Τοξικό Εργασιακό Περιβάλλον: 6 tips για να επιβιώσεις χωρίς να τρελαθείς - Purpose Συμβουλευτική

Τοξικό Εργασιακό Περιβάλλον: 6 tips για να επιβιώσεις χωρίς να τρελαθείς

By Αντώνης Μεσσήνης | Επαγγελματική Εξέλιξη

Σε όλους τυχαίνει να έχουν μια κακή μέρα στη δουλειά τους, ειδικά αν βρίσκονται σε τοξικό εργασιακό περιβάλλον.

Ίσως να φταίει ένα χαλασμένο μηχάνημα, ένας πελάτης που χρωστάει, η κίνηση στο δρόμο ή κυριότερα η γκρίνια του αφεντικού. Οτιδήποτε και αν είναι αυτό που σε τρώει από μέσα σου, φτάνει για να σε κάνει να χάσεις τη διάθεση σου και να μη μπορείς να περιμένεις μέχρι να φτάσει η ώρα να γυρίσεις στο σπίτι.

Υπάρχει όμως διαφορά ανάμεσα στο «να έχεις μια κακή μέρα» και στο να νιώθεις πως η δουλειά σου σε αρρωσταίνει καθημερινά.

Το πρώτο είναι μια μικρή ενόχληση, κάτι που φεύγει και έρχεται ανάλογα με τον καιρό και τα κέφια. Το δεύτερο όμως, αισθάνεσαι να σε «δηλητηριάζει» εσωτερικά και αποτελεί κίνδυνο για τη ψυχική σου ισορροπία και την υγεία σου.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, δεν είναι άλλος από ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που είναι αρνητικά φορτισμένο, σε επηρεάζει έντονα συναισθηματικά και σε κάνει να νιώθεις υψηλό στρες και αποστροφή για την εργασία σου.

Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις αν το περιβάλλον στην εργασία σου ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, αρκεί να δεις πως λειτουργούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Αν η ατμόσφαιρα είναι συνεχώς ηλεκτρισμένη, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην επικοινωνία, συνεχόμενη πίεση και παράπονα, τότε κάτι πάει λάθος.

Είναι σημαντικό να μένουμε μακριά από τοξικούς ανθρώπους και περιβάλλοντα. Όχι μόνο γιατί βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας, αλλά και γιατί μας κρατάνε πίσω και δε μας αφήνουν να εξελιχθούμε.

Ίσως να σκέφτεσαι πως είναι πολυτέλεια να παραπονιέται κάποιος για τη δουλειά του σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή.

Και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί το λες αυτό.

Ωστόσο, το να ζεις μια ανυπόφορη καθημερινότητα, σε μια εργασία με την οποία δυσανασχετείς, δεν είναι λύση και γρήγορα θα σε οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο.

Για αυτό σκέψου και δες τί περνάει από το χέρι σου και τί μπορείς να κάνεις, για να γίνει αυτή η πραγματικότητα περισσότερο υποφερτή.

#1 Βρες τα θετικά

Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον αρνητισμό, το στρες και την τρέλα σε ένα άσχημο εργασιακό περιβάλλον, χρειάζεται να αλλάξεις και λίγο την οπτική γωνία που βλέπεις τα πράγματα. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να βρεις τα θετικά σε κάθε περίσταση, ώστε να εστιάσεις εκεί και να πάρεις την προσοχή σου από τα αρνητικά.

Αν για παράδειγμα είσαι σε μια εργασία η οποία αποτελεί καλή ευκαιρία για την απόκτηση εμπειρίας ή ευκαιρία για μια καλύτερη θέση στο μέλλον, τότε σκέψου πως πρόκειται για ένα σκαλοπάτι που θα σε βοηθήσει να ανέβεις ψηλότερα.

#2 Θέσε τα όρια σου

Η αλήθεια είναι πως το να θέσουμε σωστά όρια δεν είναι εύκολο. Πολύ εύκολα συγχέει κάνεις την διεκδικητική επικοινωνία με την επιθετική επικοινωνία. Ειδικά στον εργασιακό χώρο είναι μια πρόκληση, καθώς θα πρέπει να τηρήσεις μια λεπτή ισορροπία. Ωστόσο, αν θες να μείνεις λογικός και να διατηρήσεις σε ισορροπία τη δική σου ψυχική υγεία, τότε επιβάλλεται να μπορείς να λες όχι και να θέτεις σωστά τα όρια σου.

Σχεδόν πάντα, το πρόβλημα με τα όρια βρίσκεται στις πεποιθήσεις. Κάποιος φοβάται να μιλήσει και να εκφράσει την αντίθεση του και τα συναισθήματα του. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί πιστεύει πως δεν έχει νόημα, καθώς κανένας δε θα δώσει σημασία, είτε γιατί νιώθει πως αν το κάνει, θα έρθει η καταστροφή.

Ωστόσο, η παθητική συμπεριφορά μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει και αν αισθάνεσαι πως καταπιέζεσαι, είναι δική σου ευθύνη να θέσεις πολιτισμένα μια λεπτή κόκκινη γραμμή. Όσο δεν το κάνεις, τόσο οι άλλοι θα καταπατάνε τα όρια σου.

