Γίνε Επιτυχημένος: 8 Εμπόδια που Πρέπει να Ξεπεράσεις στη Ζωή - Purpose Συμβουλευτική

Γίνε Επιτυχημένος: 8 Εμπόδια που Πρέπει να Ξεπεράσεις στη Ζωή

By The Purpose | Επαγγελματική Εξέλιξη

Ο δρόμος για να γίνεις επιτυχημένος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, θα υπάρξουν εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσεις.

Όταν εμφανιστούν αυτά τα εμπόδια, μπορείς, είτε να τα αποφύγεις και να χάσεις την ευκαιρία σου, είτε να ανταποκριθείς σε αυτές τις προκλήσεις.

Παρόλο που τα εμπόδια μπορεί να φαίνονται ότι προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες στην πραγματικότητα, αυτές οι εξωτερικές προκλήσεις απλώς πυροδοτούν εμπόδια που ήδη υπάρχουν μέσα μας. Μπορεί οι αναμνήσεις και οι πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου, να σε επιβραδύνουν από το να γίνεις επιτυχημένος και να σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Τι θα μπορούσε να συμβεί αν γνώριζες και προετοιμαζόσουν για αυτά τα εμπόδια εκ των προτέρων; Αν γνώριζες τι έχεις να αντιμετωπίσεις, ίσως θα μπορούσες να εξοπλιστείς με τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσεις ό,τι απειλήσει την ευκαιρία σου να γίνεις επιτυχημένος.

Ακολουθούν 8 από τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσεις προκειμένου να γίνεις επιτυχημένος.

1. Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος για να γίνεις επιτυχημένος

Από τα πιο συνηθισμένα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε είναι η ανάγκη μας να είμαστε τέλειοι. Η τελειομανία σκοτώνει την δημιουργικότητα. Αν σε ανησυχεί πολύ το γεγονός να είσαι πάντα τέλειος, δεν θα απολαύσεις ποτέ την επιτυχία των «λαθών» σου.

Επίσης, το να μαθαίνουμε από τα λάθη μας είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώσαμε και ωριμάσαμε στη ζωή μας. Επομένως, η τελειομανία δεν θα σε κάνει επιτυχημένο. Μάθε να διασκεδάζεις με τον εαυτό σου και κατάλαβε ότι είσαι άνθρωπος και τα λάθη είναι κομμάτι της ζωής σου.

2. Ξεπέρασε τον φόβο για να γίνεις επιτυχημένος

Ο φόβος ενεργοποιείται όταν έχουμε μια σκέψη ή αντίληψη ότι δεν είμαστε ασφαλείς. Αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο όταν υπάρχει πραγματική απειλή για την ασφάλειά μας. Ωστόσο, όταν η απειλή είναι φανταστική, ο φόβος μπορεί πραγματικά να σε αποτρέψει από το να κάνεις την δουλειά που πρέπει να κάνεις για να πετύχεις τους στόχους σου.

Ο φόβος στην πραγματικότητα προσπαθεί να βοηθήσει κρατώντας σε «ασφαλή». Καλεί αναμνήσεις από όταν απειλήθηκες στη ζωή σου. Όταν όμως ξοδεύουμε όλη μας την ενέργεια προσπαθώντας να αποτρέψουμε το αίσθημα του φόβου, το κάνουμε ακόμα πιο δυνατό.

Άφησε το συναίσθημα του φόβου να σε κατακλύσει, ανακάλεσε στη μνήμη σου στιγμές που τον έχεις αντιμετωπίσει και αυτό θα σε βοηθήσει να πείσεις το μυαλό σου, ότι το μόνο πράγμα που φοβάσαι είναι ο ίδιος ο φόβος.

3. Έλλειψη σαφήνειας

Αν προσπαθείς να σχεδιάσεις την καριέρα ή τη ζωή σου χωρίς σαφήνεια, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις για να φτάσεις στην επιτυχία.

Αυτό που θα πρέπει να κάνεις πρώτα από όλα για να έχεις διαύγεια είναι να ξεκαθαρίσεις το «γιατί». Με λίγα λόγια να προσδιορίσεις το λόγο που κάνεις κάτι και στη συνέχεια θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβεις το πώς θα το κάνεις.

