Γιατί πρέπει να μάθεις να πουλάς σωστά τον εαυτό σου - Purpose Συμβουλευτική

Γιατί πρέπει να μάθεις να πουλάς σωστά τον εαυτό σου

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Αισθάνεσαι απογοητευμένος από την τελευταία σου συνέντευξη; Νιώθεις πως ενώ έχεις τις ικανότητες δεν αναγνωρίζεται η αξία σου όσο πρέπει; Μήπως όμως δε γνωρίζεις πως να πουλάς και να διαπραγματεύεσαι;

Πολύς κόσμος νιώθει απογοητευμένος καθώς αισθάνεται πως ενώ έχει γνώσεις, ικανότητες και εμπειρίες δεν αναγνωρίζεται η αξία του από τους άλλους. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί συνήθως δεν ξέρει πώς να τις επικοινωνήσει και να τις αναδεικνύει.

Από τη στιγμή που βγαίνουμε στον κόσμο και ξεκινάμε την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία, ξεκινάμε και να διαπραγματευόμαστε και να προβάλουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον εαυτό μας. Ακόμα και το κλάμα ενός μωρού είναι ένα πρόσκληση προς διαπραγμάτευση, θέλει κάτι και το ζητάει με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζει. Και από τις πληροφορίες που θα συλλέξουν οι άλλοι για εμάς θα αποφασίσουν αν θέλουν να γίνουν φίλοι μας, σύντροφοι μας ή να μας δώσουν μια θέση εργασίας στην εταιρία τους.

Δώσε τους εσύ την εικόνα

Αν θες λοιπόν να προχωρήσεις στη ζωή πρέπει να μάθεις πως να πουλάς τον εαυτό σου και τις δεξιότητες σου. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για μια συνέντευξη για δουλειά, αν ζητάς αύξηση από το αφεντικό ή είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πεδίο όπως είναι η σύγχρονη αγορά εργασίας εσύ είσαι το προϊόν. Οι άνθρωποι προσλαμβάνουν ανθρώπους και η λογική και η διαδικασία είναι η ίδια. Οι εντυπώσεις και οι απόψεις που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς είναι σαν ένα νοητικό πάζλ.

Πρέπει λοιπόν να μην περιμένουμε από τους άλλους να μας ανακαλύψουν, αλλά να τους δώσουμε τα κομμάτια για να σχηματίσουν την εικόνα.

Μερικοί τρόποι για να το κάνουμε αυτό είναι:

Να πουλάμε πλεονεκτήματα

Είναι βασικός κανόνας στις πωλήσεις αλλά και στις συνεντεύξεις. Ναι, μπορείς να αναπτύξεις όλες τις πληροφορίες για την εκπαίδευση σου, τα επιτεύγματα σου και την εμπειρία σου αλλά το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να επιλέξει κάποιος εσένα. Τι κερδίζει; Πώς θα δώσεις αξία στην επιχείρηση του και πώς θα του φανείς χρήσιμος; Ειδικά στις συνεντεύξεις, οι περισσότεροι εργοδότες ψάχνουν να καλύψουν κάποιο κενό ή να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα. Δείξε τους πως είσαι η λύση στο πρόβλημά του.
Γιατί πρέπει να μάθεις να πουλάς σωστά τον εαυτό σου

Δείχνουμε πάθος και να μιλάμε με συναίσθημα

Αν θες να ενημερώσεις κάποιον παρουσίασε του πληροφορίες και λογικά επιχειρήματα, αν θες να τον πείσεις όμως, δείξε και συναίσθημα. Οι άνθρωποι είμαστε συναισθηματικά πλάσματα. Όταν μιλάμε με πάθος για τα επιτεύγματα μας και τις εμπειρίες μας, είναι ευκολότερο να μείνουμε στο μυαλό των άλλων, θεωρούμαστε περισσότερο αξιόπιστοι για τις πληροφορίες που δίνουμε. Επιπλέον δείχνουμε πόσο σημαντικό είναι για εμάς αυτό που κάνουμε, ότι είμαστε διαθέσιμοι να ξοδέψουμε χρόνο και κόπο για να το κάνουμε καλά και να παρέχουμε ποιότητα.

Να γνωρίζουμε να επικοινωνούμε μη λεκτικά

Η μη λεκτική επικοινωνία είναι πολύ σημαντική καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης επικοινωνίας. Η γλώσσα του σώματος είναι συχνά σημαντικότερη από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Όσο καλά λόγια και να λέμε για εμάς δεν θα έχουμε καλό αποτέλεσμα αν το σώμα μας και ο τόνος της φωνής μας παρουσιάζουν ένα φοβισμένο άτομο που αμφιβάλει για τον εαυτό του και τις ικανότητες του. Ένα ειλικρινές χαμόγελο, η οπτική επαφή με τα μάτια του συνομιλητή μας και μια ευθυτενής κορμοστασιά μπορούν να μας πάνε πολύ μακριά.

Η ικανότητα να επικοινωνούμε και να προβάλουμε αποτελεσματικά τον εαυτό μας και τις δεξιότητές μας έχει εξαιρετική σημασία και αξίζει να επενδύσουμε χρόνο για να την αποκτήσουμε.

Γιατί όμως ενώ κάποιοι τα καταφέρνουν καλά, άλλοι δυσκολεύονται σε αυτό το κομμάτι;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αισθάνονται δυσφορία με την αυτοπροβολή. Και ενώ σίγουρα δεν θέλεις να το παρακάνεις και να δείχνεις υπερφίαλος, είναι απολύτως σημαντικό για την επαγγελματική σου ζωή να μπορείς να πουλάς τον εαυτό σου σωστά.

Άλλοι δεν έχουν συνηθίσει να μιλούν για τον εαυτό τους και μεγάλωσαν με την πεποίθηση πως είναι κακό να υπερηφανεύονται και να καυχώνται για τα επιτεύγματα τους. Άλλοι δεν πιστεύουν και τόσο στον εαυτό τους και αισθάνονται πως δεν έχουν καταφέρει και κάτι αρκετά καλό για να επιδεικνύουν. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να σαμποτάρει τις προσπάθειές μας και να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της αυτοκριτικής και των περιοριστικών μας πεποιθήσεων που μας κρατάνε πίσω.

 

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!