7 τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σε κρατάνε πίσω – Εάν τους αφήνεις - Purpose Συμβουλευτική

7 τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σε κρατάνε πίσω – Εάν τους αφήνεις

 
 

By The Purpose | Προσωπική Ανάπτυξη

Σκέψου όλους τους ανθρώπους με τους οποίους έχεις συναναστραφεί κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σου ζωής. Κάποιοι από αυτούς είναι δίπλα σου και σε βοηθούν να μάθεις και να εξελιχθείς, άλλοι σε βοηθούν ελάχιστα ενώ κάποιοι είναι απασχολημένοι με το να σε κρατάνε πίσω.

Εάν δουλεύεις με άτομα που ανήκουν στην τελευταία κατηγορία είναι σημαντικό να μην επηρεάζεσαι από την αρνητικότητά τους, αλλά να ανταποκρίνεσαι στις πράξεις τους με τρόπο που θα σε βοηθάει να αξιοποιήσεις το καλύτερο από τον εαυτό σου και από τους άλλους.

Ακολουθούν 7 τρόποι με τους οποίους πολλοί άνθρωποι σε κρατάνε πίσω αλλά και τρόποι για να τους αντιμετωπίσεις. Με λίγη βοήθεια μπορείς να ξεπεράσεις όποιον προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στην επιτυχία σου.

#1. Σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου

Μην αφήνεις τις αμφιβολίες που έχουν οι άλλοι για σένα να σε επηρεάσουν. Αν αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου εξαιτίας όσων λένε οι άλλοι, θυμίσου πόσο μακριά έχεις φτάσει και πόσο δυνατός έχεις γίνει.

Αυτό που πιστεύεις για σένα είναι και αυτό που θα φανεί στις πράξεις σου. Πίστεψε σε εσένα λοιπόν και οι άλλοι δε θα έχουν άλλη επιλογή, από το να πιστέψουν και αυτοί σε εσένα.

7 τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σε κρατάνε πίσω – Εάν τους αφήνεις

#2. Σου υπενθυμίζουν τα λάθη σου

Όταν οι άλλοι σου ασκούν κριτική πρέπει να εξετάζεις αν είναι αντικειμενική ή όχι. Εάν η κριτική είναι έγκυρη τότε προσπάθησε να μάθεις από αυτή και να γίνεις καλύτερος. Εάν όχι, αγνόησέ την. Αλλά ποτέ μην την αφήσεις να γίνει η αιτία που θα εμποδίσει την εξέλιξή σου.

#3. Κριτικάρουν συνεχώς τις ιδέες σου

Κάποιοι άνθρωποι δε μπορούν παρά να αντιδρούν αρνητικά σε κάθε νέα ιδέα. Ακόμα όμως και οι ιδέες που φαίνεται αρχικά να μη λειτουργούν, έχουν στοιχεία που αξίζουν και μπορούν να αποδειχθούν βιώσιμα. Βρες άτομα που θα σε βοηθήσουν να εξερευνήσεις νέες ιδέες και έχουν πνεύμα αναζήτησης και καινοτομίας. 

#4. Σε μειώνουν

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις όσους υποτιμούν τις δυνάμεις σου είναι να ξέρεις εσύ ο ίδιος τις δυνατότητές σου. Όταν γνωρίζεις τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά σου, είσαι σε θέση να μπορείς να αγνοείς τις άσχετες απόψεις των άλλων.

Αν θες να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου και να βάζεις τα όρια σου, δες εδώ

#5. Υποβαθμίζουν τη συνεισφορά σου

Συχνά όταν οι ανθρωποι μειώνουν τη συνεισφορά άλλων είναι γιατί θέλουν οι ίδιοι να πάρουν τα εύσημα. Γίνε το παράδειγμα: Επαίνεσε τους άλλους για τη δουλειά τους γνωρίζοντας ότι η ανάδειξη των προσπαθειών τους δε θα επισκιάσει τη δική σου συνεισφορά. Συγχρόνως συνέχισε να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό.

#6. Προσπαθούν να σε κάνουν να νιώθεις ασήμανος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεπεράσεις όταν κάποιος σε κρατάει πίσω είναι ότι αυτό σε πονάει. Βίωσε τα συναισθήματά σου. Επέτρεψε στον πόνο να σε κάνει πιο δυνατό, στο φόβο να σε κάνει πιο γενναίο, στην αγωνία να σε κάνει πιο σοφό. Έπειτα μπορείς να επενδύσεις στην άποψη ανθρώπων που γνωρίζουν καλύτερα.

#7. Σε κάνουν να πιστεύεις ότι δεν έχεις επιλογή

Οι αρνητικοί άνθρωποι χαίρονται με το να βάζουν τους άλλους ανθρώπους σε αδιέξοδο, ίσως γιατί και οι ίδιοι νιώθουν πως βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Η αλήθεια όμως είναι πως η ζωή είναι γεμάτη με επιλογές. Προσπάθησε να ζήσεις την κάθε μέρα όσο καλύτερα μπορείς. Ακόμα και όταν πρέπει να κάνεις κάτι, μη ξεχνάς ότι μπορείς να διαλέξεις εσύ τον τρόπο με τον οποίο θα το φέρεις εις πέρας, όπως και τα συμπεράσματα που θα αποκομίσεις από αυτό.

Το συμπέρασμα είναι: Μην παίρνεις κατάκαρδα την αρνητική κριτική των άλλων. Να θυμάσαι ότι έχει να κάνει περισσότερο με τα δικά τους προβλήματα και όχι με σένα. Μείνε δυνατός και έχε επίγνωση των δυνατοτήτων σου!

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!