4. Κάνεις συγκρίσεις

Είναι φυσιολογικό να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ανθρώπους. Έτσι γνωρίζουμε αν κάνουμε πράγματα σωστά ή όχι και πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε.

Αν όμως έχεις κάνει συνήθεια να συγκρίνεις τον εαυτό σου συνεχώς με άλλους, αυτό θα σε φθείρει, θα μειωθεί η ενέργεια σου και το κίνητρο σου να συνεχίσεις να δουλεύεις για να πετύχεις τους στόχους σου. Δεν θα πρέπει να δίνεις σημασία στο τι κάνουν οι γύρω σου και δεν χρειάζεται να συμβαδίζεις μαζί τους. Γίνε Επιτυχημένος: 8 Εμπόδια που Πρέπει να Ξεπεράσεις στη Ζωή

5. Ο εσωτερικός μονόλογος μπορεί να σε εμποδίσει από το να γίνεις επιτυχημένος

Πως μιλάς στον εαυτό σου; Έχεις την τάση να λες ενθαρρυντικά πράγματα στον εαυτό σου ή αρνητικά; Ο εσωτερικός μονόλογος μπορεί να είναι μεγάλο εμπόδιο για κάποιους ανθρώπους.

Πολλοί άνθρωποι μεγαλώνουν με την ιδέα ότι ο εσωτερικός μονόλογος είναι αυτό που μας ωθεί να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Γινόμαστε «σκληροί» με τον εαυτό μας για να αποτρέψουμε την τεμπελιά ή την προχειρότητα.

Εάν δεν ελεγχθεί, ο εσωτερικός μονόλογος μπορεί γρήγορα να γίνει αρνητικός και καθαρά επικριτικός. Παρά την πρόθεση σου για αυτοβελτίωση, αυτή η συνήθεια να επισημαίνεις μόνο τι είναι «λάθος» σε αυτό που κάνεις και ποιος είσαι μπορεί να σε επηρεάσει ψυχολογικά.

Θες να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια και να γίνεις επιτυχημένος; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

6. Ασαφή όρια

Τι γίνεται με αυτά τα όρια που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με άλλους ανθρώπους στη ζωή μας; Με τον όρο όρια δεν εννοούμε να πεις «όχι» σε όλα και να αποκοπείς από όλους.

Τα υγιή όρια αφορούν την επικοινωνία με τους άλλους για το τι θέλεις, πώς θέλεις να σε αντιμετωπίζουν και ποια είναι τα σχέδια σου. Για μερικούς ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο να θέσουν όρια στους άλλους.

Η επιθυμία για αρμονία μπορεί να είναι τόσο έντονη για αυτούς που πείθουν τον εαυτό τους ότι είναι ευκολότερο να αφήσουν τους άλλους να πάρουν τις αποφάσεις παρά να διακινδυνεύσουν να έρθουν σε ρήξη μαζί τους.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι όσο και αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση με τους άλλους, θα δημιουργήσουμε σύγκρουση μέσα μας που θα οδηγήσει σε εμπόδια στην επιτυχία.

7. Παράλογες προσδοκίες

Είναι σημαντικό να ονειρεύεσαι. Αλλά αν τα όνειρα σου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που βιώνεις αυτή τη στιγμή, ίσως απογοητευτείς. Θα πρέπει να έχεις λογικές προσδοκίες και να βάζεις τον πήχη, ούτε πολύ ψηλά, ούτε πολύ χαμηλά.

8. Λανθασμένη αντίληψη για την επιτυχία

Ποιος είναι ο ορισμός της επιτυχίας;

Είναι εύκολο να σκεφτείς ότι επιτυχία είναι η επίτευξη των στόχων που έχεις θέσει για τον εαυτό σου. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιληφθεί κανείς την επιτυχία. Μπορεί να χάσεις μια επαγγελματική ευκαιρία, να το θεωρήσεις επιτυχία και να είσαι χαρούμενος.

Αν επιτρέψουμε πολλαπλούς ορισμούς για την επιτυχία, ίσως διαπιστώσουμε ότι η επιτυχία είναι πολύ πιο εύκολη από ό, τι πιστεύαμε. Δεν χρειάζεται κάτι να έχει θετική έκβαση για να το θεωρήσεις επιτυχία και να νιώσεις επιτυχημένος.

Αν θέλεις να πετύχεις, άρχισε να σκέφτεσαι τον εαυτό σου ως επιτυχημένο!

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!