία περνάς το χρόνο σου αλλά και η κοινωνία γενικότερα, επηρεάζουν τις δουλειές που επιλέγεις, τις ώρες της δουλειάς σου, την επιτυχία, τις συνήθειες, το ιδανικό ταίρι και οτιδήποτε έχει να κάνει με την οπτική σου για τον κόσμο.

Το να ακολουθείς τυφλά το πλήθος, θα σε οδηγήσει σε μία ζωή γεμάτη ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Αν κάτι είναι καλό για κάποιον, δε σημαίνει πως είναι καλό και για σένα.

Για να περιορίσεις τις λάθος αποφάσεις, δες εδώ

Πως να πάρεις αποφάσεις τις οποίες δε θα μετανιώσεις στο μέλλον

Τρία κλειδιά για να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, είναι να έχουμε επίγνωση του τρόπου σκέψης μας, να καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας και να παίρνουμε τις αποφάσεις που μας ταιριάζουν.

#1 Γνώρισε τον τρόπο σκέψης σου

Είναι σημαντικό να καταλάβεις πως ο τρόπος σκέψης σου, μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις. Η επιτυχία ξεκινάει από το μυαλό σου. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους ή να επιδιώκουν μεγάλα πράγματα, γιατί πιστεύουν πως το να πετύχουν τα όνειρά τους, δεν είναι εφικτό. Αρκούνται λοιπόν στα λίγα και δε φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Ξεκίνα να δίνεις προσοχή στις σκέψεις σου. Όταν σκέφτεσαι να πετύχεις ένα μεγάλο στόχο, τι σκέψεις κυριαρχούν στο μυαλό σου; Πιστεύεις πως μπορείς να το κάνεις ή όχι;

Αν οι σκέψεις σου είναι αποθαρρυντικές, τότε πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου. Για παράδειγμα, αν σκεφτείς «Δεν μπορώ να ξεκινήσω μία επιχείρηση, δε ξέρω πως να το κάνω», άλλαξε τη σκέψη σου σε «Δε ξέρω πως να ξεκινήσω μία επιχείρηση τώρα, αλλά μπορώ να μάθω».

Ένας τρόπος να περιορίσεις τις κακές αποφάσεις εξαιτίας του τρόπου σκέψης σου, είναι να συζητήσεις με κάποιον ειδικό ή να μιλήσεις με άτομα που έχουν ήδη καταφέρει αυτό που θες να πετύχεις.

Για παράδειγμα, όταν πρέπει να πάρεις μία επαγγελματική απόφαση, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιο σύμβουλο καριέρας. Αν πάλι θέλεις να παραιτηθείς από τη δουλειά σου και να γυρίσεις τον κόσμο, γνώρισε άτομα που έκαναν το ίδιο. Το να μιλήσεις με τα κατάλληλα άτομα, θα σου δώσει έμπνευση και κουράγιο για να συνεχίσεις.

#2 Γνώρισε τον εαυτό σου

Το να γνωρίσεις καλά τον εαυτό σου, είναι το κλειδί για να παίρνεις σωστές αποφάσεις. Όταν ξέρεις τις δυνάμεις σου, τις προτεραιότητές σου και το τι θέλεις να προσφέρεις στον κόσμο, μπορείς να παίρνεις σωστές αποφάσεις και να ζεις πιο γεμάτη και με νόημα ζωή.

#3 Πάρε μελετημένες αποφάσεις

Οι μελετημένες αποφάσεις και όχι οι εν βρασμώ ψυχής, είναι αυτές που ανταποκρίνονται καλύτερα στα θέλω σου. Σταμάτα για λίγο και σκέψου γιατί πήρες την απόφαση που πήρες. Ζεις τη ζωή σου με τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσες να το κάνεις; Έχεις γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Έχεις εκπληρώσει το σκοπό σου σε αυτή τη ζωή; Ή απλά ζεις τη ζωή που η κοινωνία σου έχει επιβάλλει;

Ένας τρόπος για να παίρνεις μελετημένες αποφάσεις, είναι να σημειώνεις το πρόγραμμα σου για κάθε μέρα. Όταν ξέρεις τι θα κάνεις και πότε, δε θα πετάς το χρόνο σου σε άσκοπες δραστηριότητες ή χαζεύοντας.

Το να περνάς χρόνο με άτομα που το αξίζουν, μπορεί επίσης να σε βοηθάει να λαμβάνεις καλύτερες αποφάσεις.

Παρόλο που κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δε ζει την τέλεια ζωή, αν δουλέψεις πάνω σε αυτά που είπαμε, θα καταφέρεις να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, να έχεις λιγότερες αποφάσεις για να μετανιώσεις και να ζήσεις μία ζωή με νόημα.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!