7 ερωτήσεις για να βρεις τι θέλεις να κάνεις με τη ζωή σου - Purpose Συμβουλευτική

7 ερωτήσεις για να βρεις τι θέλεις να κάνεις με τη ζωή σου

By Michael Hill | Προσωπική Ανάπτυξη

«Τι θέλεις να κάνεις με τη ζωή σου;». Εάν αυτή η ερώτηση σε τρομάζει, δεν είσαι μόνος ή μόνη.

Ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στη ζωή δεν βρήκαν απάντηση στο βασανιστικό αυτό ερώτημα μέχρι αργά στη ζωή τους. Ευτυχώς για σένα, υπάρχουν τρόποι να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που πραγματικά σε ενδιαφέρει και να το κάνεις επάγγελμα.

Ξεκίνα κάνοντας τις ακόλουθες ερωτήσεις στον εαυτό σου:

1. Τι είναι αυτό που με παθιάζει στη ζωή;

Το πρώτο βήμα για να αλλάξεις τη ζωή σου είναι να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που σε παθιάζει. Όταν έχεις πάθος για κάτι, το κάνεις χωρίς να ζητάς ανταλλάγματα. Σε άλλους αρέσει η φωτογραφική τέχνη, σε άλλους το γράψιμο, σε άλλους τα αυτοκίνητα. Η ουσία είναι ότι αν κάνεις κάτι με πάθος, γίνεσαι καλός κι αυτό η ζωή θα στο «εξαργυρώσει» αργά ή γρήγορα. Βρες τι είναι αυτό που σε παθιάζει, κυνήγησέ το και μοιράσου το πάθος σου με τον κόσμο. Οι απαντήσεις θα έρθουν μόνες τους.

 

2. Ποια είναι τα μεγαλύτερα κατορθώματα στη ζωή μου μέχρι τώρα;

Πολλοί έξυπνοι και ικανότατοι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να πουν έναν καλό λόγο για τον εαυτό τους. Είναι άνθρωποι που δεν τους αρέσει να περιαυτολογούν. Ωστόσο, στην εποχή μας, αν δεν «προμοτάρεις» τον εαυτό σου και λίγο, θα μείνεις στο περιθώριο. Γράψε μια λίστα με όλα όσα έχεις πετύχει στη ζωή σου, μεγάλα και μικρά κατορθώματα. Δώσε στον εαυτό σου τον έπαινο που αξίζει. Αν μη τι άλλο, θα νιώσεις εσύ καλύτερα.

 

3. Αν η ζωή μου δεν είχε περιορισμούς, τι θα ήθελα να έχω και τι όχι;

Εάν είχες όσα λεφτά κι όσο χρόνο ήθελες, που θα πήγαινες; Τι θα έκανες; Ποιον θα έπαιρνες μαζί σου; Οι απαντήσεις που θα δώσεις θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα τις δικές σου επιθυμίες και να θέσεις  τους στόχους που θέλεις να πετύχεις. Έτσι φτάνουμε στην επόμενη ερώτηση:

7 ερωτήσεις για να βρεις τι θέλεις να κάνεις με τη ζωή σου

4. Ποιοι είναι οι στόχοι στη ζωή μου;

Οι στόχοι που βάζεις είναι πολύ σημαντικοί γιατί αυτοί είναι που θα σε βοηθήσουν να κατευθύνεις τη ζωή σου εκεί που θέλεις. Μη βάζεις γενικούς στόχους που θα μείνουν αναγκαστικά ανεκπλήρωτοι ακριβώς επειδή δεν είναι συγκεκριμένοι (π.χ. θέλω να γίνω πλούσιος, θέλω να γίνω διάσημος, επιτυχημένος). Βάλε πραγματοποιήσιμους στόχους και κυνηγήσε τους!

 

5. Ποιον/ποιους θαυμάζω περισσότερο στη ζωή;

Για ό,τι θέλεις να πετύχεις στη ζωή, υπάρχει κάποιος που το έχει ήδη κάνει. Μην σε αποθαρρύνει αυτό. Το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή είναι να έχεις τα σωστά πρότυπα. Ο Ναπολέων είχε πρότυπο τον Μέγα Αλέξανδρο, ο Μέγας Αλέξανδρος είχε πρότυπο τον μυθικό Ηρακλή. Όταν θέσεις τους στόχους της ζωής σου, βρες το πρότυπο που θαυμάζεις και θέλεις να μιμηθείς.

 Όπως είχε πει και ο Νεύτωνας: «αν μπόρεσα να δω μακριά, είναι επειδή στάθηκα πάνω στους ώμους γιγάντων».

 

6. Τι ΔΕΝ μου αρέσει να κάνω;

Σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής σου παίζει ο χρόνος που αφιερώνεις σε πράγματα που δεν σου αρέσει να κάνεις. Σκέψου τι είναι αυτό που απεχθάνεσαι περισσότερο στη δουλειά που έχεις τώρα. Είναι οι ώρες που περνάς καθισμένος μπροστά σε μια οθόνη;  Οι ώρες που περνάς στους δρόμους πηγαίνοντας από συνάντηση σε συνάντηση; Πάντα θα απαιτούνται θυσίες σε ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις. Φρόντισε αυτές οι θυσίες να μην σου τρώνε χρόνο και κυρίως να μην σου προκαλούν ανεπιθύμητο στρες και άγχος.

Θες βοήθεια για να βρεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου; Δες εδώ

7. Πόσο σκληρά είμαι διατεθειμένος να δουλέψω;

Οι επιτυχίες δεν έρχονται ποτέ από μόνες τους. Αν θέλεις να πετύχεις κάτι στη ζωή σου θα πρέπει να κάνεις τις απαραίτητες θυσίες. Ίσως χρειαστεί να πληρώσεις για νέες σπουδές, να επενδύσεις σε νέα γραφεία ή να μετακομίσεις σε πιο ακριβή περιοχή της πόλης. Όταν όμως έχεις στόχους στη ζωή σου, όλα αυτά τα προβλήματα δεν θα σε τρομάζουν. Ίσα-ίσα, θα ανακαλύψεις ότι τα «προβλήματα» θα γίνουν προκλήσεις που θα δέχεσαι με ευχαρίστηση. Γιατί, όπως έμαθε ο Οδυσσέας όταν έβαλε στόχο να επιστρέψει στην Ιθάκη, το ταξίδι είναι πιο σημαντικό από τον προορισμό.

Γι’ αυτό, αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου, μην το αναβάλλεις άλλο!

 

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!