Για να μάθεις να βάζεις τα όρια σου στον απαιτητικό εργασιακό χώρο και να επιβιώνεις ακόμα κι αν βρίσκεσαι σε τοξικό εργασιακό περιβάλλον, δες εδώ

#3 Μη συμμετέχεις στους τσακωμούς

Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον αποτελεί πρόσφορο έδαφος για συγκρούσεις, διαφωνίες και φυσικά έντονο δράμα. Και μέσα σε όλα αυτά, είναι πολύ πιθανό να μπλέκεσαι και εσύ, ακόμα και έμμεσα, σε τέτοιες καταστάσεις. Είτε προσπαθώντας να στηρίξεις τη μια πλευρά, είτε θέλοντας να αλλάξεις τη γνώμη ενός άλλου και να του δείξεις ότι έχει άδικο.

Οτιδήποτε και αν έχει συμβεί, όλο αυτό το δράμα προσθέτει ένταση και σε φορτίζει με ακόμα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα. Αν θες λοιπόν να αποκτήσεις την ηρεμία σου, είναι σημαντικό να αποφεύγεις όσο γίνεται τις συγκρούσεις και φυσικά να μη συμμετέχεις σε διαφωνίες και διαπληκτισμούς μεταξύ τρίτων.

Τοξικό εργασιακό περιβάλλον: 6 tips για να επιβιώσεις χωρίς να τρελαθείς

#4 Έχε ένα υποστηρικτικό σύστημα έξω από το τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Είναι σημαντικό, όταν φορτίζεσαι συνεχώς με έντονα συναισθήματα, να μπορείς να τα βγάλεις από μέσα σου. Για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό, χρειάζεσαι να μπορείς να μιλήσεις σε οικογένεια, φίλους και γενικά αγαπημένα πρόσωπα στη ζωή σου. Με άτομα δηλαδή που να αποτελούν το λεγόμενο υποστηρικτικό δίκτυο σου.

Αυτό είναι ένα δίκτυο από ανθρώπους που νοιάζονται για σένα και μπορούν να σε ακούσουν και να σε στηρίξουν. Τα δίκτυα αυτά είναι απαραίτητο συστατικό μιας ισορροπημένης ζωής.

Συχνά, όταν λείπουν, ξεκινάει η κατάθλιψη και αναζητά κανείς διέξοδο από τα προβλήματα του σε διάφορες δραστηριότητες που τον κάνουν να ξεχνιέται, όπως είναι η μανιακή παρακολούθηση σειρών ή τα πολλά βιντεοπαιχνίδια, κάτι που όμως αποτελεί απλά μια προσωρινή φυγή από τα προβλήματα.

#5 Μη δίνεις σημασία στα κουτσομπολιά στο τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Τα κουτσομπολιά και τα συνεχόμενα σχόλια από τους άλλους συναδέλφους, είναι μια πραγματικότητα σε όλες τις επιχειρήσεις, αλλά σε κάθε τοξικό εργασιακό περιβάλλον έχουν τον πρώτο λόγο στην καθημερινότητα. Συχνά, είναι μια από τις παραμέτρους που μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις που κάνεις και το πώς αισθάνεσαι. Ειδικά αν τα κουτσομπολιά έχουν στόχο εσένα και σε πληγώνουν καθημερινά. Ωστόσο, όλα αυτά συχνά είναι υποθέσεις και προϊόντα φαντασίας.

Δυστυχώς, δε μπορείς να ελέγξεις τί κάνουν και τί λένε οι άλλοι. Αυτό που μπορείς να ελέγξεις όμως, είναι ο εαυτός σου και η δική σου αντίδραση. Γι’ αυτό λοιπόν, μην αφήνεις τις διάφορες ιστορίες και τα σχόλια να σε επηρεάσουν. Σταμάτα να σκέφτεσαι τί μπορεί να έχει ή να μην έχει συμβεί και στρέψε το βλέμμα σου στην πραγματικότητα και στα δεδομένα που υπάρχουν.

#6 Σιγουρέψου ότι δεν είσαι μέρος του προβλήματος

Ίσως να θες να βοηθήσεις ένα συνάδελφο στην δουλειά του ή να δώσεις έμφαση σε συγκεκριμένα προβλήματα. Όμως, το να διορθώνεις συνεχώς τους άλλους ή να παραπονιέσαι όλη την ώρα δε βοηθάει ιδιαίτερα. Ακόμα και αν έχεις τις καλύτερες προθέσεις, αντί να βοηθάς τα πράγματα να γίνουν καλύτερα και πιο ομαλά, τα κάνεις ουσιαστικά χειρότερα.

Δυστυχώς, αν είσαι μέρος του προβλήματος, είναι δύσκολο να το αντιληφθείς και να το αντιμετωπίσεις, καθώς δεν παραδέχεται κανείς εύκολα τα λάθη του και την ενοχή του.

Ωστόσο, αν θες να αλλάξει κάτι και να επιβιώσεις σε ένα δύσκολο και τοξικό εργασιακό περιβάλλον, πρέπει πρώτα να σιγουρευτείς πως δεν συνεισφέρεις κι εσύ στο πρόβλημα με τον δικό σου τρόπο. Αλλιώς, είναι πολύ πιθανό, η αρνητικότητα να σε ακολουθήσει παντού, ακόμα και αν αλλάξεις εργασία. 

Θέλω να δώσω ώθηση στην καριέρα μου!