3 ερωτήσεις για να επιβιώσεις από μια Κακή Μέρα στο Γραφείο - Purpose Συμβουλευτική

3 ερωτήσεις για να επιβιώσεις από μια Κακή Μέρα στο Γραφείο

By Γιώργος Παλαιός | Επαγγελματική Εξέλιξη

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πούμε: Είχες μια απολύτως φρικτή ημέρα που δεν είσαι σίγουρος ότι θα σε αφήσει να επιβιώσεις.

Έριξες καφέ στο πουκάμισό σου το πρωί στο μετρό και έπειτα εμφανίστηκες αργοπορημένος και με έναν πελώριο λεκέ κατά το πρωινό meeting. Το αφεντικό σου σού έδωσε ένα όχι και τόσο καλό feedback για το τελευταίο project που είχες αναλάβει (και ξοδέψει αμέτρητες ώρες για να ολοκληρώσεις).

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά κοντραρίστηκες και με τον πιο κοντινό συνεργάτη σου, για το ποιος έφταιγε για μια προθεσμία που σας ξέφυγε.

Είναι δυνατόν να μην αναρωτιέσαι πως θα επιβιώσεις; Είσαι έτοιμος να επιστρέψεις σπίτι και να κυλιστείς στην αυτολύπηση μέχρι τέλους.

Έχεις τα δίκια σου. Αλλά να πως έχει η κατάσταση: αν σταματήσεις για λίγο προκειμένου να σκεφτείς ψύχραιμα, θα βοηθηθείς όχι μόνο να επιβιώσεις από την δύσκολη ημέρα, αλλά επιπλέον θα ετοιμαστείς και για το χειρισμό άλλων τέτοιων δύσκολων περιστάσεων. 3 ερωτήσεις για να επιβιώσεις από μια Κακή Μέρα στο Γραφείο

#1 Θα έχει αυτή η μέρα μόνιμες συνέπειες;

Όταν η μέρα σου δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά χάλια, είναι εύκολο να μπεις σε έναν φαύλο κύκλο αυτολύπησης και απελπισίας. Τα πάντα σου φαίνονται βουνό και πείθεσαι ότι αυτή η μικρή αναποδιά θα αποτελέσει την αρχή για την ολική καταστροφή της καριέρας σου και της φήμης σου.

Μείνε ήσυχος όμως, δεν έχουν έτσι τα πράγματα και η παραπάνω ερώτηση θα σε βοηθήσει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αποκτήσεις πιο ψύχραιμη οπτική.

Φυσικά, θα υπάρξουν κάποιες μέρες, που πήγαν όλα τόσο στραβά και θα απαιτήσουν περαιτέρω ενέργειες για να διορθώσεις τα πράγματα. Αλλά τις περισσότερες φορές; Θα είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις ξανά το επόμενο πρωινό χωρίς κάποιου είδους παρενέργειες από την προηγούμενη ημέρα.

Οπότε, χαμογέλα! Το πιο πιθανό είναι πως οτιδήποτε και αν συνέβη σήμερα δεν θα μετράει ιδιαίτερα του χρόνου (ή ακόμα και την επόμενη μέρα) και πως θα επιβιώσεις αυτού.

Θες να μειώσεις τις κακές μέρες στη δουλειά; Δες εδώ

#2 Τι θα έκανες διαφορετικά;

Πιστεύεις πως πάντα φταις εσύ σε όλα; Σε καταλαβαίνω. Το έκανα κι εγώ αυτό παλιά.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως είχες σχεδιάσει, είναι εύκολο να πάρεις όλη την ευθύνη στους ώμους σου, ανεξαρτήτως του αν είχες τον έλεγχο σε όσα διαδραματίστηκαν ή όχι.

Αυτός είναι και ο λόγος που είναι εξαιρετικά βοηθητικό να ανιχνεύσεις τι θα έκανες διαφορετικά αν επρόκειτο να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Όχι μόνο θα δώσεις στον εαυτό σου λίγο αέρα και θα σταματήσεις να τον κατηγορείς για πράγματα που δεν έχουν να κάνουν τίποτα με εσένα (αλήθεια, τι μπορούσες να κάνεις που ήταν ο δρόμος κλειστός;), αλλά θα μάθεις και από τυχόν λάθη που έκανες, ώστε να τα αποφύγεις στο μέλλον.

#3 Τι πήγε καλά σήμερα;

Οκ, είσαι τόσο βέβαιος πως όλο πήγαν χάλια σήμερα που έχεις πεισθεί ότι δεν πρόκειται να επιβιώσεις από αυτή τη δύσκολη μέρα.

Παρ’ όλα αυτά ακόμα και η χειρότερη μέρα έχει κάποια (έστω λίγα) θετικά σημεία.

Αν παθιαστείς με όλα τα κακά πράγματα που έγιναν, πιθανότατα θα στείλεις τη διάθεσή σου περίπατο. Οπότε, ρώτα τον εαυτό σου την παραπάνω ερώτηση προκειμένου να βρεις κάποια θετικά.

Ακόμα και να είναι κάτι μικρό, όπως ότι έστειλες κάποια email σωστά ή σου έκαναν κάποια κομπλιμέντα για το νέο σου κούρεμα, σκέψου τα πράγματα που όντως πήγαν καλά σήμερα (και πίστεψέ με, σίγουρα υπάρχουν κάμποσα από αυτά!).

Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να αφήσεις την αρνητικότητα πίσω σου και να φτιάξεις τη διάθεσή σου.

Bonus: Κάνε κάτι που σε κάνει να νιώθεις καλά

Βάλε τέλος στην κακή ημέρα αναζητώντας πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις αυτοπεποίθηση, χαρά και ηρεμία. Αυτό μπορεί να σημαίνει να βγεις για τρέξιμο ή να πας γυμναστήριο. Ίσως σε βοηθάει να πάρεις το αγαπημένο σου βιβλίο και να κάτσεις σπίτι να χαλαρώσεις. Ή αν είσαι πιο εξωστρεφής, μπορείς να κανονίσεις να βγεις με την παρέα.

Απλά πρόσεξε να πρόκειται για υγιείς συνήθειες. Δεν πρόκειται να σε βοηθήσει ιδιαίτερα το να το ρίξεις στο φαγητό ή το αλκοόλ, ή το να κλειστείς με τις ώρες βλέποντας τηλεόραση. Θες να επαναφέρεις τον εαυτό σου, όχι να «μουδιάσεις» το μυαλό σου, προκειμένου να μη σκέφτεται.

Δυστυχώς οι κακές μέρες στη δουλειά είναι αναπόφευκτες κατά διαστήματα. Μπορεί να σου δημιουργούν απογοήτευση και να αποτελούν ψυχικές δοκιμασίες, που πιστεύεις ότι δεν μπορείς να ξεπεράσεις και ότι δεν θα επιβιώσεις στον εργασιακό σου χώρο, αλλά είναι και διαφωτιστικές.

Μην αφήσεις λοιπόν τον εαυτό σου να πέσει περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται. Δώσε χρόνο να απαντήσεις στις ανωτέρω 3 ερωτήσεις και θα είσαι και πάλι όρθιος στα πόδια σου σε χρόνο ρεκόρ.

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!