5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου προτού Παραιτηθείς από τη δουλειά σου - Purpose Συμβουλευτική

5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου προτού Παραιτηθείς από τη δουλειά σου

 
 

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Μπορεί να νιώθεις έτοιμος να παραιτηθείς από την τρέχουσα εργασία σου για να προχωρήσεις την καριέρα σου αλλού. Όμως πριν κάνεις κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να είσαι 100% σίγουρος ότι δεν πρόκειται για κάποια παρορμητική επιθυμία.

Όλοι έχουμε τις κακές μέρες μας (ή κακές εβδομάδες) στη δουλειά, οπότε η καλύτερη τακτική είναι να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα την κατάσταση και να απαντήσεις με ηρεμία στις ακόλουθες ερωτήσεις προτού πάρεις την οριστική σου απόφαση.

#1 Τι σε κάνει να θέλεις να παραιτηθείς;

Έχεις αναγνωρίσει τι είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις να φύγεις; Είναι η ίδια η δουλειά ή ίσως κάποιος με τον οποίο έχεις στενή συνεργασία; Προσπάθησε να το κατανοήσεις προτού προχωρήσεις άλλο τη σκέψη σου.

Απλά και μόνο σκεπτόμενος τι είναι αυτό που σε «πνίγει» στη δουλειά σου, θα μπορέσεις να αποκτήσεις διαύγεια. Και έπειτα με την κατάλληλη δράση ενδεχομένως να βρεις και αντίστοιχες λύσεις.

Αν το αίσθημα «πνιγμού» είναι γενικό και δεν μπορείς να το προσδιορίσεις με ακρίβεια, ξεκίνα να κρατάς ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφεις κάθε ημέρα πως νιώθεις. Αυτό θα μπορέσει να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα μοτίβα και να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε κάνει δυστυχή.

#2 Πόσο καιρό νιώθεις έτσι;

Είναι μήνες, χρόνια ή οι πρόσφατες ημέρες; Προκειμένου να βεβαιωθείς ότι παίρνεις τη σωστή απόφαση, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται απλά για κάποια κακή χρονική περίοδο.

Είναι απολύτως αναμενόμενο να νιώθεις κατά διαστήματα μπουχτισμένος με τη δουλειά σου, αλλά προσπάθησε να μην αφήσεις τα συναισθήματά σου να σε καταβάλλουν. Αν νιώθεις κάποια αβεβαιότητα, τότε κάνε υπομονή μερικές εβδομάδες προκειμένου να είσαι βέβαιος ότι δεν θα πάρεις κάποια απόφαση που θα μετανιώσεις.

Ειδικά αν είσαι σε νέα δουλειά, δώσε στον εαυτό σου αρκετό χρόνο για να εγκλιματισθεί και να συνηθίσει, προτού πάρεις κάποια βιαστική και παρορμητική απόφαση.

Παρ’ όλα αυτά, αν για αρκετό διάστημα νιώθεις δυστυχισμένος, είναι καιρός να αρχίσεις να ψάχνεις αλλού.

5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου προτού παραιτηθείς από τη δουλειά σου

#3 Τι κινήσεις έχεις κάνει;

Η δυσαρέσκεια σου απέναντι στη δουλειά σου ίσως να μπορεί να επιλυθεί αν μιλήσεις σε κάποιον. Ο manager και προϊστάμενός σου είναι εκεί για να σε βοηθήσει, οπότε αν προκύψει κάποιο θέμα που σε προβληματίζει, μίλα του.

Σκέψου να υπέβαλλες την παραίτησή σου, να εξηγούσες τους λόγους για αυτή και ο προϊστάμενος σου να πρότεινε μία λύση. Θα αισθανόσουν κάπως εκτεθειμένος, σωστά; Οπότε πριν κάνεις την κίνησή σου και παραιτηθείς ή προτού ξεκινήσεις να ψάχνεις αλλού, δες πρώτα τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις την κατάσταση και τι διορθωτικές κινήσεις μπορείς να αναλάβεις.

Αν θες να μάθεις να πλοηγείσαι με επιτυχία στον εργασιακό σου χώρο, δες εδώ

Φυσικά, μπορεί να βοηθήσει να ζητήσεις και κάποια συμβουλή ή βοήθεια εκτός του εργασιακού σου χώρου με κάποιον που μπορεί να έχει μεγαλύτερη εμπειρία και πιο ψύχραιμη οπτική.

#4 Η κατάσταση επηρεάζει τη ζωή σου για να παραιτηθείς;

Αν νιώθεις ότι κουβαλάς τη δουλειά σου στο σπίτι κάθε απόγευμα και αυτό έχει αρχίσει να επηρεάζει την προσωπική σου ζωή, χρειάζεται να το αντιμετωπίσεις. Μην αφήσεις τα εργασιακά σου προβλήματα να επηρεάσουν την προσωπική σου ευεξία. Είναι σημαντικό να είσαι ικανοποιημένος και στη δουλειά και στο σπίτι.

Αν βλέπεις ότι η δουλειά σου επηρεάζει και εσένα και τους κοντινούς σου και έχεις κάνει ότι μπορούσες για να βελτιώσεις την κατάσταση, τότε είναι καιρός να προχωρήσεις. Είναι από μόνο του αρκετό να μην είσαι ικανοποιημένος στη δουλειά σου, αλλά αν αρχίσει αυτό να επηρεάζει και τις προσωπικές σου σχέσεις και την ψυχολογική σου κατάσταση, τότε σίγουρα ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι για αυτό.

#5 Τι θες από την επόμενη εργασία σου;

Υπάρχει κάτι που σου αρέσει ιδιαίτερα στην τρέχουσα θέση εργασίας σου; Κάτι που σίγουρα δεν θες να ξανακάνεις; Αν ναι, συνυπολόγισε αυτούς τους παράγοντες στη νέα σου αναζήτηση εργασίας.

Μελέτησε τις απαιτήσεις σε κάθε αγγελία προκειμένου να βεβαιωθείς ότι είναι κοντά σε αυτά που σε ενδιαφέρουν. Αν λοιπόν η εταιρία στην οποία εργάζεσαι τώρα δεν μπορεί να σου προσφέρει καλύτερες εργασιακές συνθήκες ή κάποια αλλαγή, τότε είναι ώρα να κάνεις το επόμενο βήμα!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!