Χαμηλή Αυτοεκτίμηση; Μια απλή συνήθεια που θα σε βοηθήσει - Purpose Συμβουλευτική

Χαμηλή Αυτοεκτίμηση; Μια απλή συνήθεια που θα σε βοηθήσει

 
 

By Γιώργος Παλαιός | Προσωπική Ανάπτυξη

Σε πολλά άρθρα ψυχολογίας θα έχεις διαβάσει συμβουλές από διάφορους «γκουρού» της αυτοβελτίωσης οι οποίοι προτείνουν μια συγκεκριμένη άσκηση για να λύσεις τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Προτείνουν να γράφεις καθημερινά σε ένα ημερολόγιο μια λίστα με τα επιτεύγματα της ημέρας: τους τρόπους που βοήθησες τους άλλους ή τις εμπειρίες που σου άρεσαν.

Αυτή είναι όντως μια καλή ιδέα, καθώς οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι θετικές αναμνήσεις λειτουργούν ως δυνατά αντικαταθλιπτικά. Επιπρόσθετα, η ευγνωμοσύνη για τα θετικά πράγματα χτίζει μια θετική οπτική για τη ζωή μας, κατά κάποιον τρόπο.

Παρ’ όλα αυτά, αυτή η συνήθεια δείχνει να υπολείπεται σε βάθος, το βάθος στο οποίο χρειάζεται να φτάσει ο καθένας μας με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Απαιτείται να φτάσουμε στη ρίζα του θέματος. Αυτή η «θετικότητα» είναι πιο ταιριαστή για κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη (πχ το να καταγράφεις πράγματα που έκανες και σου άρεσαν δημιουργεί χαρά), αλλά όχι απαραίτητα για κάποιον που θέλει να αυξήσει την αυτοεκτίμηση του. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένα ύπουλο πρόβλημα που σε επηρεάζει σφαιρικά και για ολόκληρη τη ζωή σου. Πολλοί προσπαθούν απεγνωσμένα να την κρύψουν, ενώ άλλοι πνίγονται από αυτή, ελπίζοντας να κερδίσουν την αποδοχή και την συμπάθεια των άλλων.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση επισκιάζει αυτό που είσαι, καταστρέφει ολόκληρες μέρες της ζωής σου, δίνει στους ανθρώπους τη λάθος εντύπωση για εσένα και σε αποθαρρύνει από το να κυνηγήσεις τα όνειρα και τους στόχους σου.Χαμηλή Αυτοεκτίμηση; Μια απλή συνήθεια που θα σε βοηθήσει
Χειρότερα από όλα, συχνά νιώθουμε ότι έχουμε μικρό έλεγχο στο πως νιώθουμε για τον εαυτό μας. «Είμαι χοντρός, είναι δυνατό να έχω αυτοεκτίμηση;» ή «πρόσφατα με απέλυσαν, είναι δυνατό να νιώθω επαρκής;».

Δίνουμε δηλαδή στις εξωτερικές καταστάσεις όλη την εξουσία και τη δύναμη πάνω μας.

Το να θυμηθείς τα παλιά σου κατορθώματα ίσως να είναι λοιπόν μια καλή αρχή, αλλά για κάποιον που μόλις δέχτηκε ένα μεγάλο χτύπημα στην αυτοεκτίμηση του ή για κάποιον που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση σε όλη του τη ζωή, θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από μια θετική συνήθεια.

Οπότε τι μπορείς να κάνεις για την αυτοεκτίμηση σου;

Θυμήσου τα δικαιώματά σου

Όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν την τάση να υποτιμούν τον εαυτό τους αλλά και να αφήνουν τους άλλους να τους πατάνε. Αν μάλιστα η κατάσταση προχωρήσει, μπορεί και να χάσουν την επαφή με τις επιθυμίες και τους στόχους τους ή να σταματήσουν να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν.

Οπότε αντί να γράφεις απλά παλιά επιτεύγματα, γιατί να μην γράφεις τι αξίζεις κάθε μέρα;

Έχω το δικαίωμα να:

  • Πάρω ρεπό από την εργασία μου
  • Μην ενδιαφέρομαι για το τι θέλουν οι άλλοι
  • Φοράω ότι μου αρέσει χωρίς να χρειάζεται να εξηγούμαι
  • Κάνω το περιβάλλον μου ασφαλές και άνετο
  • Ασχολούμαι με πράγματα που μου αρέσουν 
  • Λέω στους ανθρώπους τι πραγματικά πιστεύω

κλπ κλπ

Με το τέλος της λίστας, όχι μόνο θα νιώθεις πιο χαρούμενος, αλλά θα νιώθεις και πιο δυνατός. Και η δύναμη είναι ακριβώς αυτό που λείπει από όσους έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτό που χρειάζονται περισσότερο.

Ανάπτυξε την καθημερινή συνήθεια καταγραφής όλων όσων αξίζεις σε ένα ημερολόγιο ή φτιάξε ένα σχετικό poster ή γράψε τα μόνιμα σε έναν πίνακα στον τοίχο σου. Πρόσθετε κάθε μέρα ή κάνε καινούρια λίστα.

Ακόμα κι αν η λίστα σου είναι ίδια κάθε μέρα, εκπαιδεύεις το μυαλό σου να σε βλέπει ως δυνατό και αξιόλογο άνθρωπο. Το να αυξήσεις την αυτοεκτίμηση σου δε γίνεται σε πέντε λεπτά, απαιτεί έναν συνεπή τρόπο ζωής που πρέπει παράλληλα να υιοθετήσεις.

Τι κάνεις όμως αν είσαι τόσο μακριά από αυτή την οπτική και δεν είσαι καν σίγουρος ποια είναι τα δικαιώματά σου και ποια όχι;

Ξεκίνα με τα βασικά

Τα δικαιώματά σου περιλαμβάνουν οτιδήποτε: α) βελτιώνει τη ζωή σου και β) δεν κάνει κακό στη ζωή των άλλων.

Οπότε: το να βγάλεις οργή και βία στους ανθρώπους που σε θυμώνουν είναι εκτός λίστας. Αλλά το να βάλεις απευθείας τα όρια σου σε όσους σε κάνουν να νιώθεις άβολα είναι ασφαλώς εντός.

Ακόμα κι αν θεωρείς ότι δεν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυτή είναι μια ανεβαστική συνήθεια που μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις μεγαλύτερη διαύγεια και καλύτερη δυνατότητα λήψης αποφάσεων.

Αν έχεις όντως χαμηλή αυτοεκτίμηση, η συνήθεια αυτή θα λειτουργήσει σαν μια ζωντανή υπενθύμιση να σταματήσεις να αγνοείς τα συναισθήματά σου και να αφήσεις τα αρνητικά συναισθήματα πίσω σου. Συνέχισε και σύντομα θα δεις διαφορά.

Και αν χρειάζεσαι βοήθεια, οι life coach μας είναι στη διάθεσή σου.

Θελω να βελτιώσω τη ζωή μου!