5 απλοί τρόποι για να εκπέμπεις Εξουσία και Δύναμη - Purpose Συμβουλευτική

5 απλοί τρόποι για να εκπέμπεις Εξουσία και Δύναμη

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

«Εξουσία»:

  1. Η ικανότητα να κάνεις ή να ενεργείς με συγκεκριμένο τρόπο
  2. Η ικανότητα να καθοδηγείς ή να επηρεάζεις τη συμπεριφορά των άλλων ή μια σειρά γεγονότων

Η εξουσία έχει κακή φήμη στο χώρο εργασίας. Πολλοί κακοί διευθυντές έχουν κάνει πολλούς εργαζόμενους να συσχετίσουν την εξουσία με την αλαζονεία και την απολυταρχία. Αλλά, όπως δείχνει και ο ορισμός της λέξης, η εξουσία είναι συνώνυμο της επιτυχίας. Το να έχεις εξουσία σημαίνει να είσαι ικανός να υλοποιείς τις ιδέες σου, να κατευθύνεις την ομάδα, να δουλεύεις αυτόνομα, να σε αναγνωρίζουν και να σε σέβονται.

Επιπλέον, το να είσαι σε θέση ισχύος δεν έχει να κάνει με το να αναγκάζεις άλλους ανθρώπους να υπακούν στις διαταγές σου. Έχει να κάνει με το να είσαι ένας ικανός υπάλληλος και να αποδεικνύεις την ικανότητά σου για προαγωγή. Είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχεις είτε κάνεις την πρακτική σου άσκηση, είτε είσαι ο CEO της εταιρίας.

1) Κράτα θέση ισχύος

Θέση ισχύος=αυτοπεποίθηση. Πρόταξε τα στήθη σου, κράτα ψηλά το κεφάλι σου. Αυτομάτως θα νιώσεις πιο δυνατός. Κράτα αυτή τη στάση σώματος στις συναντήσεις ή τις συνεντεύξεις και θα αποπνέεις αυτοπεποίθηση και δύναμη.

Η χρήση της γλώσσας του σώματος ως στρατηγική επιτυχίας μπορεί να ακούγεται σα ψέμα, αλλά είναι βαθιά  ριζωμένη στη φύση. Όλοι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο από τον τρόπο που στέκονται. 

Μόλις παίρνουμε μία θέση εξουσίας, τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται και τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μάς κάνουν πιο πρόθυμους να πάρουμε ρίσκα.

2) Μείωσε τη στημένη γλώσσα

Όχι να τη μειώσεις κάποτε. Μείωσέ την τώρα.

Οι επιχειρήσεις δεν είναι φιλοσοφικά τμήματα. Όταν γνωρίζεις μία πληροφορία, παρουσίασέ την ως έχει. Αυτό θα σε κάνει να φαίνεσαι ικανός. Όταν εκφράζεις τη γνώμη σου, μίλα σταθερά και με αυτοπεποίθηση. Αυτό δε θα σε κάνει να φαίνεσαι αγενής ή ασεβής αλλά ένας άνθρωπος που ξέρει τι λέει. Αν δεν πιστέψεις εσύ τις ιδέες σου, γιατί να το κάνουν οι άλλοι;

3) Μην αφήσεις την εξουσία να σε κάνει υπερόπτη

Η εξουσία μπορεί να είναι εθιστική. Αλλά μην την αφήσεις να σε επηρεάσει αρνητικά γιατί θα καταλήξεις να γίνεις ανόητος. Φέρσου καλά στους ανθρώπους και θα σου φερθούν και εκείνοι με τον ίδιο τρόπο. Δώσε αναγνώριση και επιβράβευση.

Όλοι επιθυμούν να ανταμείβεται η καλή τους δουλειά, αλλιώς ποιός ο σκοπός να πηγαίνουν στη δουλειά κάθε μέρα; Αν κάποιος κάνει καλή δουλειά αντάμειψέ τον! Δε χρειάζεται να είναι μία μεγάλη δημόσια ανακοίνωση ή κάτι πολύ σημαντικό. Στους ανθρώπους αρέσει να νιώθουν ότι τους εκτιμάς και να ανταμείβονται για τις προσπάθειές τους.

5 απλοί τρόποι για να εκπέμπεις Εξουσία και Δύναμη

4) Γίνε το παράδειγμα

Η πραγματική εξουσία κερδίζεται, δεν επιβάλλεται. Αν δε διατηρήσεις το σεβασμό των γύρω σου, θα στραφούν εναντίον σου με την πρώτη ευκαιρία. Ο σεβασμός δε χάνεται αν διαφωνήσεις με κάποιον ή του ζητήσεις να τελειώσει μια ανεπιθύμητη εργασία ή αν κάνεις μια επικοδομητική κριτική. Ο σεβασμός χάνεται όταν φέρεσαι στους άλλους διαφορετικά από ότι στον εαυτό σου.

Το προνόμιο του να είσαι διευθυντής είναι να βάζεις κανόνες, όχι να τους σπας. Αν περιμένεις από τους υπαλλήλους σου να είναι στα γραφεία τους αυστηρά στις 9, πρέπει να είσαι και εσύ στο γραφείο σου την ίδια ώρα. Αν θέλεις να κρατάνε σημειώσεις στις συναντήσεις, κράτα κι εσύ. Δώσε το παράδειγμα που θέλεις να ακολουθήσουν οι συνάδελφοί σου!

Αν θες να μάθεις να ηγείσαι με επιτυχία, δες εδώ

5) Πάντα να είσαι προετοιμασμένος

Είναι αλήθεια ότι «εκείνοι που αδυνατούν να προετοιμαστούν, προετοιμάζονται για να αποτύχουν». Φαντάσου έναν ισχυρό άνθρωπο. Είναι οργισμένος, μπερδεμένος ή εμβρόντητος; Ακριβώς! Εάν δεν αποπνέεις ηρεμία, συλλογικότητα και βεβαιότητα, δεν αποπνέεις εξουσία.

Παρ’ όλο που δεν μπορείς να προετοιμαστείς για κάθε πιθανό κι απίθανο ενδεχόμενο, έχοντας καταστρώσει το σχέδιό σου, θα σου είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίζεις τις διάφορες εκπλήξεις.

Μένοντας ενημερωμένος για τα νέα και τις τάσεις του κλάδου σου και έχοντας επίγνωση των ανταγωνιστών σου, θα μπορέσεις να βρείς προς ποιά κατεύθυνση κινείται η επιχείρησή σου. Κράτα ότι χρειάζεσαι στο γραφείο σου όπως τα κατάλληλα παπούτσια για μία συνάντηση. Πάντα να έχεις ένα plan B!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!